Saturday 16 September 2023

Μας διδάσκουν χωρίς... να μιλούν

Τα ζώα έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο να μας δίνουν πολύτιμα μαθήματα, χωρίς να χρησιμοποιούν καν τη γλώσσα. 
Εξάλλου, τα κατοικίδιά μας είναι μέλη της οικογένειας και αποτελούν μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. 
Από τις σειρές που σχηματίζουν τα μυρμήγκια στα σπίτια μας μέχρι τα άγρια ζώα κρυμμένα στα σκοτεινά δάση, κάθε ζώο εκεί έξω μας διδάσκει κάτι σημαντικό για τη ζωή και την αγάπη, μόνο όμως αν είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα σήματα. 

Ορισμένες φορές, τα ζώα μπορούν μας δώσουν μαθήματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν και να αλλάξουν προς το καλύτερο με τόσους πολλούς τρόπους, όπως:

1. Να ζούμε στο παρόν
Τα ανθρώπινα όντα είναι τα μόνα πλάσματα που είναι ικανά να «μετακινηθούν» ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον στο μυαλό τους και ενώ αυτό αποτελεί για εμάς κυρίως ένα πολύτιμο δώρο, τα ζώα έχουν την ικανότητα να ζουν πλήρως στο παρόν. 
Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πώς να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να το πετύχουμε. 
Έρευνες δείχνουν ότι η ενσυνειδητότητα (η οποία καταφέρνει να κρατήσει την πλήρη προσοχή μας στην παρούσα στιγμή) έχει μια σημαντικά θετική επίδραση στον εγκέφαλο και στη συνολική μας υγεία. Φαίνεται λοιπόν ότι τα ζώα το κάνουν σωστά και είναι αυτά που πρέπει να μιμηθούμε!

2. Συγχώρεση
Τα ζώα μπορούν επίσης να προσπεράσουν κάθε άσχημη πράξη εναντίον τους και να συγχωρέσουν τους άλλους γρήγορα. Αν έχετε έναν σκύλο, θα γνωρίζετε ότι ακόμα και αν πολλές φορές του έχετε φωνάξει ή έχετε νευριάσει μαζί του, αυτός πάντα επιστρέφει και προσπαθεί να σας κάνει χαρούμενους. 
Η πίστη τους και η ικανότητα να συγχωρούν δείχνει πόσο πολύτιμοι σύντροφοι είναι για εμάς. Μπορεί να νιώθουμε ότι δεν μπορούν να συγχωρήσουμε κάποιους ανθρώπους εξαιτίας του τρόπου που μας φέρθηκαν, αλλά η εξάσκηση της πράξης της συγχώρεσης μπορεί να μας θεραπεύσει πραγματικά και να μας βοηθήσει να πάμε παρακάτω. 
Ο θυμός και η μνησικακία μόνο εμάς πληγώνουν στο τέλος.

3. Η σημασία του παιχνιδιού
Σε έναν κόσμο συνεχούς δουλειάς και προθεσμιών, ξεχνάμε τα οφέλη του παιχνιδιού. Η σοβαρότητα και το συνεχές άγχος είναι βλαβερά τόσο για τη σωματική, όσο και για την ψυχική μας υγεία, αλλά το παιχνίδι μας επιτρέπει να επανασυνδεόμαστε για λίγο με την ξέγνοιαστη πλευρά μας και την ψυχική μας ηρεμία ξανά. 
Οι γάτες, τα κουνέλια και οι σκύλοι είναι όλα κατοικίδια ζώα που επινοούν νέους διασκεδαστικούς τρόπου να παίζουν κάθε μέρα και μπορούν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα τους.

4. Η σημασία του ύπνου

Ο ύπνος και το παιχνίδι είναι ο απόλυτος συνδυασμός για έναν άκρως υγιεινό τρόπο ζωής. Τα ζώα κουλουριάζονται και αποκοιμιούνται αμέσως μόλις νιώσουν κουρασμένα και αν και δεν έχουν προθεσμίες και δουλειές για να ανησυχούν, και πάλι μας διδάσκουν ότι ο ύπνος είναι ένα κομμάτι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας. 
Ο ύπνος ως μια απολαυστική και χαλαρωτική δραστηριότητα μας βοηθά να αναπληρώνουμε και να θεραπεύουμε το σώμα μας για την επόμενη (ή υπόλοιπη) μέρα.

5. Επιμονή
Τα ζώα είναι επίμονα στις δραστηριότητες τους. Αν μια γάτα κυνηγά για παράδειγμα μια σαύρα, θα κάνει ο,τι μπορεί για να καταφέρει να την παγιδεύσει. Αν γίνουμε και εμείς τόσο επίμονοι με την επίτευξη των στόχων μας, σίγουρα θα είμαστε πιο ικανοί να πετυχαίνουμε περισσότερα. 
Ωστόσο, όπως και μια γάτα, χρειάζεται επίσης να γνωρίζουμε πότε να τα παρατήσουμε και να προχωράμε στον επόμενο μας στόχο.

6. Συνεκτικότητα

Πολλά ζώα τρώνε, κοιμούνται και ταξιδεύουν μαζί σε κοπάδια ή αγέλες και αυτό αποδεικνύεται ωφέλιμο για το καθένα ξεχωριστά. Μια ομάδα μαϊμούδων μένει ενωμένη και φροντίζει η μία την άλλη, ένα σμήνος μελισσών δουλεύει συγχρονισμένα για να φτιάξει μια φωλιά, μια αποικία μυρμηγκιών συγκεντρώνει οργανωμένα όση τροφή χρειάζεται όλος ο πληθυσμός. 
Υπάρχουν τόσα άλλα παραδείγματα, αλλά η συνεκτικότητα και η κοινότητα των ζώων μας διδάσκει τη δύναμη της συνεργασίας για έναν καλύτερο μέλλον για όλους.

7. Ενσυναίσθηση
Τα ζώα μπορούν να διαισθανθούν πότε δεν νιώθουμε καλά και να προσπαθήσουν να μας παρηγορήσουν. 
Οι σκύλοι αποτελούν ένα από τα πιο συμπονετικά πλάσματα για παράδειγμα και όταν δημιουργούμε έναν ισχυρό δεσμό μαζί τους, είναι ικανά να μας καταλάβουν και να μας φροντίσουν με τρόπους που πολλές φορές μας ξαφνιάζουν. 
Με το να είμαστε πιο συμπονετικοί με τους φίλους και την οικογένεια μας, να μπαίνουμε στη θέση τους και να τους κατανοούμε, μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο και τα ζώα φαίνεται ήδη ότι το γνωρίζουν αυτό.

8. Τα ένστικτα είναι σημαντικά
Στους ανθρώπους, η λογική σκέψη συνήθως επικρατεί, πάνω από το ένστικτο και τις σωματικές αισθήσεις. Ωστόσο, τα ζώα βασίζονται σε αυτά σχεδόν ολοκληρωτικά, για να μπορέσουν να επιβιώσουν. 
Ο λόγος που τα ένστικτα ακόμα υπάρχουν στους ανθρώπους σημαίνει ότι ακόμα παίζουν έναν σημαντικό ρόλο, και με το να τους δίνουμε λίγη παραπάνω προσοχή, μπορούμε να αποκτήσουμε μια πληρέστερη εικόνα για το τι συμβαίνει γύρω μας. 
Η απόλυτη προσήλωση στη λογική αποδεικνύεται βλαβερή από μόνη της, αλλά μια καλή ισορροπία ανάμεσα σε αυτή και στα ένστικτα θα αποδειχθεί πιο ωφέλιμο για όλου μας.

9. Η αρμονική ζωή
Σε ένα δάσος, υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά είδη που ζούνε όμως αρμονικά μεταξύ τους. 
Ακόμα και ένα λιοντάρι που χρειάζεται το θήραμα του, είναι ευγενικό και προστατευτικό απέναντι σε άλλα ζώα, όταν δεν πεινάει. 
Αν και η επιβίωση είναι μέρος της ζωής όπου και αν βρισκόμαστε, αυτό δεν σημαίνει ότι η αρμονική συμβίωση δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό αποτελεί ένα σημαντικότατο μάθημα που τα ανθρώπινα όντα πρέπει να μάθουν, ειδικά τώρα που η έλλειψη ανοχής αρχίζει να επεκτείνεται στον κόσμο μας.

10. Αγάπη άνευ όρων
Τα ζώα είναι ικανά να νιώσουν αυτή την αγάπη για άλλα ζώα όπως και για τους ανθρώπους και αυτό ισχύει ειδικά με τους σκύλους και τα άλογα. 
Υπάρχουν φορές που νιώθουμε το ίδιο για τα κατοικίδια μας, αλλά τείνουμε να θέτουμε όρους όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους. 
Αν μπορούμε να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλο όπως αγαπάμε τα ζώα μας, και όπως εκείνα αγαπούν εμάς, φανταστείτε πόσο καλύτερος θα ήταν ο κόσμος μας!

enallaktikidrasi
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki