Sunday 21 September 2014

Οι «Ανέγγιχτοι» της Ινδίας: Σύγχρονοι σκλάβοι - Ζωή μέσα στους βόθρους /Forced to Clean Human Waste in India

Άλλη μια ντροπή του 21ου αιώνα...

Στην Ινδία οι άνθρωποι που ανήκουν στην κατώτερη κάστα αναγκάζονται καθημερινά να καθαρίζουν ιδιωτικές και δημόσιες τουαλέτες, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Οι γνωστοί και ως « ανέγγιχτοι» έχουν ευαισθητοποιήσει πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, αφού ζουν κάτω από μια μορφή δουλείας.
συλλογή περιττωμάτων από τα αποχωρητήρια με το χέρι.

Επιμέλεια: Μαρία Αγγελοπούλου.
 
Έκθεση που δημοσιεύτηκε από την «Human Right Watch» (HRW) περιγράφει μεταξύ άλλων την συλλογή περιττωμάτων από τα αποχωρητήρια με το χέρι.
Η δουλειά αυτή, γίνεται από εκείνους που θεωρούνται η «κατώτερη κάστα», και συχνά πέφτουν θύματα βίας, έξωσης και παρακράτησης των ανταλλαγμάτων, σε περίπτωση που θελήσουν να εγκαταλείψουν την εργασία τους.

Πολλοί από αυτούς, που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν στα αποχωρητήρια, αναφέρουν από τη μια τις απάνθρωπες συνθήκες της εργασίας τους, αλλά από την άλλη όπως λένε γνωρίζουν καλά ότι είναι η μόνη δουλειά στην οποία μπορούν να εργασθούν λόγω της κοινωνικής τους τάξης.
«Όταν για πρώτη φορά παραπάτησα και έπεσα μέσα στο βόθρο με έπιασε πανικός και άρχισα να ουρλιάζω. Έτρεξα στο σπίτι μου με κραυγές. Όταν ηρέμησα είχα καταλάβει πως μόνο αυτή η δουλειά υπάρχει για μένα», δηλώνει μια γυναίκα από τους «Ανέγγιχτους» στην οργάνωση HRW.



Αν και υπάρχουν νόμοι οι οποίοι περιορίζουν τη μορφή αυτής της εργασίας, η σκλαβιά των «Ανέγγιχτων» εξακολουθεί να είναι αρκετά διαδεδομένη σε ολόκληρη την Ινδία. Οι γυναίκες συνήθως ασχολούνται με τη συλλογή αποβλήτων από τις ιδιωτικές κατοικίες, ενώ οι άνδρες ασχολούνται με τον καθαρισμό δημόσιων βόθρων, καθώς απαιτείται μεγαλύτερη σωματική δύναμη. Πολλοί από αυτούς συχνά τραυματίζονται και υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η συλλογή των ανθρώπινων περιττωμάτων δεν είναι μια μορφή απασχόλησης, αλλά είναι μια μορφή σκλαβιάς», αναφέρει ο Ασίφ Σάικ, ιδρυτής μιας εκστρατείας για τον τερματισμό της σκλαβιάς των Ανέγγιχτων. «Είναι μια από τις πιο ενδεικτικές μορφές διάκρισης κατά της κατώτερης κάστας και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Σε έκθεση «Cleaning Human Waste», της HRW, αναφέρεται και η «αμοιβή» των Ανέγγιχτων για τις «υπηρεσίες» τους. «Οι 'ανέγγιχτοι' εξαναγκάζονται να συλλέγουν ανθρώπινα περιττώματα σε καθημερινή βάση, και όταν τελειώσουν την εργασία τους παίρνουν ως αντάλλαγμα ένα καλάθι με ζαχαροκάλαμα», τονίζεται.
«Οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται ως ρακοσυλλέκτες, καθώς λόγω της κοινωνικής τους θέσης αναγνωρίζονται μόνο ως ικανοί για να εκπληρώσουν αυτόν το ρόλο  και συνήθως δεν τους επιτρέπεται να αναλάβουν κάποια άλλη δουλειά», σημειώνει η Μεενάκσι Γκανγκούλι, επικεφαλής της HRW στη Νότια Ασία. «Η αντίληψη αυτή ενισχύει το κοινωνικό στίγμα για την κάστα των Ανέγγιχτων και διαιωνίζει τις διακρίσεις και τον κοινωνικό αποκλεισμό».

Η HRW  κάλεσε την κυβέρνηση της Ινδίας να εφαρμόσει την υπάρχουσα νομοθεσία, για στήριξη των «Ανέγγιχτων» και να αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα για την επιβίωσή τους.  Στην έκθεση της οργάνωσης περιλαμβάνονται περισσότερες από 100 συνεντεύξεις με «Ανέγγιχτους» μέσω των οποίων αναδεικνύεται η καθημερινή μάχη για επιβίωση μέσα στους βόθρους.

tvxs

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki