Tuesday 19 January 2021

Κανόνες και παιδιά: Πώς δεν θα τα πιέσουμε

Τα παιδιά χρειάζονται όρια και συγκεκριμένα κανόνες, προκειμένου να μάθουν να διαχωρίζουν το καλό και το επιθυμητό, όπως είναι μια ευγενική συμπεριφορά, από ένα λιγότερο επιθυμητό χαρακτηριστικό.

Γιατί είναι σημαντικοί οι κανόνες;

Θα ήταν καλό συγκεκριμένα, να θέσετε όρια στο παιδί, δίνοντάς του να καταλάβει που σταματά η δική του ελευθερία και που ξεκινά των υπολοίπων γύρω του.

Επιπλέον, προσπαθήστε να το βοηθήσετε να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος αναλόγως της περίστασης ή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ενώ θα ήταν εξίσου σημαντικό να ξεκινήσει την προσπάθεια αυτοελέγχου. Εν ολίγοις θα πρέπει να ορίσετε κανόνες για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ποια συμπεριφορά είναι αποδεκτή και ποια όχι.

Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

*Η αρετή της συνέπειας

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να είστε σταθερά συνεπείς όταν ορίζετε κανόνες και όρια. Εάν μια συμπεριφορά δεν είναι επιθυμητή την μία στιγμή, δεν γίνεται να είναι επιθυμητή την άλλη. Αυτό θα πρέπει να φαίνεται και στις αντιδράσεις σας απέναντι στο παιδί.

Οπότε είναι σημαντικό να του ξεκαθαρίσετε εξαρχής ποιοι είναι οι κανόνες αλλά και οι συνέπειες, που θα ακολουθήσουν αν τους «σπάσει».

*Η δύναμη της ψυχραιμίας

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας με το παιδί, διότι έτσι θα μάθει και εκείνο να διατηρεί την δική του, ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα, του δείχνετε έμπρακτα ότι είναι σημαντικό ανά πάσα στιγμή να μπορεί να ελέγξει τις παρορμήσεις και τα συναισθήματά του.

*Ισορροπία

Για να πειθαρχήσει το μικρό σας θα ήταν καλό να βρείτε μια ισορροπία, δηλαδή να μην είστε ούτε πολύ αυστηροί ούτε πολύ χαλαροί. Εάν εξαντλείτε την αυστηρότητά σας, υπάρχει περίπτωση να συμπεριφέρεται γύρω σας, από φόβο, όπως του ζητάτε και να αντιδρά διαφορετικά γύρω σε άλλους.

Αντίθετα δώστε του να καταλάβει τι ζητάτε από αυτό κι επιβραβεύστε τις επιθυμητές συμπεριφορές για να συνεχίσει.

imommy.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki