Friday, 18 March 2011

Μμμμμμμ... η μανούλα έφτιαξε λουκουμάδες!!
Loukoumades [Honey Doughnuts]


Είναι μια συνταγή για απίθανους και πανεύκολους λουκουμάδες. 
Είναι οι μόνοι λουκουμάδες που έχω φτιάξει και δεν θυμίζουν τηγανίτες, θυμίζουν δε αυτούς που αγοράζουμε, με την διαφορά βέβαια ότι είναι πολύ-πολύ πιο νόστιμοι.

Loukoumades (Loukoumathes) - Greek Honey Puffs

Πάμε λοιπόν να τους φτιάξουμε και να σας δείξω διάφορα κολπάκια που μου είχαν μάθει πριν μερικά χρόνια:

Loukoumades
Για 20-22 λουκουμάδες χρειαζόμαστε:
* 15 κουταλιες της σούπας αλεύρι
(έβαλα το μπλε - για όλες τις χρήσεις)
* μισή κοφτή κουταλιά της σούπας ξερή μαγιά
* μισό κουταλάκι κοφτό του γλυκού, αλάτι
* περίπου 1,5 - 2 ποτήρια χλιαρό νερό

για το σιρόπι
* 4 φουσκωτές –φουσκωτές κουταλιές μέλι
* 1 κουταλιά νερό
* - κανέλλα (προαιρετικά)
* - καρύδια (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε όλα τα στερεά και ρίχνουμε λίγο – λίγο το χλιαρό νερό ανακατεύοντας σιγά-σιγά ώσπου να έχουμε έναν παχύρευστο λίγο σφικτούλι χυλό. μπορεί να μην χρειαστεί να ρίξετε και τα δύο ποτήρια.
Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι ζεστό γιατί θα κάψει την μαγιά και δεν θα φουσκώσει το μείγμα.
Σκεπάζουμε την λεκανίτσα με μια πετσέτα και την αφήνουμε σ' ένα ζεστό μέρος χωρίς να την κουνάμε, για μια περίπου ώρα.
Εμένα την φιλοξένησε ο φούρνος μικροκυμάτων-χωρίς βέβαια να δουλεύει.
Όταν θα δούμε ότι έχει κάνει τρυπούλες στην επιφάνεια σημαίνει ότι ο χυλός μας είναι έτοιμος.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα μπόλικο ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.

Θα προσπαθήσω να σας περιγράφω πως κατάφερα και τους έκανα έτσι στρογγυλούς και καμαρωτούς!!

Βάζουμε την αριστερή μας παλάμη ανοικτή μέσα στο λεκανάκι με τον χυλό (αν είσαστε αριστερόχειρες βάζετε την δεξιά παλάμη) και παίρνουμε μέσα στην παλάμη μας όσο το δυνατόν περισσότερο χυλό μπορούμε, και την βγάζουμε έτσι ανοικτή έξω από τον χυλό, μόλις την βγάλουμε την κλείνουμε απότομα.
Την ώρα που σφίξαμε την παλάμη μας πετάχτηκε ανάμεσα στον δείκτη και τον αντίχειρα ένα μπαλάκι ζύμης . Στο άλλο μας χέρι έχουμε ένα κουτάλι της σούπας, με αυτό και με γρήγορες αλλά προσεκτικές κινήσεις κόβουμε το μπαλάκι και το πετάμε μέσα στο λάδι που καίει. 'Όπως καταλαβαίνετε αυτές οι κινήσεις πρέπει να γίνουν δίπλα στην κατσαρόλα για να μην προλάβει να ξεφουσκώσει το μπαλάκι και διατηρηθεί χοντρουλι και καμαρωτό !!!!
Τηγανίζουμε τους λουκουμάδες προσέχοντας να μην ξεροψηθούν γιατί μπορεί να είναι ωραίοι εκείνη την ώρα, αλλά μετά σκληραίνουν.
Βάζουμε σ' ένα μπρίκι το μέλι με το νερό και όταν πάρουν μερικές βράσεις το κατεβάζουμε από την φωτιά και το ξαφρίζουμε. – αν θέλουμε ρίχνουμε την ώρα που βράζουν και ένα μικρό ξυλαράκι κανέλλα.
Τοποθετούμε σε μια πιατέλα τους λουκουμάδες, ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι και πασπαλίζουμε με κανέλλα – εάν θέλουμε ρίχνουμε και τριμμένο καρύδι.
Να σας πω να κάνετε κάτι που θα τους ξετρελάνει όλους; 

Παίρνουμε μια σύριγγα και την γεμίζουμε με σιρόπι, με αυτήν την ''ένεση'' τρυπάμε τον λουκουμά και ''ρίχνουμε'' μέσα κάποια ποσότητα σιροπιού. 
Όταν λοιπόν θα αρχίσουν να τρώνε τους γευστικούς τους κάλυκες θα απολαύσουν και ένα ποταμάκι από σιρόπι δηλαδή κάτι σαν τα σοκολατάκια με το ποτό.
.....

5 comments:

  1. Μας άνοιξες την όρεξη Χαμομηλάκι! Μπορώ να έχω 2-3 παρακαλώ με σιροπάκι; :P

    ReplyDelete
  2. μπράβο χαμομηλάκι μου!όντως φουσκωτοί και καμαρωτοί!!και άμα σου πω ότι σήμερα όλη μέρα σκέφτομουν λουκουμάδες?!

    ReplyDelete
  3. Αμέσως !!
    και δροσερό νεράκι :-)

    Γι' αυτό τους φτιάξαμε Μαγδαληνή :-)

    ReplyDelete
  4. Xαμομιλάκι Δευτέρα με βλέπω να δοκιμάζω την τύχη μου με τους λουκουμάδες σου.

    ReplyDelete
  5. Καλή επιτυχία Μαίρη :-)

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki