Monday 19 January 2009

Το μνημόσυνο του 15χρονου Αλέξανδρου: «Δικαιώστε με»

Το μνημόσυνο του 15χρονου Αλέξη: 
«Δικαιώστε με»
 
«Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος. 
Ετών 15. 
Δολοφονήθηκε 6 Δεκεμβρίου 2008»
γράφει η γρανιτένια πλάκα με τη φωτογραφία του αδικοχαμένου Αλέξη που είναι τοποθετημένη πάνω στο μνήμα.
Σε μια άλλη πλάκα η οικογένεια ζήτησε να χαραχτούν μερικοί στίχοι από τον «Άμλετ» του Σαίξπηρ. 
«...Δικαιώστε με
Πείτε για μένα
Προπάντων στους ανύποπτους
Σε εκείνους που δεν ξέρουν
Οι φίλοι μου με ’λεγαν πρίγκιπα
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι το όνομά μου 
θα επικρατούσε τόσο πολύ στον κόσμο 
Αυτοί οι πρίγκιπες πεθαίνουν αθώοι, 
δολοφονημένοι σε μάχες που δεν δόθηκαν ποτέ».

Στις 11.30 το πρωί της Κυριακής και ενώ στο ναό του νεκροταφείου Παλαιού Φαλήρου γινόταν η επιμνημόσυνη δέηση για τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον άδικο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στους γύρω δρόμους επικρατούσε απόλυτη ηρεμία. Μετά από επιθυμία της οικογένειας οι αστυνομικοί απουσίαζαν, ώστε να μην επαναληφθούν επεισόδια ανάλογα με εκείνα που σημειώθηκαν στην κηδεία. Το μνημόσυνο τελέστηκε σε στενό κύκλο, ενώ ρητή ήταν και η «εντολή» της οικογένειας προς τα τηλεοπτικά συνεργεία: «Να μην μπει κανείς μέσα μέχρι να φύγουν όλοι». 

Στη χθεσινή τελετή παρόντες ήταν μόνο συγγενείς, άτομα από το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, φίλοι του Αλέξη και πολλά νέα παιδιά που θέλησαν να προσευχηθούν μαζί για την ανάπαυση της ψυχής του και να αφήσουν ένα λευκό λουλούδι στον τάφο του. Αντίθετα με ό,τι έγινε στην κηδεία, μικρή ήταν η παρουσία στο μνημόσυνο ατόμων που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Αυτοί οι λίγοι που κατευθύνθηκαν μαζί με το συγκεντρωμένο πλήθος στο μνήμα του 15χρονου φώναξαν συνθήματα όπως «Αθάνατος» και ζήτησαν την τιμωρία των υπευθύνων. 

Στηριζόμενη στον ώμο του πρώην συζύγου της, η μητέρα του Αλέξη δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό να κλαίει. Το ίδιο και ο τραγικός πατέρας, που έδειχνε να μην πιστεύει ότι έχασε τον μονάκριβό γιο του. Ιδιαίτερα τη στιγμή που ο Αρμένιος ιερέας έψαλλε το τρισάγιο στη μνήμη του Αλέξη η μητέρα ένωσε τις παλάμες της και προσευχήθηκε για τον πολυαγαπημένο της. Η πιο φορτισμένη συγκινησιακά στιγμή όμως, ήταν όταν η φωνή της γιαγιάς του πρόωρα χαμένου Αλέξη «υψώθηκε» στον ουρανό. Οι καρδιές των παρισταμένων ράγισαν όταν ζήτησε από τον Θεό να κάνει τον Αλέξη φύλακα άγγελο της νεολαίας που θα «φωτίζει» τα βήματά τους και να μην πάει χαμένη η «θυσία» του εγγονού της. «Από τα οκτώ μου χρόνια δεν είχα χάσει ποτέ την πίστη μου στον Θεό», είπε και δεν έμεινε μάτι που να μη βουρκώσει.


Μετά το μνημόσυνο η οικογένεια μαζί με τους συγγενείς κατευθύνθηκαν στο καφενείο του κοιμητηρίου, απαγορεύοντας την είσοδο στις κάμερες και στους δημοσιογράφους.

2 comments:

  1. Ότι μέσα μου έχει απομείνει
    είναι ατσάλι και φωτιά..

    καλοτάξιδος ..αγόρι μου ..καλοτάξιδος ..

    ReplyDelete
  2. Καλησπέρα λοιπόν σε όλους,ήμουν και εγώ στο καφενείο πράγματι ήταν όλα όποως περιγράφεις,ΔΥΟ πράγματα έχεις παραλήψει,τους δημοσιογράφους όπου για ένα κωλοπλάνο χωνόντουσαν σαν τις π#$%@!@ς και ανάγκασαν μέλη της οικογένειας να πουν αφήστε μας στο πόνο μας να κάνουμε το μνημόσυνο και κατα δεύτερον τους ασφαλίτες όπου είχαν ακροβολιστεί γύρω τριγύρω μέσα και έξω απο το νεκροταφείο με το γνωστό χοντροκομμένο ύφος και τον φραπέ στο χέρι!
    http://foralexandros.blogspot.com/2009/01/blog-post_3357.html

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki