Friday 13 May 2022

Πώς αναπτύσσεται η αίσθηση της γεύσης στο μωρό;

Ένα νεογέννητο μπορεί να έχει γλυκιά, ξινή, πικρή και πικάντικη γεύση – αλλά όχι αλμυρή (η οποία εμφανίζεται όταν είναι περίπου 4 μηνών).
Your Baby’s Sense of Taste
Προτιμά ωστόσο τη γλυκιά γεύση, κάτι που μπορεί να είναι ο τρόπος της βιολογίας για να εξασφαλίσει το νεογέννητο τροφή, καθώς το προσελκύει προς το μητρικό γάλα. Όπως το αμνιακό υγρό, το μητρικό γάλα αρωματίζεται συνεχώς από αυτό που τρώει και πίνει η μαμά.

Γύρω στην ηλικία των 6 μηνών, τα μικρά είναι έτοιμα για στερεά τροφή. Χρησιμοποιούν τους γευστικούς κάλυκες, την όσφρηση και την αίσθηση της αφής για να μάθουν για τις διαφορετικές γεύσεις, υφές, πυκνότητες και θερμοκρασίες των τροφίμων.

Στην νηπιακή ηλικία, τα παιδιά μπορεί να μπουν σε μια επιλεκτική φάση.

Η αίσθηση της γεύσης βοηθά το μωρό να:

  • Προσδιορίσει αν κάτι είναι ασφαλές για κατανάλωση. Μια γουλιά ξινόγαλα και αποφεύγουμε να πίνουμε δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια. Μια πικρή γεύση πυροδοτεί επίσης τον κώδωνα του κινδύνου, εμποδίζοντάς μας να καταναλώνουμε δυνητικά δηλητηριώδεις ουσίες.
  • Απολαύσει το φαγητό.  Η απόλαυση του φαγητού μας παρακινεί να φάμε, που είναι ο τρόπος της βιολογίας για να διασφαλίσουμε ότι παίρνουμε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.
Ο ρόλος της μαμάς στη διαμόρφωση των γευστικών προτιμήσεων του μωρού

Όπως είδαμε, η βιολογία και η γενετική παίζουν ρόλο στις γευστικές προτιμήσεις των μωρών μας – το ίδιο όμως κι εσείς. 
Μελέτες δείχνουν ότι οι γεύσεις που γεύεται ένα παιδί από τη μήτρα μέχρι την πρώιμη παιδική ηλικία διαμορφώνουν τις μετέπειτα διατροφικές επιλογές.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς:

*Εάν είστε έγκυος
(...)
ολόκληρο το άρθρο εδώ
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki