Tuesday 13 March 2012

Ψυχικά τραύματα αποκτούν τα παιδιά της Δυτικής Όχθης που φυλακίζονται στο Ισραήλ

Η ευρεία πλειοψηφία από τα εκατοντάδες παιδιά στα Παλαιστινιακά Εδάφη που φυλακίζονται σε ισραηλινές φυλακές κάθε χρόνο υποφέρει από εφιάλτες, νυχτερινή ακράτεια και άγχος μετά την απελευθέρωση, αναφέρεται σε έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η οργάνωση Save the Children (Σώστε τα Παιδιά).

«Καλά αυτό δεν είναι ένας "εν δυνάμει" τρομοκράτης;»

Post-trauma Rehabilitation of Palestinian
Ex-detainee Children in the West Bank

Από το 2000 ο ισραηλινός στρατός έχει φυλακίσει περισσότερα από 8.000 παιδιά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έχει δικάσει παιδιά ηλικίας ακόμη και 12 ετών σε στρατοδικεία, τα περισσότερα από τα οποία ήταν ύποπτα ότι έριξαν πέτρες.
Το 98% των παιδιών που κρατήθηκαν υπέστησαν βία, είτε σωματική είτε λεκτική, από Ισραηλινούς στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος προγράμματος της οργάνωσης Εγιάντ αλ Αράτζ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δυτική Όχθη, σημειώνοντας ότι η δοκιμασία αυτή άφησε ψυχολογικά τραύματα σε σχεδόν όλα αυτά τα παιδιά. «Ποσοστό πάνω από το 90% των παιδιών αυτών υπέφερε από μετατραυματική διαταραχή άγχους», τόνισε.
Η έκθεση αυτή για την κράτηση Παλαιστινίων κάτω των 18 ετών από το Ισραήλ στηρίχθηκε σε έρευνα που έγινε σε δείγμα 292 παιδιών που είχαν κρατηθεί και στη συνέχεια απελευθερωθεί από το Ισραήλ.
Πέρυσι συνελήφθησαν 2.301 παιδιά, λιγότερα από τα 3.470 που είχαν συλληφθεί το 2010, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η παλαιστινιακή οργάνωση Defence for Children International (DCI). Σήμερα βρίσκονται 170 ανήλικοι Παλαιστίνιοι σε φυλακές του Ισραήλ, προσέθεσε το DCI.
«Η κράτησή τους έχει καταστροφικό αντίκτυπο στα παιδιά, τις οικογένειές τους και τις κοινωνίες τους», επισημαίνεται στην έκθεση του Save the Children.
«Τα παιδιά υποφέρουν από επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων μετατραυματική διαταραχή άγχους, φόβος να βγουν από το σπίτι, επιπροσθέτως των ψυχολογικών συμπτωμάτων, που έχουν όπως οι κρίσεις άγχους και οι εφιάλτες. Οι οικογένειες γίνονται υπερπροστατευτικές και αρνούνται να αφήσουν τα παιδιά να βγουν από το σπίτι», καταλήγει η έκθεση.
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι η ρίψη πετρών είναι ένα σοβαρό αδίκημα, που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς ή ακόμη και το θάνατο ανθρώπων.
«Αγόρια στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μερικές φορές 13 ή 14 ετών, ρίχνουν πέτρες με τα χέρια ή με σφεντόνες σε ισραηλινά αυτοκίνητα ή οχήματα του στρατού», δήλωσε εκπρόσωπος του ισραλινού στρατού και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι αυτά τα παιδιά είναι πολύ βίαια. Αντί να παίζουν ποδόσφαιρο θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή Ισραηλινών».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki