Friday, 23 November 2012

Μοσχαράκι κατσαρολάτο-λεμονάτο με πατάτες και χειμωνιάτικα λαχανικά — Μμμμ... η μανούλα έφτιαξε

Το απόλυτο χειμωνιάτικο κατσαρολάτο φαγητό φτιάχνει η Ντίνα Νικολάου για αυτό το Σαββατοκύριακο. 
Σκέτη απόλαυση!
Καλή μας όρεξη!!
.
Μερίδες 4

Προετοιμασία 40΄ Μαγείρεμα 2 ώρες
  
Υλικά

  • 1,2 κιλά μοσχαρίσιο κρέας (ανάμεικτο από τρανς, κιλότο, στηθοπλευρά)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού χοντροκοπανισμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
  • 2 πράσα (μόνο το άσπρο μέρος), σε μέτριες ροδέλες
  • 2 καρότα, σε μέτριες ροδέλες
  • 2 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 1 μικρή σελινόριζα, κομμένη κυδωνάτη
  • 2 κλωναράκια σέλερι, σε χοντρές φέτες
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού ξερό θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη (ή όσο μας αρέσει)
  • 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • χυμός από 2 λεμόνι
  • 2 κοφτές κουταλιές σούπας κορν φλάουρ
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία 
.
Κόβουμε το κρέας σε κύβους μεσαίου μεγέθους και τους βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε νερό ώστε να τους σκεπάσει και ρίχνουμε το δαφνόφυλλο και το χοντροκοπανισμένο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Τραβάμε με τρυπητή κουτάλα τους κύβους κρέατος, τους βάζουμε σε ένα πιάτο και πετάμε το υγρό.
Αυτό το κάνουμε για να γίνει η σάλτσα μας πιο διαυγής.

Πλένουμε και στεγνώνουμε την κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τα πράσα για περίπου 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
Προσθέτουμε τους κύβους κρέατος και τους σοτάρουμε και αυτούς, ώσπου να ροδίσουν, γυρίζοντάς τους μερικές φορές μέσα στο λάδι.
Προσθέτουμε νερό τόσο που να σκεπάζει τα υλικά, τη ρίγανη, το θυμάρι και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί για 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, συμπληρώνοντας αν χρειαστεί ζεστό νερό. Προσθέτουμε τα λαχανικά (καρότα, πατάτες, σελινόριζα, σέλερι) και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 45 λεπτά σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν και να χυλώσει κάπως η σάλτσα.
Τα λαχανικά κανονικά θα βγάλουν τα υγρά τους, όμως αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Παίρνουμε μια κουτάλα ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, διαλύουμε εκεί το κορν φλάουρ και περνάμε το μείγμα από το λεπτό σουρωτήρι του τσαγιού για να μην μείνουν σβόλοι.
Σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα και την ανακινούμε καλά για να πάει παντού.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στη φωτιά για ακόμη μερικά λεπτά για να δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε και σερβίρουμε.

.
από gastronomos

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki