Tuesday 10 April 2012

Ασφαλή Παιχνίδια ...

Ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) αποδεικνύοντας την ευαισθησία του σε ότι αφορά την ασφάλεια των παιδιών, δημιούργησε το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών, όπου ελέγχεται διεξοδικά η ασφάλεια των παιχνιδιών. Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σύμφωνα με τη σειρά των εναρμονισμένων με τα Ευρωπαϊκά Ελληνικών προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 71, στο πλαίσιο της εφαρμογής της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών 88/378/ΕΟΚ (ΚΥΑ Β6342/863, ΦΕΚ Β223/27-03-89). Στην οδηγία αυτή καθορίζονται οι απαιτούμενες διαδικασίες για τη σήμανση CE που τίθεται στα παιχνίδια.

Το εργαστήριο παιχνιδιών του ΕΛΟΤ, μετά τη διενέργεια των προβλεπόμενων από τα πρότυπα δοκιμών, εκδίδει έκθεση δοκιμών, η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στο σχετικό τεχνικό φάκελο, μεταξύ άλλων στοιχείων που τηρούνται από κάθε επιχείρηση υπεύθυνη για τη διάθεση των παιχνιδιών στην αγορά.
Το εργαστήριο παιδικών παιχνιδιών του ΕΛΟΤ είναι το μόνο που έχει κοινοποιηθεί από την Ελλάδα στην επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα αποτελέσματα των δοκιμών του αναγνωρίζονται ισότιμα από τις άλλες χώρες-μέλη της. Επιπλέον, έχει αναγνωριστεί κι από το Υπουργείο Ανάπτυξης (Υπουργική Απόφαση 1173/18/ΦΕΚ39/Β/27-1-97) για τη χορήγηση εκθέσεων δοκιμών στα παιχνίδια που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Τι σημαίνει η σήμανση CE ;
  1. Τα παιχνίδια που φέρουν αυτό το σήμα , όπως δηλώνεται υπεύθυνα από τον κατασκευαστή που το τοποθετεί, κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα:
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.1 (1998) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Μηχανικές και Φυσικές Ιδιότητες
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.2 (1994) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Ευφλεκτότητα
ΕΛΟΤ ΕΝ 71.3 (1995) Ασφάλεια Παιχνιδιών: Μετανάστευση ορισμένων στοιχείων
ΕΛΟΤ ΕΝ 50088 (1996) Ασφάλεια ηλεκτρικών παιχνιδιών
Ή στην περίπτωση που δεν ικανοποιούν όλα τα πρότυπα, κατασκευάστηκαν σύμφωνα με ένα υπόδειγμα (πρωτότυπο) που έχει λάβει βεβαίωση τύπου CE .
  1. O κατασκευαστής ή ο εγκατεστημένος στην κοινότητα εντολοδόχος οφείλει να διατηρεί σε αρχείο για ενδεχόμενο έλεγχο τα ακόλουθα στοιχεία:
  • Περιγραφή των μέσων με τα οποία ο κατασκευαστής εξασφαλίζει τη συμμόρφωση της παραγωγής των παιχνιδιών στα παραπάνω πρότυπα (π.χ Έκθεση Δοκιμών, Τεχνικά Δελτία κ.ά).
  • Τη διεύθυνση των χώρων παραγωγής και αποθήκευσης.
  • Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη σχεδίαση και την κατασκευή των παιχνιδιών και για τον έλεγχο τύπου CE , εφόσον εφαρμόστηκε αυτή η διαδικασία.
  • Τη βεβαίωση τύπου CE ή επικυρωμένο αντίγραφο
  • Αντίγραφα των εγγράφων που υπέβαλε ο κατασκευαστής ή ο εντολοδόχος του στο εγκεκριμένο εργαστήριο που πραγματοποίησε τον έλεγχο τύπου CE .
  1. Έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες Προειδοποιητικές Ενδείξεις, για ορισμένες κατηγορίες παιχνιδιών.

Πηγή: ΕΛΟΤ

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki