Sunday 22 August 2021

British Vogue’s July 2021: Malala Yousafzai

Η Vogue του Ιουλίου φωτογραφίζει στο εξώφυλλο μία γυναίκα, που δεν ανταποκρίνεται στα παγκόσμια πρότυπα ομορφιάς. Δεν είναι 1.75, δεν έχει αναλογίες 90-60-90, δεν έχει πανέμορφα χαρακτηριστικά προσώπου. Ούτε είναι μοντέλο ούτε έχει αψεγάδιαστο σώμα, αντίθετα έχει κυτταρίτιδα κι ατέλειες. Είναι μια απλή γυναίκα: είναι η Μαλάλα Γουσαφζάι.
Και μπορεί να μην αφήνει ζαλισμένους από πόθο τους άνδρες γύρω της, αλλά η προσωπικότητα κι οι αγώνες της άφησαν κι αφήνουν έντονο αποτύπωμα στις ζωές των γυναικών της πατρίδας της. Έχει βραβευτεί για τις δράσεις της, προκειμένου τα μικρά κορίτσια να έχουν στη χώρα της δικαίωμα στην εκπαίδευση, ενώ είναι κι η πιο νέα κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης (το 2014). Ο πατέρας της δεν την πίεσε ποτέ να παντρευτεί παρά τη θέλησή της. Ζούσε, όμως, δυστυχώς γι' αυτήν στο Πακιστάν, σε περιοχή που διοικούσαν οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν τις γυναίκες ως υποχείρια, ως κατώτερους άνθρωπους, ως πράγμα χωρίς δικαιώματα.
 
Κι ένας ψηλά στην ιεραρχία Ταλιμπάν θύμωσε, επειδή μια γυναίκα «βγάζει γλώσσα» κόντρα στις παραδόσεις και δρα ενάντια στο ανδροκρατούμενο κι αυταρχικό σύστημα κι υπέρ των γυναικών. Και μια μέρα, όταν αυτή γυρνούσε από το σχολείο, παραμόνευσε και την αιφνιδίασε, φυτεύοντάς της μια σφαίρα στο κεφάλι. Το νεαρό κορίτσι αιμόφυρτο έπεσε στο έδαφος κι οι δικοί της έκλαιγαν από στεναχώρια για τη νεκρή.
 
Όμως η μικρή, αψηφώντας τις πιθανότητες και τη Λογική, επέζησε. Ο καλός της πατέρας τη φυγάδευσε από το Πακιστάν και την έστειλε στην Αγγλία. Εκεί η Μαλάλα έβγαλε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δημοσίευσε βιβλίο και συνεχίζει έως σήμερα να αγωνίζεται για τα αυτονόητα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα της. Και για τον μήνα Ιούλιο η Vogue προβάλλει την εσωτερική της ομορφιά κι αποτυπώνει σε κόκκινο φόντο τη λαμπερή της προσωπικότητα.
 
Είναι η Μαλάλα Γουσαφζάι, η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο των αγώνων για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Σχετικά:

facebook.com

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki