Thursday 26 August 2021

Μεγαλώνοντας ένα δυνατό κορίτσι!

Μην αφήσετε την κόρη σας να μεγαλώσει νομίζοντας ότι πρέπει πάντα να υποχωρεί για να είναι αγαπητή. Για να μεγαλώσετε ένα δυνατό κορίτσι διδάξτε το να έχει φωνή και να εμπιστεύεται τον εαυτό της. 

Ποιο κορίτσι δεν ονειρεύτηκε να γίνει πριγκίπισσα;  Πολλά μικρά κοριτσάκια βρίσκουν τους κύριους χαρακτήρες των αγαπημένων τους ταινιών και βιβλίων σαν έμπνευση για αυτό που θα ήθελαν να είναι. Ωστόσο, δεν δίνουν στα νεαρά κορίτσια τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τη ζωή. Έτσι η προσπάθεια των γονέων πρέπει να αρχίσει από την παιδική ηλικία.

Δυστυχώς, οι ρόλοι των φύλων και τα στερεότυπα εξακολουθούν να είναι ριζωμένα στην κοινωνία. Πολλές φορές, χωρίς να το γνωρίζουμε στέλνουμε στις κόρες μας λανθασμένα μηνύματα που θα μείνουν στο μυαλό τους. Στη συνέχεια, αρχίζουν να διαμορφώνουν την προσωπικότητα τους, βασισμένες σε λάθος βάση.  

Η μικρή πριγκίπισσα του σπιτιού.

Πράγματι, από τη γέννησή τους, τα παιδιά λαμβάνουν πολλά μηνύματα για το τι περιμένουμε από αυτά. Παρά δε το γεγονός ότι η κατάσταση αλλάζει όλο και περισσότερο και οι περισσότεροι γονείς μεγαλώνουν συνειδητά τα παιδιά τους, ορισμένες ιδέες εξακολουθούν να είναι επιβλαβείς. 

Τα κορίτσια συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις πεποιθήσεις. Από νεαρή ηλικία, μαθαίνουν ότι για να είναι αγαπητές πρέπει να είναι υπάκουες και γλυκές. Έτσι δεν θα πρέπει να φωνάζουν και να είναι επιθετικές! 

Από τα πρώτα χρόνια της παιδικής τους ηλικίας, επαινούνται για τη φυσική τους εμφάνιση. Όλοι τους λένε τι όμορφες που είναι, αλλά πολύ λιγότερο ότι είναι έξυπνες, δυνατές ή γενναίες. Έτσι τα κορίτσια πιστεύουν ότι είναι πιο σημαντικό να φορούν όμορφα ρούχα και να είναι ωραία χτενισμένες, παρά να είναι αυτό που πραγματικά θέλουν να είναι.

Συνέπειες της ανατροφής της πριγκίπισσας. 

Ίσως πιστεύετε ότι δεν είναι τίποτα σπουδαίο, όμως τονίζοντας στο κορίτσι σας ότι η αξία της βασίζεται στον τρόπο εμφάνισής της και ότι το σημαντικό είναι η ευγένεια και ότι δεν μπορούν να εκφράσουν θυμό ή διαφωνία θα μεγαλώσετε ένα κορίτσι που θα γίνει μία φοβισμένη γυναίκα, φοβισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. 

Ο καθορισμός ορίων, το να λέει όχι ή να πάρει κάποιες αποφάσεις θα είναι πιθανόν τρομακτικές γι’ αυτήν. Στην πραγματικότητα, θα νιώσει ότι αν το κάνει, οι άνθρωποι γύρω της θα σταματήσουν να την αγαπούν. Σε πολλές περιπτώσεις θα αισθάνεται ότι εξαρτάται από τους άλλους και θα είναι δύσκολο να βάλει τον εαυτό της πρώτο.

Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καταχρηστικές σχέσεις, είτε με τον σύντροφό της, με κάποιο φίλο ή στο χώρο εργασίας. Πάνω από όλα, θα αισθάνεται δυσαρεστημένη και αδύναμη αφού δεν θα αισθάνεται ελεύθερη και ικανή. 

Μέχρι τη στιγμή που οι νεαρές γυναίκες καταλάβουν τι τους συμβαίνει, θα έχουν χάσουν πολύ καιρό δυσαρεστημενες. Και ίσως μπορεί να χρειαστούν επαγγελματική βοήθεια για να ξαναχτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να βρουν τη δύναμή τους.

Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό να αρχίσουν οι γονείς να δίνουν στα παιδιά τους τα εργαλεία για να μεγαλώσουν με ασφάλεια και δύναμη. 

Πώς να μεγαλώσετε ένα δυνατό κορίτσι.

Δείξτε τους πρότυπα που ενισχύουν μία υγιή και πλήρη εικόνα γυναίκας. Μέσα από τις ιστορίες και τις ταινίες μπορείτε να βρείτε υπέροχες ιστορίες γενναίων και ικανών γυναικών για να εμπνευστεί η κόρη σας. 

Χτίστε την αυτοεκτίμηση της με αφοσίωση. Φροντίστε να της δώσετε την ευκαιρία να δοκιμάσει, να αποτύχει και να μάθει για τους διαφορετικούς τομείς της ζωής. Η αυτοεκτίμηση δημιουργείται μέσω πράξεων και αυτό βελτίωσης. Οι λέξεις είναι άχρηστες αν δεν τις υποστηρίζετε με γεγονότα. Ο κενός έπαινος δεν δημιουργεί αυτοεκτίμηση.

Προσέξτε να προωθήσετε όλες τις ικανότητες της κόρης σας. Μην της λέτε πάντα πόσο όμορφη είναι. Αντ’ αυτού, πείτε της πόσο διασκεδαστική είναι η παρέα της. Επαινέστε  την εξυπνάδα της και πόσο καλή είναι στα μαθήματά της. Επίσης πείτε της πόσο γενναία και γεμάτη καλοσύνη είναι.

Ενθαρρύνετε την να εκφραστεί και να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αφήστε την να διαφωνήσει. Ακούστε και εκτιμήστε τις απόψεις της. Μην την καταπιέζετε, την περιορίζετε ή ακυρώνετε τα συναισθήματά της. 

Να γίνετε παράδειγμα για αυτήν. Φροντίστε τη δική σας αυτοεκτίμηση, τα λόγια σας και τις πράξεις σας. Προσπαθήστε να είστε ο εαυτός σας, μια ελεύθερη και ολοκληρωμένη γυναίκα που ζει χωρίς φόβο και επιδιώκει τους στόχους της. Γίνετε ένας ισχυρός και χαρούμενος ενήλικας, ακριβώς αυτό που θα θέλατε για την κορούλα σας. 

paidorama.com
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki