Friday 10 May 2013

Η Ελλάδα διώχνει τα καλύτερα παιδιά της

Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαικού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι.
.
Τώρα όμως γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαικών χωρών του Νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους γκασταρμπάιτερ γονείς και παπούδες τους.  
............................................
.
Περισσότεροι από 120.000 Ελληνες επιστήμονες και ειδικοί έχουν εγκαταλείψει την Ελλαδα, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λοης Λαμπριανίδης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησε μια μεγάλη έρευνα με δείγμα 2.800 ελλήνων επιστημόνων που δουλεύουν στο εξωτερικό
.
Κάπου 300.000 έλληνες επιστήμονες
έτοιμοι για μετανάστευση
.
“Στα τέλη του 2010, το 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας -κάπου 1200.000 άνθρωποι-βρίσκονταν στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να ανησυχούμε για το που πάει η χωρα. Οι επιστήμονες αυτοί έχουν πάει σε πολλές χώρες κυρίως στην Ευρώπη, και την Αμερική. 

Είναι άνθρωποι με πολύ καλές σπουδές, με διδακτορικό και μάστερ, κάτι που σημαίνει ότι η ζημιά είναι πολύ μεγαλύτερη ποιοτικά από το 10%. Το επιστημονικό αυτό δυναμικό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας καθώς δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς την ανάπτυξη χάνοντας αυτό το δυναμικό…
Υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά και φεύγουν με τριετή άδεια άνευ αποδοχών για να πάνε σε άλλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού και να βγάλουν χρήματα για να συντηρήσουν την οικογένειά τους. Αυτό είναι μια πάρα πολύ κακή ένδειξη για την κατάσταση που βρίσκεται η ελληνικη κοινωνια”
Κάπου 300.000 έλληνες επιστήμονες έτοιμοι για μετανάστευση
“ Με την ανεργια στο 30% και την εργασία να υποβαθμίζεται συνεχώς ως περιεχόμενο,τα τελευταίοα χρόνια καταγράφεται ένας αριθμός 300.000 Ελλήνων ,στην πλειοψηφία τους ειδικευμένοι επιστήμονες, που έχουν συμπληρώσει βιογραφικά για να μεταναστεύσουν. Υπάρχει μια φυγή ειδικά προς τη Γερμανια. Οι ίδιοι οι Γερμανοί λένε ότι τα τελευταία 2 χρονια, 35.000 έλληνες ειδικευμένοι έχουν ήδη εγκατασταθεί και εργάζονται στη Γερμανία. Αλλοι 25.000 αναμένονται να πάνε το 2013.
Η γερμανικη κυβέρνηση ενέκρινε νόμο για τη διευκόλυνση της αναγνώρισης των τίτλων σπουδών από την αλλοδαπή» . Περισσότεροι από 8.500 αλλοδαποί γιατροί έχουν υποβάλει αίτηση για αναγνώριση των τίτλων σπουδών τους στη Γερμανία ώστε να εργαστούν στη χώρα.

Οι μνήμες από τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των δεκαετιών του 1960 και του 1970 από τις χώρες του ευρωπαικού νότου προς τη Γερμανία ξυπνούν και πάλι. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ποιοτική άποψη. Γίνεται μαζική απογύμνωση των ευρωπαικών χωρών του Νότου από τους μορφωμένους νέους, ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης και όχι από τους ανειδίκευτους γκασταρμπάιτερ γονείς και παπούδες τους. Οι ανεπτυγμένες χώρες του ευρωπαικου βορρά παίρνουν έτοιμους τους επιστήμονες χωρίς να έχουν ξοδέψει οι ίδιοι ούτε ένα ευρώ για τη μόρφωσή τους,λέει ο καθηγητής Γιάννης Κουζής.
Παίρνουν επιστήμονες δωρεάν
“Η Γερμανία-τονίζει ο καθηγητής του Παντείου,ενώ έχει ιδιαίτερα αυξήσει τον τεχνικό προσανατολισμό στην εκπαίδευσή της,έχει έλλειμμα σε άλλες επιστημονικές ειδικότητες και αυτό το έλλειμμα προσπαθεί να το καλύψει με επιστήμονες των χωρών του Νότου, Η υπουργός Εργασίας της Γερμανίας απευθυνόμενη στους ισοπεδωμένους εργαζόμενους του Νότου τους καλεί να μεταναστεύσουν στη Γερμανία γιατί υπάρχει εργασία για τις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας.
Ποιά επιστημονικά επαγγέλματα αντιμετωπίζουν όμως την μεγαλύτερη αιμορραγία προς το εξωτερικό; Γιατροί και μηχανικοί στην πλειοψηφια τους. Οι μισοί από αυτούς έχουν πτυχία από τα 100 κορυφαία πανεπιστήμια του κοσμου,λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Παντείου και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ,Γιάννης Κουζής
“Η κύρια δεξαμενή συναδέλφων που φεύγουν στο εξωτερικό είναι αυτοί που τελειώνουν την Ιατρική “λέει ο πρόεδρος της Ιατρικής σχολής στο πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μελέτιος Δημόπουλος . “ Οι περισσότεροι που πάνε έξω για ειδικότητα δεν θα γυρίσουν....

περισσότερα στην πηγή: olympia

1 comment:

  1. Αλοίμονο στους νέους μας...,αλλά και σε εμάς πλέον τους μεσήλικες!

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki