Γιατί είναι σημαντικό το φολλικό οξύ στην εγκυμοσύνη;
Το φολλικό οξύ μαζί με την βιταμίνη Β12 προλαμβάνει την μακροκυτταρική αναιμία και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των νευρών.
Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του γενετικού υλικού (DNA) σε όλα τα κύτταρα του σώματος επιτρέποντας τη σωστή αντιγραφή των κυττάρων και επομένως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Είναι απαραίτητο για τη δημιουργία του γενετικού υλικού (DNA) σε όλα τα κύτταρα του σώματος επιτρέποντας τη σωστή αντιγραφή των κυττάρων και επομένως διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη όπου τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται γρήγορα.
Στην διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης η σπονδυλική στήλη και τα νευρικά κύτταρα του εμβρύου αναπτύσσονται γρήγορα. Η έλλειψη φολλικού οξέος σε αυτό το στάδιο αυξάνει τον κίνδυνο για δημιουργία ατελειών του νευρικού σωλήνα και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση δισχιδής ράχης.
Κάθε γυναίκα που σκέφτεται να μείνει έγκυος και μέχρι την 12η εβδομάδα της κύησης συμβουλεύεται να παίρνει συμπλήρωμα φολλικού οξέος (400μg ημερησίως) και να ακολουθεί διατροφή πλούσια σε φολλικό οξύ.
Είναι καλό να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολλικό οξύ σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην διάρκεια του θηλασμού επίσης χρειάζεται να καταναλώνετε αρκετό φολλικό οξύ (δείτε πίνακα 1).
Είναι καλό να αυξήσετε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολλικό οξύ σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην διάρκεια του θηλασμού επίσης χρειάζεται να καταναλώνετε αρκετό φολλικό οξύ (δείτε πίνακα 1).
Πού βρίσκετε το φολλικό οξύ;
Τροφές πλούσιες σε φολλικό οξύ είναι:
- Το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο
- Τα όσπρια
- Προϊόντα μαγιάς
- Τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι χυμοί τους
- Το πίτουρο του σιταριού και άλλοι σπόροι
- Το μπρόκολο
- Τα πουλερικά, το χοιρινό, τα οστρακοειδή και το συκώτι (δεν συνιστώνται στις εγκύους)
- Ενισχυμένα τρόφιμα όπως δημητριακά πρωινού (ελέγξτε τις ετικέτες τροφίμων για να βρείτε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα)
Ενήλικες | 200μg |
Γυναίκες που προγραμματίζουν εγκυμοσύνη | 200μg συν 400μg συμπληρωματικά |
Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης | 300μg συν 400μg συμπληρωματικά για τις 12 πρώτες εβδομάδες της κύησης |
Γυναίκες που θηλάζουν | 260μg |
*μερικές γυναίκες μπορεί να χρειάζονται επιπλέον, όπως γυναίκες με διαβήτη – ελέγξτε το με τον ιατρό σας
Σύμφωνα με τις συστάσεις του Βρετανικού Διαιτολογικού Συλλόγου
Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc, Hons, RD)
No comments:
Post a Comment