Thursday 27 December 2012

Ο πιο διάσημος πίνακας για τα κάλαντα και η ιστορία του

Προκαλεί συγκίνηση και θαυμασμό ο πίνακας που ζωγράφισε το 1872 ο Νικηφόρος Λύτρας αποτυπώνοντας μια ομάδα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.
.
Το έργο αυτό θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή 
στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας.
«Τα κάλαντα» Νικηφόρος Λύτρας, 1873

Νικηφόρος Λύτρας:
«
ο ζωγράφος των Χριστουγέννων»
Αρκούσε αυτό το έργο για να αποδοθεί στον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη ο τίτλος «ο ζωγράφος των Χριστουγέννων». Το έργο αυτό θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας. 
Είναι προφανές ότι ξεπερνά την απλή απεικόνιση ενός εθίμου, έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τους συμβολισμούς του.

Ενδιαφέρουσα η ανάλυση της επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαριλένας Κασιμάτη: 


«Τα ποιητικότατα Κάλαντα διαφεύγουν με την εσωτερικότητα και την επινόηση του χρόνου στην ελληνικότατη ηθογραφική αυτή σκηνή, από κάθε κοινοτοπία. Τα σύμβολα που εισάγει, χωρίς τυμπανοκρουσίες -το μαρμάρινο θωράκιο της Νίκης, που δένει το σανδάλι της, αλλά ειρωνικά σχεδόν, βαλμένο δίπλα σε μια χορταρένια σκούπα, το γυάλινο ποτήρι με το νερό, που παραπέμπει στην κάθαρση που έρχεται από τα Ελληνόπουλα, που δεν εμφανίζονται ως γραφικά δείγματα μιας γνωστής τυπολογίας φορεσιών, το ξερό, άνυδρο δέντρο που δηλώνει την υφέρπουσα φτώχεια στο πρόσωπο της σκοτεινής μορφής, που μόλις φαίνεται πίσω από τον τοίχο».

το βρήκαμε στο Στο τελευταίο θρανίο της Πάτρας
Πηγή: iefimerida.gr

2 comments:

  1. Πράγματι σπουδαίος πίνακας χαραγμένος στις δικές μας μνήμες βαθιά μονάχα ως πίνακας...διαβατήριο ταξιδιού στην ΄Ελλάδα της παράδοσης και της γνήσιας - βαθιάς ορθοδοξίας ...
    Χρόνια Πολλά !!!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki