Saturday 6 June 2009

Δεν θα προλάβουν να αφεθούν ελεύθεροι



Στις 12 Ιουνίου θα δικαστούν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας
οι τέσσερις κατηγορούμενοι της πρωτοφανούς υπόθεσης παιδεραστίας στο Ιλιον. Η Δικαιοσύνη έδρασε ταχύτατα αυτή τη φορά, ξεπερνώντας τα δικονομικά τερτίπια της υπεράσπισης των κατηγορουμένων. 
Καταλυτικό ρόλο στον άμεσο προσδιορισμό της εκδίκασης της υπόθεσης, λίγο πριν από την παρέλευση του 18μηνου της προφυλάκισης των τεσσάρων κατηγορουμένων για τα απεχθέστατα εγκλήματα του ποινικού κώδικα, έπαιξε ο Αρειος Πάγος. 
Το ανώτατο δικαστήριο της χώρας εντός δεκαπενθημέρου προσδιόρισε, εκδίκασε και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης των φερόμενων ως παιδεραστών, οι οποίοι έκαναν χρήση της διάταξης του άρθρου 504, παράγραφος 2 του κώδικα ποινικής δικονομίας, σύμφωνα με την οποία «αναίρεση επιτρέπεται επίσης και κατά της απόφασης που κήρυξε δικαστήριο υλικά αναρμόδιο». Στη συνέχεια, μετά την απόρριψη του αιτήματος για αναίρεση, το Εφετείο στέλνει για την ερχόμενη Παρασκευή την υπόθεση στο ακροατήριο.
Υπενθυμίζεται ότι η ανατριχιαστική υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο αποκαλύφθηκε το Δεκέμβριο του 2007 όταν μια 10χρονη μαθήτρια βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε στον δάσκαλό της την απόπειρα απαγωγής της. 
Ηταν το μεγαλύτερο κοριτσάκι της μητέρας-μαστροπού Ειρήνης Τσονοπούλου. Εκείνη, σε συνεργασία με τον σύντροφό της Σπύρο Σουχλερή πάσαρε προς σεξουαλική χρήση σε διεστραμμένους γέροντες και αντί χρηματικής αμοιβής την ορφανή από πατέρα κορούλα της και τα δύο παιδιά μιας οικογένειας που φιλοξενούσε σπίτι της. 
Συγκατηγορούμενοι του ζευγαριού είναι ο 80χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ Αθανάσιος Κανάκης και ο 62χρονος ρασοφόρος Σωτήρης Παπαδόπουλος
Κατά το κατηγορητήριο και οι τέσσερις βίαζαν, εξέδιδαν και βασάνιζαν τα τρία ανήλικα παιδάκια. 
Από τη σύλληψή τους μέχρι σήμερα που λήγει το 18μηνο της παραμονής τους στη φυλακή, η εκδίκαση της υπόθεσης έχει αναβληθεί δύο φορές, λόγω αναρμοδιότητας του δικαστηρίου και λόγω του αιτήματος αναίρεσης των κατηγορουμένων.


Η Δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί άμεσα, σύντομα.
Γιατί όσο πιο γρήγορα έρθει η ποινή, τόσο πιο στενός θα είναι ο συνειρμός μεταξύ αδικήματος-ποινής στη σκέψη όλων, ώστε να αποτρέπονται αξιόποινες πράξεις.
Beccaria (Ποινικολόγος της εποχής του Διαφωτισμού)

1 comment:

  1. Δυστυχώς η εποχή του Διαφωτισμού του Beccaria αποτελεί παρελθόν. Μας έχουν "αλλάξει" τα φώτα πια! Τι σημαίνει αναρμόδιο δικαστήριο;

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki