Θα χρειαστούμε :
- 2 -3 κιλά γάλα πλήρες
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι στραγγιστό ή γιαούρτι που είναι στο τέλος ημερομηνίας λήξης (για να είναι ξινό)
- λίγο αλάτι
Ζεσταίνουμε καλά το γάλα χωρίς να το φτάσουμε σε βρασμό και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Βάζουμε το μικρό μας δαχτυλάκι και το κάνουμε γύρες μέσα στο γάλα και μετράμε μέχρι το 20 κανονικά.
Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας (το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
Αν δεν αντέχει το δάχτυλο μας (το βγάζουμε) περιμένουμε ακόμα λίγη ώρα και ξαναμετράμε μέχρι να αντέχει το δάχτυλό μας τη θερμοκρασία αυτή όση ώρα το έχουμε μέσα στο γάλα.
Παίρνουμε τότε μια κουτάλα γάλα και την ρίχνουμε στο μπολ που έχουμε το γιαούρτι μας (δηλαδή τη μαγιά μας). Ανακατεύουμε καλά και το ρίχνουμε στο γάλα ανακατεύοντας απαλά.
Σκεπάζουμε το μείγμα μας και το αφήνουμε σε μια γωνιά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΟΥΝΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ για 5-6 ώρες μέχρι να πήξει.
Δεν θα γίνει στραγγιστό γιαούρτι αλλά κανονικό. Αν δεν πήξει καλά το αφήνουμε κι άλλο εκτός ψυγείου.
Αυτό θα γίνει αν το γάλα μας κρυώσει παραπάνω και η μαγιά μας δεν θα βρει ζεστό έδαφος για να αναπτυχθεί.
Αν το θέλουμε στραγγιστό το βάζουμε σε μια μαξιλαροθήκη ή άλλο τέτοιο παρόμοιο πανί (δεν θα το έχουμε βάλει σε μαλακτικό γιατί θα χαλάσει η γεύση από το γιαούρτι μας...)
Καλή επιτυχία!!!!!
Δημοσιεύτηκε στο Πρασινούλι
Χαμομηλάκι, πάντα σας παρακολουθούμε όλοι και ειλικρινά το έργο σας είναι μεγάλο! Το σημερινό σπιτικό γιαούρτι θα το δοκιμάσω, παρότι δεν έχω χαμομηλάκι, γιατί μου αρέσουν τα σπιτικά φαγητά :)
ReplyDelete