Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015

Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές.

Οι ανάγκες πολλές, η κρίση χτυπά όχι μόνο τον τόπο μας, αλλά όπως διαπιστώσαμε τον τελευταίο χρόνο, και τους γύρω λαούς, και η συνεισφορά του καθένα μας γίνεται όλο και πιο σημαντική, καθώς βλέπουμε πως σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτεία αρνείται ή δεν μπορεί να δράσει. 
Εκεί που οι θεσμοί λοιπόν ολιγωρούν, η ανθρωπιά μπορεί να κάνει θαύματα. Αν έχετε κι εσείς λίγο χρόνο και καλή διάθεση να προσφέρετε, δείτε πού μπορείτε να γίνετε εθελοντές. 
.......................
Ιδρύθηκε το 2003 μετά από ημερίδα που έγινε στο Αμερικάνικο Κολέγιο Αθηνών κατά την οποία με μέριμνα της ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ βρέθηκαν οι πρώτοι 300 περίπου εθελοντές από τις Ενορίες της Αρχιεπισκοπής.
.......................
*Για τους πρόσφυγες
-Στο Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων
Εδώ μπορείτε να συμμετάσχετε και να προτείνετε ιδέες και δράσεις που θα βοηθήσουν να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και τις ευκαιρίες κοινωνικής ένταξης των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων.
-Στην Caritas

Η φιλανθρωπική Μη Κυβερνητική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας αναζητά εθελοντές ανεξαρτήτως θρησκείας ή εθνικότητας για την στήριξη των προγραμμάτων της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα και τα νησιά (ψυχολογική υποστήριξη, διανομή ειδών πρώτης ανάγκης, αποστολές στα νησιά κ.α.)
-Στην Μετάδραση

Στην Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών με την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορείτε να προσφέρετε την εκπαιδευτική σας εμπειρία για να διδάξετε την ελληνική γλώσσα σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για τις υπόλοιπες δράσεις της στο γραφείο του Κολωνού, στα σύνορα της Ειδομένης και στα νησιά, όπως η Λέσβος, η Χίος , η Κως και η Σάμος.
-Στον Ερυθρό Σταυρό

Εδώ μπορείτε να προσφέρετε υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, νοσηλευτικής, (ναυαγο)σωστικής και ενίσχυσης της τηλεφωνικής γραμμής για τους Πρόσφυγες.
-Στο Starfish Foundation

Δίκτυο αλληλεγγύης που χάρη σε εθελοντές βοηθά τους πρόσφυγες οι οποίοι καταφθάνουν στον Μόλυβο – αν είστε διατεθειμένοι να μεταβείτε στην περιοχή, μπορείτε να στείλετε email στο molyvosrefugees@gmail.com
-Στην «Αλληλεγγύη-Κως»

Η εθελοντική οργάνωση χρειάζεται «χέρια» για την υποδοχή των προσφύγων στο λιμάνι αλλά και για τις δεκάδες εργασίες που απαιτούνται για την διάσωση και ασφαλή τους διαβίωση (παρασκευή γευμάτων, διανομή και αποθήκευση εισφορών σε είδος κλπ).
-Στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση βασίζεται στην εθελοντική εργασία ανθρώπων για τις αποστολές της σε τόπους που μαστίζονται από ανθρωπιστική κρίση. Αυτή την περίοδο, αυξημένη είναι η ανάγκη βοήθειας στη Σάμο, όπου χρειάζονται οδηγοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, μεταφραστές, γιατροί, άνθρωποι για οργάνωση και διανομή ειδών κ.α.
-Στους Γιατρούς του Κόσμου

Αυτή την περίοδο, αναζητούνται άνθρωποι στην Αθήνα, το Πέραμα, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τα Χανιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και την Καβάλα για βοήθεια στα ανοιχτά πολυϊατρεία και τις κινητές μονάδες της οργάνωσης. Ζητούνται κυρίως ενεργοί γιατροί με ειδικότητα.
-Στα «Χέρια Βοηθείας»

Πρόκειται για φιλανθρωπική διαδογματική οργάνωση που βοηθά με υπηρεσίες γευμάτων, φροντίδας γυναικών και παιδιών, παροχής ειδών πρώτης ανάγκης, διδασκαλίας ελληνικών και αγγλικών και παροχής ιατρικής βοήθειας σε πρόσφυγες της Αθήνας και όχι μόνο. 
Δείτε εδώ εννιά διαφορετικούς τρόπους να βοηθήσετε εθελοντικά.

*Για τα παιδιά
Στα παρακάτω links θα βρείτε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε οργανώσεις που προστατεύουν παιδιά που το έχουν ανάγκη, κακοποιημένες μητέρες και βρέφη, και ζητούν άτομα για κάθε πόστο, από δουλειά γραφείου μέχρι φύλαξη ή οργάνωση δράσεων, παζαριών και δημιουργικών εργαστηρίων. Μπορείτε λοιπόν να απευθυνθείτε στις εξής οργανώσεις:
-Στα παιδικά χωριά SOS
-Στην εταιρία κατά της κακοποίησης του παιδιού «Ελίζα»
-Στο κέντρο βρεφών «Μητέρα»
-Στην οργάνωση «Μαζί για το Παιδί»
-Στην Κιβωτό του κόσμου
-Στο Χαμόγελο του Παιδιού
-Στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα παιδικής προστασίας
-Στην οργάνωση για την ιατρική, ψυχική και κοινωνική φροντίδα παιδιών «Φλόγα»

Για τους άστεγους και άπορους
Όσο χειμωνιάζει, τόσες περισσότερες είναι οι ανάγκες των αστέγων, καθώς και των ηλικιωμένων ή άλλων ανθρώπων που δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους να εξασφαλίσουν βασικές υπηρεσίες και αγαθά για την διαβίωσή τους. Μπορείτε λοιπόν να βοηθήσετε:
-Στο Ίδρυμα Αστέγων του δήμου Αθηναίων
-Στη δράση διανομής δωρεάν φαγητού «Ο Άλλος Άνθρωπος»
-Στις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης μέσω Κοινωνικών Δομών ή της Τράπεζας Χρόνου
-Στη Γραμμή ζωής με τη δράση Εθελοντής Γείτονας για άπορους ηλικιωμένους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη
-Στην Κλίμακα (Κέντρο Ημέρας και Ξενώνας Αστέγων)