Thursday 9 June 2022

Οι κλίκες κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι είναι στο περιθώριο

Η κλίκα είναι μία ομάδα παιδιών, που δεν είναι πάντα φίλοι. Είναι μία ομάδα ατόμων (μιλάμε για νέα παιδιά), που αφήνουν επίτηδες κάποια παιδιά μακριά από την παρέα τους.
    Σχηματίζουν μία κλειστή ομάδα και δεν επιτρέπουν σε άλλα άτομα να λαμβάνουν μέρος σε οτιδήποτε και αν κάνουν. Πολλές φορές, τα παιδιά αυτά που ανήκουν στην ομάδα, συμπεριφέρονται άσχημα στα άλλα παιδιά. Συνήθως ένα ή δύο δημοφιλή παιδιά ελέγχουν ποιος θα είναι στην ομάδα και ποιος θα μείνει έξω.
    Η συμπεριφορά των παιδιών αλλάζει, από τη στιγμή που γίνονται μέλος μιας κλίκας. Είναι πράγματι κάτι συγκεχυμένο.

    Τα παιδιά μπορεί να σχηματίσουν τέτοιες ομάδες στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο. Μερικές φορές αποτελούνται από παιδιά που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, όπως σπορ, μουσική, ή παιχνίδια στον υπολογιστή. Μπορεί επίσης να επιβάλλουν ένα συγκεκριμένο είδος ρούχων ή ακόμη να κάνουν τα παιδιά που οι γονείς τους δεν είναι πολύ καλά οικονομικά, να αισθανθούν πολύ άσχημα.
    Τέτοιες ομάδες σχηματίζουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Όμως τα άτομα που μελετούν τις ομάδες αυτές δηλώνουν ότι τα κορίτσια είναι πιο σκληρά από τα αγόρια.

Νιώθουν ότι μένουν έξω.
    Τα παιδιά που δεν ανήκουν στην ομάδα είναι απογοητευμένα και μπερδεμένα. Ο καλύτερος φίλος της περασμένης εβδομάδας τώρα ούτε καν σας μιλάει. Θα νιώσετε θυμωμένοι ή και λυπημένοι, μοναξιά και απογοήτευση, επειδή δεν ξέρετε τι να κάνετε.

Γιατί συμμετέχουν άλλα παιδιά;
    Ένα από τα δύσκολα πράγματα για τις ομάδες αυτές είναι, εάν ο καλός σας φίλος γίνει μέλος μίας ομάδας και αρχίζει να σας αντιμετωπίζει διαφορετικά. Μερικές φορές το πρόβλημα ξεκινά με μία διαφωνία μεταξύ σας. Και άλλες φορές μπορεί να βρεθείτε εκτός, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.
    Μερικές φορές σας απομακρύνουν επειδή ενεργείτε, ντύνεστε ή η εμφάνισή σας είναι διαφορετική από τους άλλους. Τα παιδιά μιας ομάδας θέλουν να είναι δημοφιλή, και πιστεύουν ότι αν ανήκουν στην ομάδα θα τα κάνει να αισθάνονται πολύ καλά και δυνατά.
Πολλές φορές συμβαδίζουν με αυτό που κάνουν οι άλλοι, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι δεν είναι σωστό, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τον καλό τους φίλο.
    Πολλά παιδιά αισθάνονται άσχημα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους άλλους, αλλά δεν καταφέρνουν να καταλάβουν πως μπορεί να είναι «coοl» και συγχρόνως να φέρονται καλά στα παιδιά που είναι εκτός ομάδας.

Νιώθουν παγιδευμένα σε μία «κλίκα».
    Πολλές φορές τα παιδιά διαπιστώνουν ότι δεν θέλουν πλέον να ανήκουν στην ομάδα αυτή. Δεν θέλουν να πληγώσουν τους φίλους τους. Συνειδητοποιούν επίσης ότι χάνουν σπουδαία παιδιά από φίλους, μόνο και μόνο επειδή δεν ανήκουν στην ομάδα.
    Το να είσαι μέλος της κλίκας, μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψεις κάποια ελευθερία και ίσως να αλλάξεις σαν χαρακτήρας, το είδος της μουσικής που προτιμάς ή και πώς να ντύνεσαι.
    Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, ξεπερνούν την ανάγκη να γίνουν μέρος μια ομάδας και δεν ενδιαφέρονται πλέον πάρα πολύ για το ποιος είναι «μέσα» και ποιος «έξω». Αυτά τελειώνουν συχνά με το τέλος του λυκείου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για πιο διασκεδαστικές και απολαυστικές ομάδες φίλων.

Ποιος μπορεί να βοηθήσει;
Οι γονείς, τα αδέλφια, τα άλλα μέλη της οικογένειας και οι δάσκαλοι μπορούν να βοηθήσουν δίνοντας συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίζετε τα....
(...)

πηγή
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki