Sunday 3 April 2011

«Χωρίς δικλείδες ασφαλείας το νομοσχέδιο
για τη δωρεά οργάνων»

Θα είναι πολύ ‘απλό’, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρόταση, να μπορούν να δωριστούν τα όργανα ενός παιδιού χωρίς γονική επιμέλεια απλώς και μόνο με την προφορική εντολή ενός επιτρόπου (!!)
 

Θαρρεί κανείς πως έχει ξεχάσει το Υπουργείο Υγείας πως μιλάμε για ανθρώπους και τα όργανα τους και όχι για ανταλλακτικά!!!

Σχέδιο Νόμου Δωρεάς Οργάνων

Την αντίθεσή της στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τη δωρεά οργάνων εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, καλώντας το υπουργείο Υγείας να το ξανασκεφτεί και να το συζητήσει δημόσια.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η “εικαζόμενη συναίνεση” που προωθείται από το σχέδιο νόμου και βασίζεται στο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ισπανία, ουδέποτε έλυσε το πρόβλημα των μεταμοσχεύσεων, καθώς απαιτείται προηγούμενη οργανωμένη ενημερωτική προσπάθεια.
«Ούτε στην Ισπανία, ούτε και αλλού, όπου υπάρχει η εικαζόμενη συναίνεση, αγνοούν τη συγκατάθεση των συγγενών του θανόντος. Φανταστείτε πόσο ‘απλό’ θα είναι, σύμφωνα με τη νέα νομοθετική πρόταση, να μπορούν, για παράδειγμα, να δωριστούν τα όργανα ενός παιδιού χωρίς γονική επιμέλεια, απλώς και μόνο με την προφορική εντολή ενός επιτρόπου», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, τονίζει ότι το να επιβληθεί αυταρχικά η δωρεά οργάνων, κάθε άλλο παρά ευνοϊκό μπορεί να είναι στην ιδέα της δωρεάς οργάνων και το πιθανότερο είναι να αυξήσει κι άλλο την ανασφάλεια του μέσου έλληνα πολίτη και να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των πτωματικών μεταμοσχεύσεων, αφήνοντας στη μοίρα τους ασθενείς που δεν έχουν άλλη λύση, όπως οι καρδιοπαθείς.
 
Κίνδυνος για εμπόριο οργάνων

Την αντίδραση της Ομοσπονδίας προκαλεί η αφαίρεση οργάνων από ζώντες δότες, αφού, όπως διευκρινίζει “καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι η διεύρυνση των μεταμοσχεύσεων από ζώντες δότες, χωρίς τη δικλείδα ασφαλείας της στενής συγγένειας, θα οδηγήσει σε αγοραπωλησίες οργάνων, με νομιμοφανή τρόπο, όπως συμβαίνει στις υπανάπτυκτες χώρες. 

Είναι ουτοπικό να πιστέψει κάποιος ότι μακρινοί συγγενείς, πρόσωπα συνδεόμενα συναισθηματικά ή με ένα απλό σύμφωνο συμβίωσης, θα δωρίσουν από ‘αλτρουισμό’ τον νεφρό τους, βάζοντας σε όποιο κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα”.
Μάλιστα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι στις εποχές που ζούμε, με την ανεργία και την οικονομική εξαθλίωση πολλών συμπολιτών μας, θα είναι πολλοί εκείνοι που δεν θα διστάσουν να πουλήσουν τον νεφρό τους, τη στιγμή, μάλιστα, που οι ποινές είναι μηδαμινές.

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki