Friday, 15 April 2011

Θα φτιάξουμε Λαζαράκια... με τη μανούλα !!!

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα, κι εδώ στα χωριά μας στο Πήλιο, τα κοριτσάκια με τα ανθοστολισμένα καλαθάκια τους, οι λεγόμενες Λαζαρίνες, βγαίνουν στις γειτονιές να τραγουδήσουν το Λάζαρο, να τραγουδήσουν την ανάσταση και τον ερχομό της άνοιξης, ενώ αρκετοί νοικοκυραίοι, πέρα από το καθιερωμένο πλέον χαρτζιλίκι που θα τους φιλέψουν, θα γεμίσουν τ' αδειανά τους λουλουδάτα καλαθάκια με λευκά αυγά για να τα βάψουν οι μανάδες τους τη μεγάλη Πέμπτη.

Λαζαρίνες του Πηλίου κι άλλα έθιμα λαζαρικά...

Λαζαράκια ή λαζάρηδες ή λαζαρούδια
φτιάχνουμε το Σάββατο του Λαζάρου
 
"αν Λάζαρο δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις"
Τα Λαζαράκια, τα νηστίσιμα ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου που φτιάχναν παλιά οι νοικοκυρές (αλλά ακόμα και σήμερα κυρίως στα νησιά μας) και φιλεύαν τα παιδιά, ας παραθέσω μία συνταγή (από τις διάφορες παραλλαγές που υπάρχουν) για αυτά για όποιον ενδιαφέρεται :


Υλικά:
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 3/4 του ποτηριού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1,5 με 2 ποτήρια ζουμί από βρασμένη κανέλα (να είναι χλιαρό -όχι καυτό- όταν το ρίξουμε στο αλεύρι)
  • 1,5 φακελάκι στεγνή μαγιά (αφού τη διαλύσουμε σε λίγο χλιαρό νερό και την αφήσουμε 5 λεπτά να «φουσκώσει»)
  • 1 κουταλάκι κοπανισμένα κανελογαρίφαλα
  • 250γρ (ή και περισσότερο) σταφίδες μαύρες
.

Διαδικασία:
  • Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι. 
  • Κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε τη μαγιά, το λάδι, τη ζάχαρη και ανακατεύοντας προσθέτουμε σιγά-σιγά το κανελόζουμο μέχρι η ζύμη να μπορεί να πλάθεται. 
  • Μετά φτιάχνουμε τα "ανθρωπάκια" (στη φωτογραφία είναι παραλλαγές από διάφορα σχέδια που κάνουν, ανάλογα με την τοποθεσία), στην "κοιλίτσα" των οποίων, παραχώνουμε και τις σταφίδες. 
  • Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν περίπου δύο ώρες. 
  • Τα βρέχουμε με ζαχαρόνερο και τα αφήνουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο (180 βαθμούς περίπου) για καμιά ωρίτσα (μέχρι να ροδίσουν). 
  • Μερικοί βάζουν και σουσάμι. 
  • Για ματάκια, αλλού βάζουν γαρίφαλα, αλλού ρεβύθια, αλλού σταφίδες, κ.λ.π.
.
paidika

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki