Saturday 24 January 2015

Μήπως δημιουργείτε άγχος στο παιδί, χωρίς να το θέλετε;

Η αγχωτική συμπεριφορά είναι επίκτητη. Δεν γεννιέσαι με άγχος, το αποκτάς στην πορεία. Οι ειδικοί αναφέρουν μάλιστα πως τα αγχωτικά παιδιά, κατά κανόνα, έχουν αγχωτικούς γονείς και οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως, για την ισχυρή πλειοψηφία των ενηλίκων, το πρόβλημα του άγχους ξεκίνησε κατά την παιδική ηλικία.
Δείτε λοιπόν με ποιους τρόπους μπορεί οι γονείς, έστω και άθελά τους, να δημιουργήσουν άγχος στα παιδιά.
 
Θέλετε να έχετε τον έλεγχο;
Κι επειδή οι περισσότεροι γονείς δεν αναγνωρίζουν αυτό τους το χαρακτηριστικό, θα το θέσουμε με ένα παράδειγμα: Βρίσκεστε σε παιδικό πάρτι ή στην παιδική χαρά. Μία μαμά που γνωρίζετε προσφέρει στο παιδί ένα σνακ. Παρεμβαίνετε για να εξηγήσετε στη μαμά γιατί το παιδί σας προτιμά να φάει κάτι άλλο. Το  ίδιο το παιδί δεν πρόλαβε να βγάλει άχνα. Σκεφτήκατε όμως, ότι μιλώντας εξ' ονόματος του παιδιού σας, πρακτικά το φιμώνετε κι έτσι καθιστάτε δυσκολότερες τις κοινωνικές του συναναστροφές στο μέλλον; Δώστε στο παιδί την απαραίτητη εμπιστοσύνη και επιτρέψτε του να μιλήσει και να εκφράσει τη γνώμη του. Αφήνετέ το να παίρνει την ευθύνη μικρών, ακίνδυνων αποφάσεων.
 
Μήπως είστε επικριτικοί;
Οι περισσότεροι γονείς, ασυνείδητα, επιφορτίζουν τα παιδιά με τους δικούς τους φόβους και τα απωθημένα. Οι γονείς που μετανιώνουν επειδή δεν σπούδασαν είναι ιδιαιτέρως πιεστικοί με τη μελέτη των παιδιών. Αντιστοίχως, οι γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βάρους, δεν θέλουν να έχουν την ίδια μοίρα και τα παιδιά τους. Μπορεί, λοιπόν, με κάθε μπισκότο που ακουμπά η μικρή τους κόρη, να την προειδοποιούν ότι θα γίνει χοντρή. Αντί όμως, να επικεντρώνεστε στους κινδύνους, μήπως θα ήταν καλύτερα να ενθαρρύνετε τη θετική και επιθυμητή συμπεριφορά (χωρίς κριτική); Αντί λοιπόν να βαρύνετε κάθε μπισκότο με τόσες τύψεις, μήπως θα ήταν καλύτερα να εξυμνήσετε υγιεινές τροφές όπως ένα… αχλάδι;
 
Υπερ-προστατευτισμός
Ο γονέας που ανησυχεί υπερβολικά για την ασφάλεια των παιδιών του στο σχολείο, στο σπίτι ή στην παιδική χαρά, άθελά του, δείχνει στα παιδιά ότι ο κόσμος είναι ένα τρομακτικό και ανασφαλές μέρος. Ασυνείδητα επίσης, δείχνει στα παιδιά ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους. Δώστε στα παιδιά το χώρο που χρειάζονται για να εξερευνήσουν τον κόσμο. Παρακολουθείστε εξ' αποστάσεως και μην παρεμβαίνετε εάν δεν υπάρχει πραγματικά κίνδυνος ασφάλειας.
 
Μήπως τσακώνεστε μπροστά στο παιδί;
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι οικογενειακοί καβγάδες και το κλίμα δυσαρμονίας στο σπίτι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το παιδικό άγχος. Προσπαθήστε να λύσετε τις συγκρούσεις σας κατ’ ιδίαν και να παρουσιάζετε ενωμένο «μέτωπο» μπροστά στο παιδί.
 
Πηγή: What to expect.com
Επιμέλεια: Κατερίνα Παράσχου

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki