Sunday 4 September 2022

Οικογένεια και Παιδί: Ανάπτυξη αξιών

Η ανάπτυξη ενός παιδιού, συμβαίνει σωματικά και ψυχικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, και νοητικά. Ο ρόλος των γονιών και της οικογένειας, είναι να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην πρόκληση αυτή. 
Καλούνται λοιπόν, να προσφέρουν στο παιδί – εκτός από υλικά – αξίες, δεξιότητες, κοινωνικές δεξιότητες και ασφάλεια.

Αξίες και ηθική

Ως  κοινωνία υπερασπιζόμαστε αξίες και έχουμε πρότυπα και ηθική, και αυτά λειτουργούν σε συνάρτηση με τα βιώματα του κάθε ατόμου διαμορφώνοντας προσωπικές αξίες και παραδείγματα προς μίμηση.

Οι γονείς για τα παιδιά πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση, ώστε να μοιραστούν μαζί τους αξίες, όπως για παράδειγμα ο σεβασμός, η συμπόνια, η δικαιοσύνη, η υπευθυνότητα κλπ.
Ένας καλός τρόπος για να διδαχθούν τα παιδιά αξίες είναι, πέρα από το παράδειγμα των γονέων, η συζήτηση μαζί τους και η εφαρμογή τους στην καθημερινή ζωή. 
Λόγου χάρη, εξηγώντας στα παιδιά τη σημαντικότητα και τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικές οι αξίες στη ζωή κάθε ανθρώπου, δίνοντάς τους παράλληλα κάποιες υποχρεώσεις και καθιστώντας τα υπεύθυνα για αυτές.
Το καθάρισμα του τραπεζιού πριν και μετά το φαγητό (κανόνες υγιεινής), η συμπαράσταση στα αδέλφια ή σε κάποιο φίλο όταν είναι άρρωστος (συμπόνια) είναι κάποια παραδείγματα που θα κάνουν το παιδί να καταλάβει τη σημασία των αξιών αυτών. 
Εξηγώντας το “γιατί;” θα βοηθήσει το παιδί να καταλάβει τη σημασία των αξιών αυτών.
Σήμερα, σε μια εποχή που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και επικοινωνίας κυριαρχούν, ίσως θα ήταν φρόνιμο οι γονείς να αποκλείσουν κάποιες μορφές των μέσων αυτών από τα παιδιά τους. 

Για παράδειγμα, σε ένα παιδί 4 ετών σίγουρα δεν μεταλαμπαδεύονται και οι “καλύτερες αξίες” παρακολουθώντας ταινίες ή προγράμματα τα οποία δεν είναι κατάλληλα για όλους. Οι γονείς ως ενήλικες μπορούν πολύ πιο εύκολα να ξεχωρίσουν τι είναι καλό για το παιδί τους και τι ανεπιθύμητο.
Έτσι, είναι η υποχρέωση των γονιών να μεταλαμπαδεύσουν στο παιδί τους τις αξίες, οι οποίες θα διέπουν τη ζωή του, και αυτό απαιτεί αρκετή αφοσίωση. 
Το παιδί καταλαβαίνει εάν η συμπεριφορά των γονιών, δεν ανταποκρίνεται στα λεγόμενα και τις απαιτήσεις που έχουν οι ίδιοι οι από αυτό.
Τα παιδιά παρατηρούν τη συμπεριφορά των γονιών τους και μαθαίνουν από αυτή πώς να συμπεριφέρονται. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν ισορροπημένες αντιδράσεις από τη μεριά του γονιού σε μια δύσκολη κατάσταση.

Παιδίατρος Χρήστου Ελένη

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki