Thursday 18 January 2007

ΤΑ ΑΘΩΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ - Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΜ

Αν μία φωτογραφία άλλαξε την πορεία του πολέμου στο Βιετνάμ, αυτή είναι η φωτογραφία της Κιμ: το 1972, η αμερικάνικη αεροπορία βομβαρδίζει με ναπάλμ ένα μικρό χωριό βόρεια της Σαϊγκόν. Μέσα από τις φλόγες του χωριού ξεπροβάλλει ένα 9χρονο κορίτσι που καίγεται. O φωτογράφος ενός αμερικανικού πρακτορείου που αποθανατίζει την σκηνή, θα βραβευθεί με το βραβείο Πούλιτζερ. H φωτογραφία είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι των αντιπολεμικών συναισθημάτων στις HΠA.
O ίδιος φωτογράφος παίρνει την Kιμ στην αγκαλιά του και τρέχει σε ένα νοσοκομείο της Σαϊγκόν. Οι γιατροί καταφέρνουν να σώσουν την Κιμ που μετά την απελευθέρωση του Βιετνάμ γίνεται δημόσιο πρόσωπο και χρησιμοποιείται για προπαγανδιστικούς σκοπούς από το νέο καθεστώς.

Κουβαλώντας ακόμη τα σημάδια από τα εγκαύματα της, η Κιμ είναι σήμερα μητέρα και ζει στον Καναδά. Ακολουθούμενη από τον φακό, συναντά το φωτογράφο, τους γιατρούς που την έσωσαν, τους βετεράνους του αμερικανικού στρατού που της ζητούν συγγνώμη. Σε μια εκδήλωση στην Ουάσιγκτον, θα συναντήσει τον πιλότο που είχε βομβαρδίσει το χωριό της...
 
Πρώτη ανάρτηση: 8 Δεκεμβρίου 2006

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki