Sunday 20 February 2022

Είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο με τον εαυτό μας

Ο χρόνος με τον εαυτό μας μάς δίνει την ευκαιρία να απελευθερωθούμε από τις κοινωνικές πιέσεις και να εξερευνήσουμε τις δικές μας σκέψεις, συναισθήματα και εμπειρίες.
How Important Is Alone Time for Mental Health?

Προσωπική εξερεύνηση
Το να νιώθουμε άνετα περνώντας χρόνο με τον εαυτό μας μπορεί να μας δώσει τον χρόνο και την ελευθερία να εξερευνήσουμε πραγματικά τις δικές μας σκέψεις χωρίς παρεμβολές. 
Μπορεί να είναι ένας τρόπος να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, να ασχοληθούμε με θέματα που μας συναρπάζουν, με νέα χόμπι, να αποκτήσουμε γνώσεις, ακόμη και να εξασκήσουμε νέες μεθόδους έκφρασης του εαυτού μας.
Όταν περνάμε χρόνο μόνοι μας έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε αυτά τα πράγματα χωρίς τις πιέσεις και τις κρίσεις που μπορεί να επιβάλλουν οι άλλοι. 
Ο χρόνος για τον εαυτό μας είναι κρίσιμος για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. Αντί να ανησυχούμε για τις ανάγκες, τα ενδιαφέροντα και τις απόψεις που μπορεί να έχουν οι άλλοι, ο χρόνος με τον εαυτό μας μάς επιτρέπει να εστιάσουμε σε εμάς τους ίδιους.

Δημιουργικότητα
Ο χρόνος με τον εαυτό μας είναι μια ευκαιρία να αφήσουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί και να ενισχύσουμε τη δημιουργικότητά μας. 
Χωρίς την ανάγκη να φροντίζετε ή να αλληλεπιδρούμε με άλλους ανθρώπους, μπορούμε να αγνοήσουμε τις εξωτερικές επιρροές και να επικεντρωθούμε στον εαυτό μας.
Ερευνητικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το να περνάει κανείς χρόνο μόνος του μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον εγκέφαλο που βοηθούν στην ενίσχυση της δημιουργικότητας. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που τείνουν περνούν σκόπιμα χρόνο μόνοι τους, τείνουν επίσης να είναι εξαιρετικά δημιουργικοί.
Σε μια άλλη μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κοινωνική απομόνωση οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα στα νευρωνικά κυκλώματα που σχετίζονται με τη φαντασία. 
Όταν αντιμετωπίζει έλλειψη κοινωνικών ερεθισμάτων, ο εγκέφαλος ενισχύει τα δημιουργικά του δίκτυα για να καλύψει το κενό.

Καλύτερη κοινωνική ζωή
Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα πιο πλούσια κοινωνική ζωή και περισσότερη ενέργεια στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους, συγκριτικά με τους ανθρώπους που συμβιώνουν με άλλους. Μάλιστα, στο πλαίσιο μελέτης, οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι περνούν περίπου το 11% του χρόνου τους μόνοι τους βίωσαν λιγότερα αρνητικά συναισθήματα σε επακόλουθες απαιτητικές κοινωνικές εμπειρίες.

περισσότερα στην πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki