Sunday, 20 September 2015

Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι τα «αφεντικά» του σπιτιού

Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει το σπίτι σας σαν το προσωπικό του βασίλειο και το ίδιο συμπεριφέρεται σαν ένας μικρός δυνάστης, τότε μάλλον πρέπει άμεσα να ξανασκεφτείτε τι έχετε κάνει λάθος στην ανατροφή του. 
Γιατί είναι άλλο πράγμα να έχετε ένα παιδί με αυτοεκτίμηση και ισχυρή προσωπικότητα και άλλο ένα παιδί που δεν υπακούει σε κανόνες και δε σέβεται κανέναν και τίποτα.
Θέστε όρια στο παιδί
Κάποια στιγμή οι πολύ προοδευτικοί και υποχωρητικοί γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα όρια δεν είναι κάτι κακό. Είναι κανόνες, που ελέγχουν τη συμπεριφορά των παιδιών, που τα βοηθούν να ξεχωρίσουν το σωστό από το λάθος, το επικίνδυνο από το ασφαλές. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν ανεξέλεγκτα ό,τι θέλουν, κυρίως γιατί λόγω ηλικίας δε γνωρίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους. Ένα «όχι» εκεί που χρειάζεται δε σας κάνει κακό ή αυταρχικό γονέα, σας κάνει υπεύθυνο γονέα.

Μην επιτρέπετε στο παιδί να σας υποτιμά: 
Πόσες φορές δεν έχετε συναντήσει παιδάκια που μιλούν άσχημα, βρίζουν, σπρώχνουν ή χτυπούν τους γονείς τους και εκείνοι το ανέχονται με ένα συγκαταβατικό χαμόγελο, λέγοντας «παιδί είναι»! Όπως εσείς δεν επιτρέπεται να χτυπάτε ή να βρίζετε το παιδί σας, έτσι κι εκείνο πρέπει να μάθει από μικρό ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να σας υποτιμά με οποιονδήποτε τρόπο.

Μην του κάνετε όλα τα χατίρια: 
Ποιος γονιός δε θέλει να βλέπει το παιδί του ευτυχισμένο; Ποιος γονιός δεν προσπαθεί να του προσφέρει όσα ο ίδιος στερήθηκε; Και ποιος γονιός σήμερα, στους τρελούς ρυθμούς που ζούμε, δεν προσπαθεί να καλύψει τις ενοχές του αγοράζοντας ό,τι του ζητήσει το μικρό του; Σκεφτείτε όμως ότι με αυτόν τον τρόπο, το μήνυμα που περνάτε στο παιδί σας είναι ότι όλοι και κυρίως εσείς, είναι υποχρεωμένοι να ικανοποιούν πάντα κάθε του απαίτηση, ανεξάρτητα από τις δικές τους επιθυμίες ή ανάγκες.

Βρείτε τις ισορροπίες μέσα στην οικογένεια: 
Από τα παιχνίδια που είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο το σπίτι, μέχρι την τηλεόραση που παίζει ολημερίς παιδικά, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί θεωρεί το σπίτι απόλυτο κτήμα του, χωρίς να σέβεται το δικό σας χώρο μέσα σε αυτό ή τη δική σας ανάγκη για προσωπικό χρόνο. Αλλάξτε άμεσα αυτή την κατάσταση και εξηγήστε στο μικρό σας «τύραννο», ότι από εδώ και στο εξής στο σπίτι θα ισχύουν πιο «δημοκρατικές διαδικασίες».

Πηγή: mother.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki