Friday 19 September 2014

Πώς να οργανώσετε το απογευματινό πρόγραμμα του παιδιού σας

Κάθε μεσημέρι, όταν γυρίζουν τα παιδιά από το σχολείο, για πολλούς γονείς ξεκινά ένας αγχωτικός μαραθώνιος με δουλειές και δραστηριότητες που πρέπει να προλάβουν μέχρι την ώρα που το παιδί θα πάει για ύπνο και αυτοί κατάκοποι θα σωριαστούν στον καναπέ.
Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να οργανώσετε με ένα σωστό και λειτουργικό τρόπο το απογευματινό πρόγραμμα του παιδιού, ώστε η ζωή σας να έχει λιγότερο άγχος.

Ας δούμε μερικές ιδέες:
Συνήθως όταν τα παιδιά γυρίζουν σπίτι θέλουν κάτι να φάνε, ακόμα και αν έχουν φάει στο σχολείο.
Μάθετε το μικρό σας μόλις μπαίνει στο σπίτι, να αφήνει την τσάντα του στο δωμάτιο του, να αλλάζει ρούχα και παπούτσια, να πλένει τα χέρια του και να έρχεται στο τραπέζι.
Χρησιμοποιείστε την ώρα του φαγητού για να επικοινωνήσετε ουσιαστικά με το παιδί σας.
Ρωτήστε το πώς τα πέρασε στο σχολείο, περιγράψτε του την δική σας μέρα και οργανώστε τι θα κάνετε στη συνέχεια.
Αφού το παιδί χαλαρώσει λίγο, φροντίστε να κάνει, αν έχει, τις εργασίες του για το σχολείο.
Κοιτάξτε καλά την τσάντα του, μήπως υπάρχει κάποιο σημείωμα από την δασκάλα, που ξέχασε να σας αναφέρει.
Μετά συνήθως έρχεται η ώρα για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Καλό θα είναι το παιδί, ειδικά σε αυτές τις μικρές ηλικίες, να έχει μόνο μια δραστηριότητα την ημέρα και να μην παραφορτώνετε το πρόγραμμα του.
Αν το μικρό σας δεν έχει καμία δραστηριότητα, φροντίστε να κάνετε άλλα όμορφα πράγματα μαζί, όπως παιδική χαρά, βόλτα με τα ποδήλατα, κατασκευές κλπ.
Γυρίζοντας πάλι πίσω στο σπίτι το παιδί πρέπει να έχει λίγο χρόνο να παίξει, να δει τηλεόραση ή υπολογιστή ( ανάλογα με τα όρια που του έχετε θέσει) και γενικά να μην νοιώθει ότι το πιέζει ο χρόνος να πάει για ύπνο.
Τελειώστε τη ημέρα σας με μια βραδινή ρουτίνα που μπορεί να περιλαμβάνει μπάνιο, φαγητό, παραμυθάκι και ύπνο. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να ετοιμάζετε αποβραδίς την τσάντα του παιδιού, για να μην αγχώνεστε το επόμενο πρωί.

© mother.gr
women.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki