Monday 15 September 2014

Έδεσε πισθάγκωνα τα παιδιά του για να τα τιμωρήσει!!

Έγινε πρώτο θέμα συζήτησης στη γειτονιά του στην Κρύα Ιτεών. Πρόκειται για πατέρα δύο μικρών παιδιών ο οποίος για να τα τιμωρήσει... τα έδεσε πισθάγκωνα και τα υποχρέωσε να καθίσουν σε συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού για αρκετή ώρα.

Τα παιδάκια φώναζαν και έκλαιγαν ωστόσο ο αδίστακτος πατέρας... ήταν απτόητος. Δεν τα «συγχωρούσε». Η γειτονιά σηκώθηκε στο πόδι από το κλάμα των παιδιών κι έτσι έμαθαν αρκετοί... τι ακριβώς είχε συμβεί. Αλλωστε και ο πατέρας τους... μάλλον δεν ήθελε να κρατήσει κρυφό τον τρόπο που επέλεξε να τιμωρήσει τα παιδιά του για την αταξία που έκαναν. Και ο ίδιος το είπε σε κάποιους γείτονές του. Ενας εξ αυτών έκανε την καταγγελία στον «Κόσμο». Προτίμησε να κρατήσει την ανωνυμία του για ευνόητους λόγους.

Ευτυχώς η τιμωρία των παιδιών έλαβε τέλος μετά από κάποια ώρα. Όμως το γεγονός προκάλεσε αλγεινή εντύπωση σε όλους. Άλλωστε πρόκειται για καθαρή πράξη βασανισμού των παιδιών, σύμφωνα με όλους τους ειδικούς.

Τι λένε οι παιδοψυχολόγοι

Η τιμωρία ίσως είναι απαραίτητη κάποιες φορές και πιθανόν να λειτουργεί ως τρόπος διαπαιδαγώγησης και κοινωνικοποίησης. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις για να επιφέρει θετικά αποτελέσματα χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο- σωματικό και ψυχικό- για ένα παιδί.
Και φυσικά το ξύλο και το δέσιμο όχι απλά θεωρούνται βάναυσοι τρόποι αλλά απαράδεκτοι που φέρνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. «Η σωματική τιμωρία είναι απαράδεκτη και οι φωνές είναι μια αυταρχική συμπεριφορά η οποία μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την εξέλιξη του παιδιού.

Ειδικά στην εφηβεία πιθανόν να προκαλέσει ένα μεγάλο ξέσπασμα», υποστηρίζουν οι ψυχολόγοι. Προσθέτουν δε ότι «οι γονείς οφείλουν να αποφεύγουν την επίδειξη δύναμης και τον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα φωνές και φράσεις, όπως "δεν θα σου περάσει εσένα", είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν το παιδί να διεκδικεί με άσχημο τρόπο και θα απομακρυνθεί».
Όταν ο γονιός απλώνει το χέρι πάνω στο παιδί, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να δώσει ένα μικρό αθώο μπατσάκι ή ακόμη και ένα γερό ανεπιθύμητο χαστούκι, το μόνο που καταφέρνει είναι ν' αφήσει ξεκάθαρα σημάδια του στο μάγουλο αλλά και στην ψυχή του παιδιού.

Η βία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε καμία περίπτωση στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Μην ξεχνάμε επίσης ότι τα παιδιά πολλές φορές έχουν ως πρότυπα είτε εμάς, είτε μεγαλύτερα αδέρφια, είτε ακόμη και ήρωες καρτούν που δυστυχώς στις μέρες μας είναι συνήθως πολύ βίαιοι. Κατ' επέκταση αν εμείς δίνουμε το καλό παράδειγμα και αποτρέπουμε την ταύτιση των παιδιών με τέτοια πρότυπα, τότε θα καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τη βία γενικότερα στην οικογένεια.

dete.gr

goal24

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki