Thursday 9 June 2022

Πώς να προετοιμάσετε το πρωτότοκό σας για την έλευση ενός νέου μωρού

Δεύτερο παιδί: Και τώρα τι γίνεται με το μεγάλο;

Σίγουρα έχετε ακούσει τις ιστορίες για το πώς το πρωτότοκο παιδί μία φίλης πρότεινε στη μαμά του να φτιάξουν ένα σπίτι για το μωρό στο μπαλκόνι ή πώς όταν ήρθε τελικά το μωρό σπίτι, πρότεινε να το επιστρέψουν. 
Όσο μεγάλο ή μικρό και να είναι το πρωτότοκό σας, σίγουρα θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα που φέρνει η έλευση ενός νέου μέλους στην οικογένειά σας.
Είναι φυσικό στην αρχή να υπάρχει ζήλια για το μωρό που «κλέβει» όλο το χρόνο της μαμάς. Από εσάς εξαρτάται αν το μεγάλο σας παιδί θα συνεχίσει να βλέπει το αδελφάκι του ως εχθρό ή φίλο όσο περνάει ο καιρός. 
Ακολουθήστε μερικά απλά βήματα για να καλλιεργήσετε την αδελφική αγάπη και να κάνετε τη μετάβαση σε ένα σπιτικό με 2 ή περισσότερα παιδιά ευκολότερη για όλους.

Αν το μεγάλο παιδί είναι κάτω από 24 μηνών
Είναι συνήθως η πιο δύσκολη ηλικία για ένα παιδί να δεχτεί την έλευση ενός νέου μωρού. Το μεγάλο παιδί νιώθει ακόμα ότι χρειάζεται διαρκώς τη μαμά του. 
Το πιο πιθανό είναι ότι όταν έρθει το μωρό στο σπίτι το παιδί θα αντιδράσει και ίσως βγάλει ζήλια. 
Αν δεν είναι εμφανώς στεναχωρημένο από την άφιξη του μωρού, ενδέχεται να «πενθεί» για την απώλεια του τρόπου ζωής του όπως ήταν μέχρι τότε. Αυτό το «πένθος» θα μετασχηματιστεί σε ζήλια, όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει και να πιάνει τα πράγματα του μεγάλου παιδιού.
Τι να κάνετε: 
Προσπαθήστε να περνάτε κάποιο χρόνο, έστω και 15 λεπτά, μόνες με το μεγαλύτερο παιδί. Να θυμάστε να χαμογελάτε όταν μπαίνει στο δωμάτιο, ακόμα κι αν είστε εξουθενωμένη από το μωρό. 
Το μικρό σας το χρειάζεται όπως και πριν εμφανιστεί το μωρό. Μην πέσετε στην παγίδα να διαπραγματεύεστε με το παιδί. 
Αν παραπονιέται που δεν το παίρνετε αγκαλιά ενώ θηλάζετε, πείτε του να έρθει να κάτσει δίπλα σας και θα κάνετε αγκαλιές και φιλιά μόλις φάει το μωρό.

Αν το μεγάλο παιδί είναι 2-3 ετών

Πολλά παιδιά αυτής της ηλικίας αρχίζουν τα κλάματα και τη γκρίνια, ειδικά όταν περάσει ο πρώτος καιρός μετά την άφιξη του μωρού. 
Μπορεί να θέλουν να κάνουν ότι κάνει το μωρό, π.χ. να θηλάσουν ενώ πίνουν από μπιμπερό. Ακόμα, ειδικά αν το μωρό κοιμάται στο δωμάτιό σας, το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να θέλει να κοιμάται στο κρεβάτι σας και όχι στο δικό του ή να έχει εφιάλτες και να ξυπνάει τη νύχτα. 
Γενικά είναι μία περίοδος που τα παιδιά σε νηπιακή ηλικία νιώθουν μία σύγχυση γιατί η έλευση ενός μωρού από τη μία τα κάνει να θέλουν να γίνουν ξανά μωρά και από την άλλη ένα κομμάτι τους αποζητά αυτονομία και ανεξαρτησία.
Τι να κάνετε: 
  • Μιλήστε για τα ανάμεικτα αισθήματα του παιδιού σας. 
  • Πείτε του ότι φαίνεται ότι θέλει να είναι και αυτό μωρό ξανά. 
  • Αφήστε το να κάνει το μωρό για λίγο και διακωμωδήστε το. Όσο το παιδί διασκεδάζει τόσο περισσότερο ξεθυμαίνει η θλίψη του και το βοηθάτε να προχωρήσει. 
  • Ακόμα μπορείτε να προετοιμάσετε το έδαφος όσο είστε έγκυος. 
Για παράδειγμα, αν το παιδί σας έχει συνηθίσει να το ξυπνάτε εσείς και να του φτιάχνετε πρωινό, μπορείτε να πείτε στο μπαμπά του να το κάνει και μάλιστα να λέει στο παιδί πόσο χαρούμενος είναι που πήρε τη θέση της μαμάς. 
Αν το μωρό θα κοιμάται στην κούνια του μεγαλύτερου παιδιού, αγοράστε του ένα κρεβατάκι αρκετό καιρό πριν γεννηθεί το νέο μέλος. 
Σε κάθε περίπτωση, αποφύγετε να λέτε στο μικρό παιδί ότι για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο σπίτι «φταίει» το μωρό!
Αν το μεγαλύτερο παιδί είναι 4-6 ετών
Συνήθως σε αυτή την ηλικία τα παιδιά δείχνουν μεγαλύτερη κατανόηση και μπορείτε να τα προετοιμάσετε για την άφιξη του μωρού. 
Για παράδειγμα αν το μωρό πάρει κάποιο παιχνίδι του, είναι ευκολότερο να του εξηγήσετε ότι δεν καταλαβαίνει ότι δεν είναι δικά του παιχνίδια και να βοηθήσετε το μεγαλύτερο παιδί να βάλει τα αγαπημένα του αντικείμενα κάπου μακριά από τα χεράκια του μωρού. 
Εξάλλου, συνήθως σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν και άλλα στη ζωή του, πάει νηπιαγωγείο ή σχολείο, και γενικά δεν εξαρτάται τόσο από τη μαμά. 
Πάντα, όμως, η μαμά θα είναι ο άνθρωπος με τον οποίο νιώθει τη μεγαλύτερη σύνδεση, για αυτό φροντίστε να του δίνετε την προσοχή που χρειάζεται για να μην αισθανθεί ότι μένει απέξω.
Τι να κάνετε: 
Ο χρόνος αποκλειστικά με το μεγαλύτερο παιδί είναι το καλύτερο αντίδοτο στην ανησυχία του ότι μπορεί να σας τρώει όλο το χρόνο το μωρό. Ακόμα κι αν είναι για να πάτε μέχρι το περίπτερο, αφήστε το μωρό για λίγο στο μπαμπά του και πάρτε το μεγαλύτερο παιδί σας για να περάσετε λίγο χρόνο μόνο οι δυο σας.

Όταν το μεγαλύτερο παιδί είναι 7-8
Η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσετε σε αυτή την ηλικία είναι να κάνετε το παιδί να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Προσπαθήστε μέσα από την κουβέντα να καταλάβετε αν νιώθει ζήλια ή ανταγωνισμό απέναντι στο...
(...)
η συνέχεια εδώ: Childit
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki