Tuesday 13 March 2012

«KONY 2012»: 74 εκατομμύρια χτυπήματα για τον «Ηρώδη» της Αφρικής

ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Καταδίκη, αλλά και... σκιές*

Ο 50χρονος αντάρτης από την Ουγκάντα καταζητείται εδώ και έξι χρόνια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου. Κατηγορείται για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων παιδιών, δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς αμάχων, καθώς και για λεηλασίες ολόκληρων χωριών
74 εκατομμύρια χτυπήματα για τον «Ηρώδη» της Αφρικής
Τα τελευταία 25 χρόνια ο στρατός του Κόνι
έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά
και έχει τρέψει σε φυγή
περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα το είδαν περισσότεροι από 74 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, πλήθος που θα το ζήλευαν ακόμη και κάποιες από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες όλων των εποχών.
Κι όμως, δεν πρόκειται για κάποια νέα χολιγουντιανή περιπέτεια με λαμπερούς πρωταγωνιστές, αλλά για ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους και αναλόγως χαμηλού προϋπολογισμού, με θέμα την εγκληματική δράση ενός αιμοσταγούς πολεμάρχου από την Κεντρική Αφρική.
 
Ο λόγος για το ημίωρο φιλμ «KONY 2012», το οποίο, αρχής γενομένης από την προηγούμενη Δευτέρα, οπότε ανέβηκε στον ιστοχώρο βιντεοπροβολών YouTube, έχει «παιχτεί» πάνω από 74 εκατ. φορές και έχει γίνει παγκόσμιο θέμα συζήτησης, φανερώνοντας πόσο μεγάλη είναι πλέον η δύναμη των social media στη μετάδοση πολιτικών μηνυμάτων.
Τα τελευταία 25 χρόνια ο στρατός του Κόνι έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά και έχει τρέψει σε φυγή περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του (την αμερικανική ΜΚΟ «Invisible Children»), το εν λόγω ντοκιμαντέρ έγινε με στόχο να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα γύρω από ένα μέχρι πρότινος σχετικά άγνωστο ανθρώπινο δράμα.
Απ' ό,τι φαίνεται, ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω, καθώς πλέον όλοι, μα όλοι (ακόμη και οι αστέρες του Χόλιγουντ) ασχολούνται με τον Τζόζεφ Κόνι.
Ο λόγος για έναν 50χρονο Αφρικανό αντάρτη από την Ουγκάντα, ο οποίος καταζητείται εδώ και έξι χρόνια από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ως εγκληματίας πολέμου.

Η Αντζελίνα Τζολί ζήτησε την άμεση σύλληψη του Κόνι
Συγκεκριμένα, ο Κόνι και οι στρατιώτες του κατηγορούνται για τις απαγωγές δεκάδων χιλιάδων μικρών παιδιών, για δολοφονίες, βασανιστήρια και βιασμούς αμάχων, καθώς και για λεηλασίες ολόκληρων χωριών.
 
Βαρβαρότητες
Αρχής γενομένης από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, οπότε ίδρυσε τον επονομαζόμενο «Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου» (LRA), ο πολέμαρχος σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο στην Κεντρική και την Ανατολική Αφρική.
Αρχικά, στόχος του ήταν να ανατρέψει την κυβέρνηση του προέδρου Γιοβέρι Μουσεβένι στην Ουγκάντα και να επιβάλει εκεί «ένα θεοκρατικό καθεστώς βασισμένο στις Δέκα Εντολές». Διαβόητες για την πρωτοφανή τους βαρβαρότητα, οι δυνάμεις του κάθε φορά που εισέβαλλαν σε ένα χωριό σκότωναν τους ενηλίκους και αιχμαλώτιζαν τα παιδιά.
Τα μικρά αγόρια τα στρατολογούσαν (προκειμένου να τα μυήσουν λέγεται μάλιστα πως τα ανάγκαζαν ακόμη και να σκοτώσουν τα ίδια τους γονείς τους) και τα κορίτσια τα εξωθούσαν στην πορνεία (ενδεικτικά, ο ίδιος ο Κόνι φέρεται να έχει πάνω από 60 συζύγους).
Μέχρι σήμερα ο «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» (ο οποίος λέγεται πως πλέον αριθμεί 200 με 300 μαχητές, ενώ άλλοτε είχε 3.000) φέρεται τα τελευταία 25 χρόνια να έχει αιχμαλωτίσει περισσότερα από 65.000 παιδιά και να έχει τρέψει σε φυγή περίπου 2 εκατ. ανθρώπους στις περιοχές όπου δρα (Ουγκάντα, Σουδάν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό).
 
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
*Καταδίκη, αλλά και... σκιές
Μέσα στις πρώτες ημέρες της προβολής του το φιλμ απέκτησε πολλούς επιφανείς οπαδούς. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η τραγουδίστρια Ριάνα, η τηλεπερσόνα Οπρα Γουίνφρεϊ καθώς και η ηθοποιός Αντζελίνα Τζολί.
Μάλιστα, η Τζολί έφτασε στο σημείο να δηλώσει πως «μισεί τον Κόνι» και να ζητήσει την άμεση σύλληψή του.
Ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι (ανθρωπιστικές οργανώσεις, δημοσιογράφοι κ.ά.) που άσκησαν κριτική στο ντοκιμαντέρ, άλλοι υποστηρίζοντας πως αυτό προετοιμάζει το έδαφος για την εισβολή Αμερικανών στρατιωτών στην Ουγκάντα (ήδη ο Ομπάμα έχει στείλει εκεί 100 κομάντος), άλλοι καταγγέλλοντας ανακρίβειες κι άλλοι τονίζοντας πως όλα αυτά γίνονται απλώς για να πλουτίσει η οργάνωση «Invisible Children» (η οποία συγκέντρωσε πάνω από 5 εκατ. δολ. μέσω δωρεών μόνο την τελευταία εβδομάδα).
 

2 comments:

  1. Απίστευτα πράγματα!!! Πόσο θηρίο μπορεί να γίνει ο άνθρωπος!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Homo homini lupus
      Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο λύκος

      Delete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki