Wednesday 12 March 2008

Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου

Μεσολόγγι: Η πόλη που γιορτάζει την ηρωική έξοδο 
την Κυριακή των Βαΐων
Στις 22 Απριλίου του 1937 ο Γεώργιος ο Β' ανακήρυξε το Μεσολόγγι «Ιερή Πόλη» και όρισε την Κυριακή των Βαΐων ως την ημέρα μνήμης και εθνικού εορτασμού για την ηρωική έξοδο από τα τείχη της πόλης, στις 11 Απριλίου του 1826.  
Ήταν και τότε Κυριακή των Βαΐων και την απελπισμένη έξοδο των Μεσολογγιτών ακολούθησαν φονικές μάχες, στις οποίες, μαζί με τους Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες τουρκοαιγύπτιοι πολιορκητές. enet

Η πόλη κυριεύθηκε μετά από στενή πολιορκία ενός χρόνου, αφού αντιστάθηκε ηρωικά εναντίον των συντριπτικά ανώτερων Τουρκοαιγυπτιακών δυνάμεων ξηράς και θάλασσας. 
Η φρουρά της υποκύπτοντας μόνο στην τρομερή πείνα που την μάστιζε, δεν παραδόθηκε αλλά επιχείρησε την περίφημη Έξοδο του Μεσολογγίου τη νύκτα της 10ης Απριλίου 1826 κατά τη διάρκεια της οποίας διασώθηκαν 1300 περίπου άνδρες και τρεις γυναίκες. 
Πολλοί ανήμποροι μαχητές και γυναικόπαιδα έχοντας αρχηγούς το δημογέροντα Χρήστο Καψάλη και τον επίσκοπο Ιωσήφ Ρωγών, αντιστάθηκαν σε οχυρωμένα σημεία της πόλης και ανατινάχτηκαν προκειμένου να αποφύγουν την παράδοση. 
Όσοι άμαχοι αιχμαλωτίσθηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα της Αιγύπτου. 
Μετά από αυτά τα δραματικά γεγονότα που προκάλεσαν κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη, το Μεσολόγγι αναγνωρίσθηκε σαν διεθνές σύμβολο ελευθερίας, γεγονός που επιβεβαίωσε η Ελληνική Πολιτεία, ανακηρύσσοντας την πόλη σε Ιερή με διάταγμα το 1937.  
Δήμος Ι. Π. Μεσολογγίου

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki