Sunday 20 September 2015

Κάνε το παιδάκι σου να αγαπήσει τα Μαθηματικά

από την Μαριάννα Σπυράκου

Τα μαθηματικά θα είναι κομμάτι της εκπαίδευσής του από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι και να τελειώσει το σχολείο. 
Καλό θα ήταν, λοιπόν, να το κάνεις να τα αγαπήσει, ακόμα και αν αργότερα ανακαλύψεις ότι δεν έχει καμία κλίση προς τα θετικά μαθήματα. 
Αυτό θα μπορέσει να συμβεί αν ακολουθήσεις μερικά πολύ απλά βήματα. 
- Αρχικά μάθε το να μετράει. 
Ξεκινάμε από το πιο βασικό που είναι και το θεμέλιο για τη συγκεκριμένη επιστήμη. Μαζί με την αλφάβητο μάθε του και τα νούμερα και ζήτησέ του σιγά-σιγά να μετρήσει τους μαρκαδόρους του, τα μήλα στη φρουτιέρα και τα παιδιά στο πάρκο. 
- Αξιοποίησε την αγορά. 
Τα παιχνίδια που προωθούν τη σκέψη και ακονίζουν το μυαλό είναι πλέον πάρα πολλά. Μερικά από αυτά χρησιμοποιούν τους αριθμούς ως πρωταγωνιστές και στη συγκεκριμένη περίπτωση θα σου φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα. 
- Παίξτε με το ζάρι. 
Οι κουκκίδες στις επιφάνειές του θα το βοηθήσουν και να μετρήσει και να δει τους αριθμούς γραμμένους με διαφορετικό τρόπο. 
- Κάντε υπολογισμούς. 
Πες του ότι στο σπίτι της γιαγιάς θα έρθουν και οι θείοι του. Άρα πόσα πιάτα πρέπει να πεις στην γιαγιά να βγάλει για το τραπέζι; Αλλά ο μπαμπάς είπε ότι δεν θέλει να φάει, άρα πόσα τελικά; Αμέσως-αμέσως έχεις ένα μαθηματικό πρόβλημα έτοιμο προς λύση!
- Μίλησέ του για τα σχήματα. 
Η γεωμετρία είναι κλάδος των μαθηματικών και τα διάφορα κυκλάκια, τριγωνάκια, τετραγωνάκια κτλ στα παιχνίδια του θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί πολύ ευκολότερα το συγκεκριμένο κλάδο.

Μαθαίνω τα σχήματα: Ο Κύκλος

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki