Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Πώς δείχνουν τα παιδιά την αγάπη τους;

Κανένας δεν είναι πιο σημαντικός στη ζωή ενός μικρού παιδιού από την μαμά και τον μπαμπά.
Τα μικρά παιδιά αισθάνονται ασφάλεια μόνο όταν ξέρουν ότι οι γονείς είναι εκεί γι' αυτούς, οπότε η διαθεσιμότητά σας είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία των παιδιών σας.
Όταν τα μικρά παιδιά κάνουν νέες ανακαλύψεις, θέλουν να τις μοιραστούν μαζί σας κι αυτός είναι ένας τρόπος για να δείξουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους.
Έτσι κι εσείς με το να μοιράζεστε την καθημερινότητά σας με τα παιδιά κάνοντας μαζί τους δραστηριότητες είναι σαν να του υπενθυμίζετε «Η μαμά κι ο μπαμπάς είναι πάντα εδώ για σένα.» Υπάρχουν βέβαια πολλοί τρόποι με τους οποίους τα νήπια εκφράζουν την αγάπη τους, από το να τρέχουν από πίσω σας όλη μέρα μέχρι να σας «κολλήσουν» με ένα γλειφιτζούρι.
Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε επτά τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά "Σ' αγαπώ".

Με το να γίνονται αργοκίνητα για να καθυστερήσετε
Φαίνεται πώς κάθε φορά που βιάζεστε για να πάτε κάπου το παιδί σας ξαφνικά παίρνει το χρόνο του. Είναι η στιγμή που θυμάται ότι θέλει ένα συγκεκριμένο μπλοκ ζωγραφικής και θέλει να σας δείξει όλες τις ζωγραφιές τους μία προς μία ή αν βρίσκεστε στο δρόμο θα θέλει να σας δείξει κάθε μυρμήγκι ή να χοροπηδά και μετά να σας ρίχνει κλεφτές ματιές για να δει αν τον/την κοιτάζετε με υπερηφάνεια. Τα μικρά παιδιά όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν αίσθηση του χρόνου. Εκείνη τη στιγμή, που είναι μαζί σας δεν την αλλάζουν με τίποτε άλλο. Kαι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο από αυτό.
«Ο αποχωρισμός είναι το κύριο πρόβλημα της νηπιακής ηλικίας», λέει η Patricia Shimm, συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Οπότε το να βγείτε έξω και να θέλετε να είστε συνεπείς και στην ώρα σας με ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι πρόκληση. Η αλήθεια είναι πώς λατρεύουν να είναι μαζί σας, απολαμβάνουν αυτόν τον χρόνο και τον παρατείνουν με όποιον τρόπο μπορούν.

Σας προκαλούν να παίξετε κυνηγητό
Με το να τρέχει μακριά ένα μικρό παιδί με χαρά και ενθουσιασμό είναι ο τρόπος του να γιορτάσει την πρωτόγνωρη ανεξαρτησία του, μόνο όμως όταν ξέρει ότι θα τον ακολουθήσουν. Τρέχει μακριά, γελάει δυνατά και στη συνέχεια σταματά και σκέφτεται "Περιμένετε, πρέπει να είμαι σίγουρος ότι η μαμά είναι ακόμα εδώ." Λατρεύουν το κυνηγητό επειδή ξέρουν ότι κάποιος θα τους κυνηγήσει και θα τους πιάσει. «Τα μικρά παιδιά πρέπει να σας έχουν εμπιστοσύνη και να ξέρουν ότι θα είστε εκεί για εκείνους. Μόνο έτσι τολμούν να ανακαλύπτουν τον κόσμο», λέει η Laura Bennett-Murphy, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Westminster College. Το κυνηγητό είναι ουσιαστικά ένας τρόπος να σας δείξουν πόσο πολύ σας αγαπούν. Αισθάνονται ελευθερία να τρέξουν επειδή η αισθάνονται ασφάλεια (με την παρουσία σας).

Φέρνουν παντού τα παιχνίδια τους
Μερικά παιδιά έχουν ένα αρκουδάκι ή μια κουβέρτα που παίρνουν μαζί όπου και να πηγαίνουν. Άλλοι παίρνουν διάφορα αντικείμενα κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι. Αυτά τα μεταβατικά αντικείμενα (που ταξιδεύουν) αντιπροσωπεύουν την αγάπη σας, ειδικά κατά την απουσία σας. Το παιδί σας σας αγαπάει τόσο πολύ που θέλει να σας κρατήσει κοντά του. Επιπλέον, σύμφωνα με την Shimm, τα αντικείμενα αυτά τα βοηθούν να αισθάνονται ασφαλείς. Είναι κομμάτι από εσάς μαζί τους. Σκεφτείτε ότι αυτό το κάνουμε κι εμείς, οι μεγάλοι, έχοντας μαζί μας τις φωτογραφίες των αγαπημένων μας, είτε στο πορτοφόλι, είτε στην τσάντα.

Κάνοντας έναν μικρό χαμό με το φαγητό
Μήπως το παιδάκι σας ξοδεύει αρκετό χρόνο παίζοντας και πολτοποιώντας το φαγητό του; Όταν δε σηκώνει τα χέρια ψηλά κι απότομα με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό, θα πρέπει να κινηθεί γρήγορα διαφορετικά αυτό το χάος θα βρεθεί πάνω σας! Το παιδί σας βλέπει τα τρόφιμα κάτι με το οποίο μπορεί να πειραματιστεί και θέλει να μοιραστεί αυτή την ευχαρίστηση μαζί σας. Για τα μικρά παιδιά το φαγητό είναι κάτι το οποίο λατρεύουν να δοκιμάσουν διαφορετικά κι αγαπούν να σας δείχνουν τι ακριβώς ανακάλυψαν. Όταν λοιπόν το μικρό σας βουτάει τα χεράκια του στο γιαούρτι κι ύστερα τρέχει να σας αγκαλιάζει είναι ο τρόπος του να σας δείξει πόσο και αγαπάει και να σας κάνει να αισθανθείτε ευτυχείς για τις ανακαλύψεις του.

Με τις αγκαλιές
Όταν απλά αισθάνεστε ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή σας και είστε έτοιμη να πείτε άλλο ένα «όχι» ξαφνικά το μικρό σας έρχεται στην αγκαλιά σας, κουλουριάζεται και γέρνει το κεφαλάκι του στον ώμο σας. Σας κοιτάζει με μια λάμψη στα μάτια και ένα γλυκό χαμόγελο. «Όσα πράγματα και να κάνουν τα μικρά παιδιά για να δείξουν την ανεξαρτησία τους, θα πρέπει επίσης και να ανεφοδιάζονται με καύσιμα στην αγκαλιά της μαμάς ή του μπαμπά. Όταν το παιδί σας αγκαλιάζει, δείχνει ότι ξέρει ότι είστε πάντα εκεί παρών. Είναι ο τρόπος του να πει «σ 'αγαπώ». Αυτή η επίδειξη της αγάπης είναι και το καλύτερο μέρος της ημέρας!

Σας εκπλήσσουν με ένα γλειφιτζούρι
Τα μικρά παιδιά δεν μοιράζονται, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις και μόνο με τα πιο έμπιστα άτομα της οικογένειάς τους. Μπορεί λοιπόν να ακτινοβολεί από χαρά κάθε φορά που του δίνετε ένα κόκκινο γλειφιτζούρι σε σχήμα καρδιάς. Όταν όμως αυτό το γλειφιτζούρι πέσει από τα χεράκι του και σπάσει, γυρίζει προς το μέρος σας, ανοίγει τα χεράκια του και σας παρουσιάζει το γλειφιτζούρι. Με το να σας δίνει κάτι τόσο πολύ αγαπημένο – έστω και σπασμένο- είναι ο ανιδιοτελής τρόπος να δείξει ότι θυσιάζει ό, τι αγαπά μόνο για εσάς. Το παιδί σας υποθέτει ότι αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο θα κάνει κι εσάς ευτυχισμένο κι έτσι μοιράζεται τη χαρά του με εκείνον που πραγματικά αγαπά, δηλαδή με εσάς!

baby.gr
politesoraiokastrou