Sunday 10 July 2022

Μια μοναδική Αγάπη!!

Το μωρό σας, καθώς μεγαλώνει, θα έχει μια και μοναδική αγάπη... εσάς! 

Θα είστε για εκείνο ολόκληρος ο κόσμος του και θα θέλει να σας εκφράσει την αγάπη του με κάθε δυνατό τρόπο. Τα πρώτα του χαμόγελα, οι πρώτες του λεξούλες, όλα θα έχουν για προορισμό εσάς.
Ο τρόπος με τον οποίο θα σας αγκαλιάζει, η απόλυτη χαρά και ηρεμία που θα νιώθει κάθε φορά που θα σας βλέπει, είναι όλα εκφράσεις των έντονων συναισθημάτων που τρέφει για εσάς. 
Η αγάπη αυτή θα περάσει από πολλά στάδια αλλά πάντοτε θα στέκει ως σημείο αναφοράς στη ζωή του και θα αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή δύναμης. 
Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να είστε κοντά του όποτε σας χρειάζεται και να του εκφράζετε και εσείς με τη σειρά σας την αγάπη που νιώθετε.

Αγάπη σημαίνει επαφή...
Για ένα μωρό το σ' αγαπώ είναι μια αόριστη έννοια, δεν του προσφέρει κάτι αν δεν συνοδεύεται από αυτά που το ίδιο εκτιμά. Το μωρό καταλαβαίνει την αγάπη μόνο μέσα από τις αισθήσεις του, με το άγγιγμά σας, με τη φωνή και το γέλιο σας. 
Για να είστε σίγουροι ότι το μωρό σας νιώθει πόσο πολύ το αγαπάτε θα πρέπει να το παίρνετε αγκαλιά, να το χαϊδεύετε, να του τραγουδάτε και να βρίσκεστε κοντά του όσο περισσότερο μπορείτε. 
Δώστε μια ξεχωριστή αίσθηση σε κάθε κοινή σας δραστηριότητα, από το μπάνιο του μέχρι το άλλαγμα της πάνας, ώστε το μωρό να δέχεται όσα περισσότερα τρυφερά αγγίγματα και χάδια είναι δυνατό. 
Μη διστάζετε να αφιερώνετε κάποιες στιγμές αποκλειστικά και μόνο στο να του λέτε γλυκόλογα και να το χαϊδολογάτε.

Η αγάπη προσφέρει πολλά...
Το πόσο σημαντικό είναι για την αρμονική ανάπτυξη ενός μωρού να νιώθει ότι το αγαπούν είναι δύσκολο να περιγραφεί.  
Η αίσθηση ότι οι γονείς του το αγαπούν στηρίζει το παιδί τόσο συναισθηματικά, ψυχολογικά όσο και σωματικά. 
Κυριολεκτικά το μωρό «ανθίζει» μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο η αγάπη γι' αυτό κυριαρχεί. Μέσα από αυτήν την αγάπη το μωρό αποκτά την αυτοπεποίθηση και την εμπιστοσύνη στον εαυτό του που του είναι απαραίτητη για να προχωρήσει στα απαιτητικά βήματα της ανάπτυξης.  
Μέσα από την αγάπη σας και με σκοπό να σας εντυπωσιάσει θα βρει το κουράγιο για να σταθεί στα πόδια του. Μόνο και μόνο γιατί το αγαπάτε θα κατορθώσει να πει «μαμά» και «μπαμπά».

Αγάπη χωρίς όρους...
Το μωρό σας προσφέρει την αγάπη του χωρίς όρους και προϋποθέσεις, σας λατρεύει απλά και μόνο γιατί είστε εσείς. Δε σας ζητά να κάνετε κάτι για να σας αγαπά, δε σας ζητά να αλλάξετε κάτι, ούτε καν να προσπαθήσετε, σας αγαπά ακριβώς γι' αυτό που είστε. Με την ίδια λογική θα πρέπει και εσείς να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε στο παιδί σας καθώς θα μεγαλώνει.  
Φράσεις όπως «αν δεν κάνεις αυτό που σου λέω, δε θα σε αγαπώ», είναι επιζήμιες για τον ψυχισμό ενός παιδιού. Για εσάς μπορεί να είναι απλά ένα σχήμα λόγου, μια έκφραση χωρίς ουσιαστικό νόημα. Για το παιδί όμως είναι ένα σοβαρό πλήγμα, δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ξαφνικά κινδυνεύει να χάσει την αγάπη σας.  
Φροντίστε να διαβεβαιώνετε συχνά το παιδί σας για την αγάπη που νιώθετε και μη χρησιμοποιείτε ποτέ την «αγάπη» για να το πείσετε να σας υπακούσει. Επιλέξτε άλλους τρόπους για να περάσετε αυτό που θέλετε χωρίς να δημιουργείτε χωρίς λόγο ανασφάλειες και αβεβαιότητες στο παιδί σας.

Αγάπη σημαίνει αποδοχή...
Το μωρό σας πολύ γρήγορα θα αρχίσει να μεγαλώνει και να εκδηλώνει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Θα έχει και αυτό όπως όλοι οι άνθρωποι στιγμές που θα είναι αξιολάτρευτο και άλλες στιγμές που θα είναι δύσθυμο και νευρικό. Θα περάσει και αυτό τα απαραίτητα στάδια μέχρι να αποκτήσει συναίσθηση ότι αποτελεί μια αυτόνομη οντότητα και να απαιτήσει πλέον δυναμικά την ανεξαρτησία του. Όχι, αυτό δε θα συμβεί στα χρόνια της εφηβείας, αλλά στα τρία με τέσσερα χρόνια του.  
Από πολύ νωρίς λοιπόν θα σταθεί απέναντί σας και θα σας πει τα πρώτα του όχι.  
Τότε είναι που θα πρέπει απλά να δεχτείτε ότι το μωρό σας μεγαλώνει και ότι μέσα σε αυτή τη διαδικασία υπάρχουν στιγμές και ίσως ολόκληρες περίοδοι που το παιδί σας δε θα είναι απόλυτα ευχάριστο.  
Θα πρέπει επομένως να αποδεχτείτε το μικρό σας και για τις αξιαγάπητες στιγμές του αλλά και για τις στιγμές που σας εκνευρίζει και ίσως σας απογοητεύει.

Αγάπη σημαίνει εμπιστοσύνη...
Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να επιτύχετε ως γονιός είναι να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας.  
Μπορείτε να ξεκινήσετε από πολύ νωρίς την προσπάθεια να θεμελιώσετε μια συνεχή και ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας. 
Ο αντικειμενικός σας σκοπός είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί θα έρχεται χωρίς φόβο και χωρίς δισταγμούς να σας εκμυστηρεύεται κάθε του ανησυχία και προβληματισμό. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να είστε πραγματικά παρόντες σε κάθε περίοδο της ζωής του παιδιού. Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να τηρήσετε με σταθερότητα μια καλή αντίδραση κάθε φορά που το παιδί σας αποκαλύπτει κάτι που έκανε ή κάτι που το ανησυχεί. Γιατί αν έρθει να σας πει κάτι και εσείς αντιδράσετε με έντονο τρόπο, θα το τρομάξετε και θα διακόψετε διαπαντός την αίσθηση εμπιστοσύνης και την άνεση που έχει απέναντί σας.  
Μείνετε ψύχραιμοι αν ακούσετε για ένα σπασμένο βάζο, γιατί μόνο έτσι στο μέλλον θα είστε σίγουροι ότι το παιδί δε θα διστάσει να σας μιλήσει για προβλήματα άλλα, πιο σοβαρά.
Η αγάπη δεν είναι πάντα εύκολη...
Μπορεί η αγάπη που νιώθετε για το παιδί σας να είναι πηγαία και να εκδηλώνετε χωρίς καμία προσπάθεια. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και για την αγάπη που νιώθετε για το σύζυγό σας.
 
Υπάρχουν στιγμές που το ζευγάρι περνάει κάποιες δυσκολίες, υπάρχουν στιγμές που η αγάπη λιγοστεύει και η ένταση περισσεύει.  
Είναι σίγουρα δύσκολο για ένα ζευγάρι να κινείται πάντα μέσα σε ένα πνεύμα στοργής και ηρεμίας, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός ότι ένα παιδί πληγώνεται σε μεγάλο βαθμό όταν οι γονείς του τσακώνονται. 
Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό κάθε φορά που έχετε κάποιο πρόβλημα μεταξύ σας να το συζητάτε και να προσπαθείτε να το επιλύσετε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αν είναι δυνατό αυτές οι συζητήσεις μπορούν να γίνονται έξω από το σπίτι, μακριά από το παιδί που δύσκολα ξεχνά την ένταση και την πίκρα ενός καβγά.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki