Wednesday 18 February 2015

Παραδοσιακοί χοροί - Μια υπέροχη δραστηριότητα για το παιδί

Με την αρχή της σχολικής χρονιάς, συνήθως αναρωτιόμαστε σε ποιες δραστηριότητες να γράψουμε το παιδί μας και συζητάμε μαζί του για τις προτιμήσεις του.

Τα περισσότερα παιδιά επιλέγουν κάποιο άθλημα, όπως πολεμικές τέχνες, κολύμβηση, μπαλέτο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.τ.λ. Η άθληση στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σημαντική και απαραίτητη. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε τους παραδοσιακούς χορούς ως μια επιπλέον δραστηριότητα στο πρόγραμμα του παιδιού.
Αν κανονίσουμε να το πηγαίνουμε μια φορά την εβδομάδα, όπως συνηθίζεται από τις σχολές χορού για τις μικρές ηλικίες, το πιο πιθανό είναι ότι θα του αρέσει που θα ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό και δεν θα κουραστεί από αυτή την επιπλέον δραστηριότητα.

Ο χορός έχει πολλά πλεονεκτήματα:
Είναι μια πολύ καλή άσκηση για τη καρδιά, καθώς μαζί με το κολύμπι αποτελούν τις καλύτερες αεροβικές ασκήσεις.
Βελτιώνει την ισορροπία του σώματος και βοηθάει στη ψυχική μας ισορροπία.
Είναι ένα μέσο έκφρασης και ας μην ξεχνάμε το πιο σημαντικό, βοηθάει στην κοινωνικοποίηση και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης του παιδιού.
Επίσης, στοιχεία όπως η πειθαρχία στις οδηγίες του δασκάλου και η εκμάθηση και σωστή εκτέλεση των βημάτων, κάνουν το χορό μια μοναδική, εκπαιδευτική δραστηριότητα.

Εκτός όμως από τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει γενικά ο χορός, με τους παραδοσιακούς χορούς, το παιδί μας έρχεται σε επαφή με την παράδοση του τόπου μας.
Σε μια εποχή που πολλές αξίες, ήθη και έθιμα τείνουν να διαβρώνονται, καλό είναι να κάνουμε μια προσπάθεια κάποια πράγματα να μην ξεχνιούνται και να συνεχίσουν να περνούν από γενιά σε γενιά. Οι παραδοσιακοί χοροί μας συνδέουν με την ιστορία του τόπου μας, την οποία σιγά-σιγά τα παιδιά μας πρέπει να αρχίζουν να γνωρίζουν.

Εκτός από τις ιδιωτικές σχολές χορού, πολλοί δήμοι παρέχουν μαθήματα παραδοσιακών χορών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
Επίσης, συνήθως τα σχολεία από τις πρώτες κιόλας τάξεις του δημοτικού οργανώνουν τμήματα παραδοσιακών χορών, στα οποία μπορούμε να κάνουμε εγγραφή με την έναρξη του σχολείου.

infochildren

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki