Wednesday 28 February 2024

Η Χαμογελαστή Κατάθλιψη / Smiling Depression

Τα συμπτώματα και τα άτυπα σημάδια στη Χαμογελαστή κατάθλιψη, που λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν. 
Smiling Depression: What You Need to Know
Η κατάθλιψη είναι η μάστιγα της εποχής. 
Η δύσκολη καθημερινότητα, το άγχος, οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες, το συναίσθημα ανασφάλειας, η αποξένωσης αλλά και οι οικογενειακοί παράγοντες, είναι ίσως λίγοι από τους παράγοντες που έχουν κάνει ακόμη και ανήλικα παιδιά κάτω των 16 ετών, να έχουν κατάθλιψη. 
Ένας άνθρωπος με κατάθλιψη παλεύει καθημερινά με τον εαυτό του. Δυστυχώς δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση γύρω από την κατάθλιψη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε τους καταθλιπτικούς με ταμπού και προκαταλήψεις, δίνοντάς τους τοξικές συμβουλές και φυσικά να μην ξέρουμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια σε εμάς τους ίδιους.

Στη Χαμογελαστή κατάθλιψη μπορεί να ταλαιπωρείσαι από τα λεγόμενα φιλοσοφικά ερωτήματα
Η αλήθεια είναι πως λίγο ή πολύ όλους μας απασχολούν τέτοια ζητήματα. Όμως οι άνθρωποι με κατάθλιψη που βρίσκονται ίσως στο αρχικό της στάδιο ξεκινούν να ταλαιπωρούνται συχνά με φιλοσοφικά ερωτήματα που δεν μπορούν να βρουν απάντηση.

“Τι είναι ο άνθρωπος;” “ποιο το νόημα να ζήσω αφού εν τέλει θα πεθάνω;” κι άλλες ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι οι άνθρωποι που κάνουν τις πιο απλές ερωτήσεις στον εαυτό τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι που πέρασαν από αυτόν τον πλανήτη μπορεί και να μην είχαν κατάθλιψη. Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν αποτελεί σύμπτωμα από μόνη της.

Αν όμως τον τελευταίο καιρό πάσχετε από μία διαρκή μελαγχολία και δεν νιώθετε ο εαυτός σας πια, σε συνδυασμό με αυτό το σύμπτωμα καλό θα ήταν να κλείσετε μία συνεδρία.

Στη Χαμογελαστή κατάθλιψη οι άνθρωποι αναζητούν δικαιολογίες
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη αναζητούν και βρίσκουν πάντα τις πιο ευφάνταστες δικαιολογίες προκειμένου να αποφύγουν κάτι. 
Μπορούν εύκολα να σε πείσουν ότι δεν μπορούν να έρθουν μαζί σου στη βόλτα επειδή η γάτα τους έπαθε γαστρεντερίτιδα και πρέπει να μείνουν πάση θυσία μαζί της.
Τις περισσότερες φορές το κάνουν αυτό επειδή δεν είναι καλά ψυχολογικά, βαριούνται να βγουν και ταυτόχρονα δεν θέλουν οι φίλοι τους να τους “πρήζουν” με το “βγες” και “βγες”.
Επίσης οι άνθρωποι με κατάθλιψη δεν ανοίγονται εύκολα, οπότε τους είναι πιο εύκολο να σου πουν ένα ψέμα για να αποφύγουν καταστάσεις, παρά να σου πουν ότι δεν είναι καλά και δεν έχουν διάθεση να βγουν, περιμένοντας την συμβουλή σου.

Μερικές φορές δεν έχουν ενσυναίσθηση
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη πολλές φορές δεν έχουν ενσυναίσθηση. Ο όρος ενσυναίσθηση, σημαίνει η ικανότητα ενός ανθρώπου να δείξει συμπόνια για έναν άλλον άνθρωπο. Αυτό γίνεται διότι οι ίδιοι είναι βυθισμένοι στα δικά τους προβλήματα και δεν έχουν κουράγιο να ασχοληθούν με τα δικά σου.

Στη Χαμογελαστή κατάθλιψη οι άνθρωποι μπορεί να είναι απαθείς
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη επίσης είναι συνήθως απαθείς. Ο γνωστός ηθοποιός Χιου Λώρι είχε πει σε μία συνέντευξή του, ότι συνειδητοποίησε ότι έχει κατάθλιψη, όταν συνέβη μπροστά του ένα συνταρακτικό τροχαίο ατύχημα κι εκείνος ένιωσε να βαριέται στο θέαμα.
Αυτό συμβαίνει διότι και σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι με κατάθλιψη νιώθουν συνεχώς μία θλίψη, μία ματαιότητα, μία μελαγχολία, σαν να μην μπορούν να χωρέσουν πουθενά, σαν να μην έχει τίποτα νόημα. Οπότε ακόμη κι αν χάσουν έναν δικό τους άνθρωπο πιθανότατα δε θα έχουν την αναμενόμενη αντίδραση.

Παρουσιάζουν ψυχοσωματικά προβλήματα
Ο όρος υγεία δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και το μυαλό. Ένας άνθρωπος με ψυχολογικές διαταραχές δεν θεωρείται υγιής σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, ακόμη κι αν οργανικά δεν έχει κανένα πρόβλημα. 
Αυτό είναι απόλυτα λογικά αφού η ψυχολογία μας επηρεάζει και την υγεία μας.
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν συνεχώς μία μελαγχολία. 
Η ψυχολογία τους δεν είναι καλή. Κρίσεις άγχους, κλάματα χωρίς λόγο, μία ματαιότητα για τα πάντα. Όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που τα έχουν σε καθημερινή βάση ξεκινούν να επηρεάζουν και την υγεία τους.
Νευρώσεις στομάχου, πονοκέφαλοι, διαρκής κόπωση, έλλειψη όρεξης για φαγητό ή για σεξ, χέρια που τρέμουν και εξανθήματα είναι μόνο μερικά από τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν.
Πολλές φορές νιώθουν μέχρι και ταχυκαρδίες, αρρυθμίες και αίσθημα “σφιξίματος” στην καρδιά. Αν τους εξετάσεις, οι εξετάσεις θα βγουν πεντακάθαρες, γιατί το πρόβλημα, βρίσκεται αλλού.
Δεν προσπαθούν να λύσουν κανένα πρόβλημα
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη θα παρατηρήσεις ότι επαναλαμβάνουν σε σένα διαρκώς τα προβλήματά τους αλλά στην ουσία δεν ακούν τις συμβουλές σου. Δεν προσπαθούν να κάνουν συζήτηση μαζί σου. Σε βλέπουν απλά σαν το δικό τους μυστικό ημερολόγιο.
Σου μιλάνε για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αλλά όταν τους λες τι πρέπει να κάνουν εκείνοι δεν σου δίνουν καν σημασία και είτε συνεχίζουν το παραλήρημα σαν να μην τους μίλησες ποτέ, είτε σου λένε ότι έχεις δίκιο και την επόμενη μέρα βρίσκονται πάλι εδώ για να σου πουν τα ίδια.

Είναι απεριποίητοι
Άλλο ένα σύμπτωμα της κατάθλιψης είναι και το να μην ενδιαφέρονται καθόλου για την εξωτερική τους εμφάνιση. Μπορεί να έχουν να κάνουν μπάνιο μία ολόκληρη εβδομάδα, να βγαίνετε για ποτό και να μην τους νοιάζει αν θα έρθουν άβαφτες και με απλά ρούχα και γενικά δεν προσέχουν καθόλου την εμφάνισή τους.

Δεν είναι παραγωγικοί
Μπορεί να κάνουν για χρόνια μία δουλειά που τους αρέσει πολύ και ήταν πολύ καλοί σε αυτήν. Από ένα σημείο και μετά όμως σταματούν να είναι συγκεντρωμένοι, νιώθουν διαρκής κόπωση και φυσικά δεν φέρουν εις πέρας τις περισσότερες από τις αρμοδιότητές τους.

Στην Χαμογελαστή κατάθλιψη Πολλές φορές δείχνουν χαρούμενοι χωρίς λόγο
Τέλος η κατάθλιψη έχει και φάσεις που ο ασθενής νιώθει χωρίς κανέναν λόγο πολύ καλά. Αυτό είναι ένα παιχνίδι του εγκεφάλου που προσπαθεί να κάνει το σώμα να αποβάλλει το άγχος και την στεναχώρια που ένιωθε ο ασθενής για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να θυμάστε όμως ότι, ακόμη κι αν γελάτε, .....
......................
η συνέχεια εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki