Wednesday 26 July 2023

Kακοποίηση ζώων και παιδιών πάνε χέρι χέρι

Μια γάτα τυλιγμένη με μονωτική ταινία. 
Μια άλλη, βαριά τραυματισμένη, γιατί ένας άνδρας την πέταξε με όλη του τη δύναμη πάνω σε τοίχο· ζήλευε την αγάπη που της έδειχνε η σύζυγός του, την οποία συχνά χτυπούσε. 
Ένας πατέρας που κακοποιούσε σεξουαλικά την κόρη του, και εξασφάλιζε τη σιωπή της με την απειλή ότι θα σκότωνε τον σκύλο της, τελικά το έκανε. 
Με έναν κόμπο στον λαιμό ακούγαμε αυτές τις περιγραφές, στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στην Κατεχάκη, από την πλέον ειδική: την Μισέλ Γουέλς, ανώτερη εισαγγελέα της Βιρτζίνια, η οποία διευθύνει τη Μονάδα Δικαίου των Ζώων της αμερικανικής πολιτείας.

Η κ. Γουέλς ήρθε στη χώρα μας από τη «μητέρα των προέδρων» –έτσι λέγεται η Βιρτζίνια ως τόπος γέννησης οκτώ προέδρων– μαζί με τρεις συμπατριώτισσές της: τη Νικόλ Μπλούμπεργκ, επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης, τη Σούζαν Ντέι, ανώτερη αξιωματικό-ερευνήτρια της αστυνομίας στη Διεύθυνση Σοβαρών Εγκλημάτων στην κομητεία του Φέρφαξ, και τη Σιόμπαν Τσέιζ, επίσης αξιωματικό της αστυνομίας, υπεύθυνη για την προστασία των ζώων. 
Και ο λόγος του ταξιδιού τους είναι πολύ σημαντικός: να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε 196 αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας (και 6 του Λιμενικού Σώματος) και σε 350 δικαστικούς λειτουργούς (εισαγγελείς και ανακριτές).

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη Συμμαχία για την Ελλάδα, πραγματοποιείται χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη και 28 εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και ονομάζεται «Ο κύκλος της βίας: παιδική κακοποίηση – κακοποίηση ζώων». Εχουν σχέση αυτά τα δύο; Δυστυχώς ναι… 
«Η ανθρώπινη σκληρότητα απέναντι στα ζώα συνδέεται με τη βία απέναντι στους ανθρώπους, ιδιαίτερα στα παιδιά. Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, το πρόβλημα και τις διαστάσεις του, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για την επίλυσή του. Δεν δικαιούμαστε να απέχουμε από τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισής του», τόνισε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος.

Πρώτη ένδειξη

«Η παραμέληση και κακοποίηση παιδιών και ζώων πάνε χέρι χέρι. Επί σειράν ετών, τα εγκλήματα κατά των ζώων παραβλέπονταν με το επιχείρημα “και τι έγινε; Ζώο είναι”. 
Πλέον αναγνωρίζεται από τις Αρχές των ΗΠΑ ότι η κακοποίηση των ζώων είναι η κορυφή του παγόβουνου – πρώτη ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο διαταραγμένο και επικίνδυνο, που δεν θα σταματήσει εκεί, αλλά αποτελεί απειλή για το άμεσο περιβάλλον του και όχι μόνο», εξήγησε η Μισέλ Γουέλς.
....................
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki