Thursday 17 February 2022

Κύκλωμα έστελνε ανήλικα παιδιά από Ελλάδα στην Γερμανία

Το σήμα της Europol έκανε λόγο για τη δράση ατόμων Αραβικής καταγωγής που μένουν στην Αθήνα αλλά και τη Γερμανία και συνεργάζονταν από κοινού για τις προωθήσεις.

Επτά κατηγορούμενοι ανάμεσα τους και 3 γυναίκες φέρονται να προωθούσαν ανήλικα παιδιά μεταναστών από την Ελλάδα στη Γερμανία

Το σήμα της Europol έκανε λόγο για τη δράση ατόμων Αραβικής καταγωγής που μένουν στην Αθήνα αλλά και τη Γερμανία και συνεργάζονταν από κοινού για τις προωθήσεις.

Η μία από τις κατηγορούμενες που μένει μόνιμα στη Γερμανία ταξίδευε στην Ελλάδα προκειμένου να παραλάβει και να συνοδέψει ανήλικους μετανάστες προς τη Γερμανία προσποιούμενη ότι είναι παιδιά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία μεριμνούσε για την προμήθεια γνήσιων ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων κυρίως ελληνικών διαβατηρίων προσφύγων Συριακής καταγωγής τα οποία επιδείκνυε στις Ελεγκτικές Αρχές ώστε να τους εξαπατήσει χρησιμοποιώντας τη γνωστή μέθοδο του «Σωσία».

Για να στείλουν τα παιδιά στη Γερμανία προτιμούσαν πτήσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και πλοία από την Ηγουμενίτσα με προορισμό την Ιταλία.

Για κάθε παιδί που προωθούσαν έπαιρναν 4.500 - 6.000 ευρώ

Δυο από τους κατηγορούμενους αναλάμβαναν να κάνουν τις συμφωνία με τους γονείς των παιδιών ενώ επέστρεφαν στην βασική κατηγορουμένη τα ταξιδιωτικά έγγραφα που είχαν χρησιμοποιήσει προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν για νέες παράνομες προωθήσεις.

Οι παράνομες προωθήσεις παιδιών που εντοπίστηκαν.

H δράση τους ξεκινά το 2019. Στις 17 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη προώθηση ενός ανήλικου κοριτσιού ηλικίας περίπου 3 ετών αεροπορικώς από την Ελλάδα στη Γερμανία μέσω Ιταλίας χρησιμοποιώντας ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτου προσώπου. Όταν οι αρχές έκαναν έλεγχο στην υποτιθέμενη μητέρα δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για την μεταξύ τους συγγένεια όμως τελικά επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο.

Ένα έκτακτο γεγονός όμως ανάγκασε το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην Ιταλία στο Μπρίντιζι και τελικά η κατηγορουμένη άλλαξε αεροπλάνο και μαζί με το παιδί πέταξαν για Βερολίνο.

Στις 4.11.2019 πραγματαποιήθηκε η παράνομη προώθηση 2 ανήλικων παιδιών (ένα αγόρι και ένα κορίτσι) αυτή την φορά μέσω Ηγουμενίτσας.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές η βασική κατηγορουμένη συνελήφθη στη Γερμανία για την μεταφορά ενός παιδιού από την Αθήνα στις 13.07.2020. Μάλιστα πριν γίνει η διακίνηση απέστειλε φωτογραφία του γιου της σε άλλη κατηγορουμένη η οποία φέρεται να σύναψε τη συμφωνία με τον πατέρα του υπό προώθηση παιδιού προκειμένου να συγκρίνουν τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά των δυο παιδιών.

Η έρευνα της αστυνομίας

Στις 22 Νοεμβρίου 2021 οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν από τους κατηγορουμένους να βγαίνει από πολυκατοικία με ανήλικο κορίτσι. Στη συνέχεια τους παρέλαβε άλλος άντρας και πήγαν όλοι μαζί στο Ελ.Βενιζέλος. Οι αστυνομικοί τους παρακολουθούσαν μέσω καμερών. Διαπίστωσαν ότι ο πρώτος άντρας επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τις Βρυξέλλες. Προσπάθησε δυο φορές να ξεγελάσει τους υπαλλήλους αλλά δεν το κατάφερε και στη συνέχεια αποχώρησε από το αεροδρόμιο μαζί με το παιδί.

1η Φεβρουαρίου 2022 υπό τον συντονισμό της Europol διοργανώθηκε κοινή ημέρα δράσης στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Στο σπίτι του πρώτου από τους επτά κατηγορούμενους βρέθηκαν 12 δελτία ταυτότητας τέσσερις άδειες διαμονής 4 κάρτες Ασφάλισης Υγείας Γερμανικών Αρχών, πέντε διαβατήρια, 10 δελτία ταυτότητας και δύο άδειες διαμονής που είχαν δηλωθεί ως απωλεσθέντα.

Η δικηγόρος των κατηγορουμένων Μαρία Αμμάρι δήλωσε στο newpost τι υποστηρίζουν οι κατηγορούμενοι και τις επόμενες κινήσεις.

Υπάρχει μεγάλη απόκλιση των ευρημάτων στην συγκεκριμένη υπόθεση σε σχέση με το προανακριτικό υλικό. Η δικογραφία εισήχθη στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης για τα αδικήματα μεταξύ άλλων της εγκληματικής οργάνωσης, της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου και εξόδου μεταναστών κατ’ επάγγελμα και εκ κερδοσκοπίας, της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και της πλαστογραφίας.

Παρά το βαρύ διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, το κατηγορητήριο κατέπεσε εξαιτίας της απόκλισης των ευρημάτων σε σχέση με το προανακριτικό υλικό που ερείδεται κυρίως σε παρακολουθήσεις των τηλεφωνικών συνομιλιών. Έτσι ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο τα αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου και εξόδου κατά συναυτουργία και κατ’ επάγγελμα εκ κερδοσκοπίας και της κατοχής διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων.

Κατέπεσε η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης πριν καν φθάσει στα χέρια της ανακρίτριας ενώ ακολούθως μετά τη λήψη προθεσμίας από την ανακρίτρια και πριν την απολογία του φερόμενου ως αρχηγού κατέπεσε και η κατηγορία της πλαστογραφίας. Εκ των ανωτέρω εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι η δικογραφία έχει πολλά κενά.

Ο φερόμενος ως «αρχηγός» ο οποίος τυγχάνει εντολέας μου μετά τη σύλληψη και απολογία του ενώπιον της ανακρίτριας, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του τόπου κατοικίας του δύο φορές τον μήνα και της παροχής εγγύησης ποσού δύο χιλιάδων ευρώ.

Έχω ήδη ενημερώσει την αξιότιμη ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση ότι και οι λοιποί φερόμενοι ως «δράστες» είναι στη διάθεση της δικαιοσύνης και ότι προτίθενται να εμφανιστούν ενώπιον της και να απολογηθούν.

Ο ένας μάλιστα εκ των φερόμενων δραστών, ενώ το ίδιο βράδυ προσήχθη στο Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής λίγες ώρες αργότερα αφέθηκε ελεύθερος επειδή δεν βρέθηκε τίποτα μεμπτό σε βάρος του. Το γεγονός όμως αυτό, δεν αναφέρεται καν στην δικογραφία με φυσικό επακόλουθο να αφήνονται υπόνοιες ότι αυτός ο άνθρωπος είναι φυγόδικος και καταζητείται.

Τις επόμενες μέρες προτίθεται να εμφανιστεί στην ανακρίτρια και να απολογηθεί μαζί με έτερη συγκατηγορούμενή του η οποία φέρεται ως φυγόδικη ενώ στην πραγματικότητα παρότι εντοπίστηκε από τις αστυνομικές αρχές το βράδυ της 1/2/2022 δεν συνελήφθη. 

της Τασούλας Παπανικολάου - Δημοσίευση 8 Φεβρουαρίου 2022, 10:00 / Ανανεώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2022, 10:48
newpost.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki