Saturday 8 July 2023

Ελληνικό δημόσιο σχολείο στο ... Διάστημα

Η ομάδα V-Space που κατασκεύασε τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο CanSat δεν προέρχεται από κάποιο πρόγραμμα της NASA ή της ΕSA, ούτε και από θεωρητικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Αποτελείται από μαθητές της Α και Β Λυκείου, μέλη του σχολικού hackerspace του 5ου ΓΕΛ Βύρωνα που κατασκεύασαν και εκτόξευσαν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο πολλαπλών χρήσεων και με πρωτοποριακές υπηρεσίες που βασίζονται στην κρυπτογράφηση και σε προηγμένα συστήματα που θα τα ζήλευε και ο Elon Musk.
Οι μαθητές δημόσιου σχολείου που είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν με πολλά επιστημονικά πεδία, όπως φυσική, μαθηματικά, πληροφορική, και τελικά να φτιάξουν με επιτυχία έναν δορυφόρο σε μέγεθος ενός κουτιού αναψυκτικού.
 
Τα 11 παιδιά του 5ου Λυκείου Βύρωνα που δεν είχαν χρήματα να συμμετάσχουν στον ετήσιο διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ΕSΑ) ώστε να παρουσιάσουν τον προηγμένο δορυφόρο τηλεπικοινωνιών όχι μόνο κατάφεραν να ταξιδέψουν στη Γρανάδα αλλά τίμησαν τα ελληνικά χρώματα καθώς κατάφεραν να αποσπάσουν το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία του «Υψηλότερου Τεχνολογικού Επιτεύγματος» (Highest Technical Achievement).
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki