Sunday 3 April 2011

Ο Νόμος του Αλληλέγγυου!

Το Αλληλέγγυον του Βασιλείου Β΄

… έβγαλε διαταγή (ο Βασίλειος Β΄) οι εισφορές των φτωχών που είχαν καταστραφεί να πληρώνονται από τους δυνατούς. Ονομάστηκε δε η τέτοιου είδους είσπραξη «Αλληλέγγυον». 

Το τελευταίο νομοθετικό μέτρο
είναι το "Αλληλέγγυον"
του Βασιλείου του Β'.

Ο Νόμος του Αλληλέγγυου!

         Ξεφύλλιζα πριν λίγες μέρες την ιστορία της Ε΄ Δημοτικού που είχε αφήσει ο γιος μου στο σπίτι και το μάτι μου έπεσε στο μάθημα για τη Χρυσή Εποχή του Βυζαντίου.
Τότε, λέει, είχε γίνει ένας νόμος, ο νόμος του Αλληλέγγυου όπως ονομάστηκε, όπου οι πλούσιοι γαιοκτήμονες μαζί με τους δικούς τους φόρους, πλήρωναν στο κράτος και τους φόρους των φτωχών γειτόνων τους όταν εκείνοι αδυνατούσαν!
          Αιώνες πριν! Κι ως συνήθως, αντί να διδαχτούμε από την ιστορία και να φροντίσουμε αυτοί που όλα τα χρόνια έπιναν το αίμα μας κι αβγάταιναν τη δική τους περιουσία σε βάρος του άμοιρου μεροκαματιάρη, να πληρώσουν επιτέλους για όλα, τους κάνουμε και διευκολύνσεις, πάλι σε βάρος μας κι ας αρχίσανε πια οι πλάτες μας να μην αντέχουν...
         Ως πότε θα κλείνουμε τα μάτια και θα γυρνάμε απ' την άλλη, δεν ξέρω. Ως πότε θα κάνουμε πως δεν θυμόμαστε, ή δεν καταλαβαίνουμε, πως το ψωμί λιγοστεύει και δεν είναι για όλους.
Κάποιοι απλά παίζουν με τα νεύρα και το μυαλό μας!
Κι εμείς, αντί να βγούμε στους δρόμους ουρλιάζοντας, διεκδικώντας το αυτονόητο, δουλειά, αξιοπρέπεια, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου και κάνουμε παρελάσεις φοβερίζοντας ξένους εχθρούς, ενώ το σαράκι μας τρώει από μέσα...

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki