Saturday 29 March 2014

Ασράφ: Το παιδί του πολέμου

ΦΩΤΟ-Ασράφ: Το παιδί του πολέμου

Ο Ασράφ γεννήθηκε την 15.3.2011, την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στη Συρία.
Συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τότε κι ο μικρούλης γιόρτασε μαζί την επέτειο αυτού του τραγικού πολέμου με τα γενέθλιά του.
Ο τρίχρονος είναι το 7ο παιδί μιας οικογένειας που ζούσε στην πόλη Homs που έχει πλήρως καταστραφεί. Την πρώτη εβδομάδα της ζωής του,  η σύγκρουση έφτασε στη γειτονιά του . Για μήνες, η οικογένειά του σπάνια απομακρυνόταν από το σπίτι . Υπήρχαν ημέρες που οι βομβαρδισμοί δεν σταματούσαν ούτε για λίγο  κι άλλες που η ησυχία ήταν τόσο… ανησυχητική που κάθε λεπτό αγωνιούσαν. Μία τέτοια ημέρα , η μητέρα του Ασράφ, τον πήρε στην αγκαλιά της κι έτρεξε στην τοπική κλινική για να ελέγξει την υγεία του και να του κάνει εμβόλια.
Όταν ο Ασράφ ήταν περίπου 18 μηνών, η θεία , ο θείος και ο ξάδερφός του δολοφονήθηκαν. Τρομοκρατημένη η οικογένεια  στριμώχτηκε σε ένα αυτοκίνητο  και οδήγησε μέχρι τα σύνορα .
Το σπίτι τους, λίγες  ημέρες μετά λεηλατήθηκε και καταστράφηκε.
Ο φωτογράφος Andrew McConnell επισκέφθηκε την οικογένεια στο νέο σπίτι της στον Λίβανο, στην κοιλάδα Μπεκάα . Το σπίτι είναι ένα συνονθύλευμα πλαστικών, πανιών και παλιοσίδερων . Το πάτωμα είναι καλυμμένο με κουβέρτες και στρώματα από τον ΟΗΕ .
Καθημερινά παλεύουν για τα αυτονόητα: λίγη ζέστη, λίγο φαγητό και ακόμα λιγότερα… ποντίκια!
Η μητέρα του Aσράφ λέει ότι ο μικρός παθαίνει πανικό κάθε φορά που ακούει έντονους θορύβους αλλά ο γιατρός της διαβεβαιώνει ότι κάποια στιγμή θα συνηθίσει.
Δείτε τις φωτογραφίες

Πηγές: 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki