Saturday 8 April 2017

Τι ψυχή θα παραδώσετε, Φονιάδες;


Γιατί Θεέ μου; 
Οργή, θλίψη και μια τεράστια απορία γιατί τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο θύμα των παράλογων πολέμων. Η ιστορία γράφεται με αίμα και το GWJ την καταγράφει...

Επιμέλεια: Πολύδωρος Παπαδόπουλος


Παιδιά, το μεγαλύτερο θύμα παράλογων πολέμων. Μαθαίνουν τη σκληρή πλευρά της ζωής από την γέννηση τους. Υποσιτίζονται και λόγω της ελλιπούς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υποφέρουν και καταλήγουν από τις πιο απλές ασθένειες. 
Όσα γλύτωσαν από τη φρίκη του πολέμου και μπόρεσαν να φύγουν από την χώρα τους, γίνονται μεγάλοι πριν συμπληρώσουν τα 10 έτη τους. 
Η παιδικότητα και η αθωότητα χαμένη ανάμεσα σε ερείπια, όλμους, βία και σκουπίδια. 
Παιδιά που έχασαν εξαιτίας μιας νάρκης, ενός πυραύλου τους γονείς τους, κι άλλα που απήχθησαν για να γίνουν δολοφόνοι – στρατιώτες, αλλά και ασπίδες. Άρρωστα μυαλά, τρελαμένοι φονιάδες που μεταδίδουν στις αθώες ψυχές το μίσος και το σκοταδισμό που τους διακρίνει.
...........
Πόσο άρρωστος μπορεί να είναι ένας πόλεμος, πόσο διεστραμμένος ένας πολιτικός για να αποφασίσει μια τέτοια επίθεση. 
.............
Παιδιά του Βιετνάμ, του Ιράν, της Αγκόλας, του Κονγκό, του Σουδάν, της Σομαλίας, της Σερβίας, της Βοσνίας, της Παλαιστίνης, του Κουρδιστάν, της Υεμένης και φυσικά της Συρίας και του Ιράκ δεν πρόφτασαν να ζήσουν αυτά που έπρεπε. 
Ζωή μόνο στην κόλαση; 
Γιατί Θεέ μου... Η ιστορία γράφτηκε με αίμα παιδιών, αλλά κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τη διαβάσει ή δε θέλησε να το πράξει. Από τους 10χρονους Ιρανούς στρατιώτες στους μικρούς Σομαλούς μαχητές και από τα παιδιά της Σερβίας και της Βοσνίας που έτρεμαν τους βομβαρδισμούς σε αυτά της Συρίας και της Υεμένης. 
Τίποτα δεν έχει αλλάξει... Ποιος είναι ο φονιάς; Μια ερώτηση με δεκάδες απαντήσεις, αφού κάθε ισχυρός, κάθε παρανοϊκός, κάθε αλαζόνας δε λογάριασε καμία ανθρώπινη ψυχή...
.............
Πολλά είναι σκλάβοι του σεξ. Κάποια, ωστόσο, φέρουν όπλα και διαπράττουν ωμότητες εναντίον ενηλίκων και παιδιών.
Το σοκαριστικό είναι πως οι αριθμοί λένε πως σε παγκόσμιο επίπεδο το 40% των παιδιών - στρατιωτών είναι κορίτσια. 
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει τα παιδιά - στρατιώτες είτε ως παθητικούς, αβοήθητα θύματα που έχουν υποστεί κακοποίηση και όχι ως μαχητές που διψούν για αίμα και σκοτώνουν με σαδισμό και ζήλο. Στις χώρες της Αφρικής, στην Ασία, αλλά και το ISIS τα παιδιά απήχθησαν υπό την επήρεια ναρκωτικών, είτε τους έγινε πλύση εγκεφάλου είτε κακοποιήθηκαν. 
Πολλά αρνούνται να σκοτώσουν, κάποια σκοτώνουν για να επιβιώσουν, ενώ κάποια άλλα για να ικανοποιηθούν. Το τελευταίο παράδειγμα είναι και το πιο αποκρουστικό, αφού η πλύση εγκεφάλου που έχουν υποστεί είναι στο σημείο μηδέν. Κάποια παιδιά στέλνονται από τους γονείς τους, κάποιες οικογένειες εξαπατήθηκαν, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο τραγικό...

Στο τέλος του πολέμου, του εμφυλίου τα παιδιά αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και ο δρόμος τους είναι γνωστός... Συμμορίες, ληστείες, παραστρατιωτικές ομάδες. Οχι, μόλις τελειώνει μια σύγκρουση, τα παιδιά- στρατιώτες έχουν ακριβώς το ίδιο δικαίωμα όπως και οι ενήλικες, να επανενταχθούν στην κοινότητες. Η κοινωνία τους χρωστάει την ευκαιρία να συμβάλει στην ειρηνική μετάβαση και στην οικοδόμηση τη ζωή τους.

Κονγκό: 
Μπορεί τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων να... ξέχασαν τον εμφύλιο στο Κονγκό, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους. Αν και ο πόλεμος τελείωσε επίσημα το 2003, η ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη στη Γη για τα παιδιά. 
Σε αυτή τη χώρα, 4.4. εκατ. παιδιά έχουν ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια. 
.............
Παλαιστίνη: 
Παιδιά, το μεγαλύτερο θύμα του πολέμου στη Γάζα. Περισσότερα από 500 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, περισσότερα από 3000 τραυματίστηκαν τα τελευταία χρόνια, 2.000 παιδιά έχουν μείνει ορφανά. 
Λένε ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις κι αυτή του ενός μικρού αγοριού να πιάνει τον τραυματιοφορέα από τη μπλούζα και να φωνάζει «Θέλω τον πατέρα μου! Φέρτε μου τον πατέρα μου!» διέλυσε τον πλανήτη. Ηταν αρκετή για να δείξει και να περιγράψει το δράμα του παλαιστινιακού λαού και τη φρίκη με την οποία εκατοντάδες παιδιά έρχονται αντιμέτωπα καθημερινά, στη Λωρίδα της Γάζας. 
............
Σομαλία: 
Οι Ισλαμιστές αντάρτες της Σομαλίας απαγάγουν παιδιά από τα γήπεδα και τα μετατρέπουν σε μαχητές. Εκατοντάδες παιδιά που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου δεν ξεπερνούν τα 9 έτη. Η Κυβέρνηση παρανομεί κι αυτή, αφού με τη σειρά της δεν θα πάρει μέτρα για την αποφυγή των απαγωγών, ενώ στρατολογεί και η ίδια νεαρά παιδιά. Ο Αβίλ είναι 10 ετών και προσπαθεί με δυσκολία να σηκώσει το όπλο του και την εξάρτησή του. 
Τα παιδιά δεν έχουν πολλές επιλογές στη Σομαλία. 
.........
Υεμένη: 
Οι ήχοι των βομβών διασποράς, των ρουκετών, των όλμων ακούγονται και στην Υεμένη. Το 2015 η Σαουδική Αραβία υπό την ηγεσία του συνασπισμού ξεκίνησε μια μεγάλη επίθεση με στόχο την απώθηση των ανταρτών Χούθι. Σε αυτό τον εφιαλτικό πόλεμο συμμετέχουν ισχυρές φυλές, η Αλ Κάιντα, το ISIS και θύματα είναι τα παιδιά. Στη φτωχότερη χώρα της περιοχής τα 11.5 εκατομμύρια παιδιά έγιναν φτωχότερα. Τα θύματα είναι εκατοντάδες και πολλές φορές τα περισσότερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας της χώρας. Το 2015 σκοτώθηκαν 934 παιδιά και 1356 τραυματίστηκαν. Το 61% των θυμάτων προήλθε από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αποφυγής αμάχων. Περισσότερα από 10.000 παιδιά ταλαιπωρούνται από ασθένειες που έχουν να κάνουν με τον μη εμβολιασμό τους, ενώ 2456 παιδιά ακρωτηριάστηκαν. 
..............
Συρία 
Το Συριακό παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα... φωνάζει! Περίπου 2000 έχασαν τη ζωή τους στο 2016 και το άσχημο είναι πως οι αριθμοί δε λένε πάντα την αλήθεια... Χιλιάδες παιδιά τραυματίστηκαν, αιχμαλωτίστηκαν και βασανίστηκαν. Αεροπορικές επιθέσεις, χρήση χημικών όπλων, βόμβες διασπορές, νάρκες... «Επιτέλους, στηρίξτε το λαό της Συρίας για την τραγωδία που βιώνει. 
...............
Ιράκ: 
Ποιος θα ξεχάσει τις πρώτες επιδρομές του ISIS στο Ιράκ, τότε που η φυλή των Yazidi δέχθηκαν μια τρομερή διώξη. 
Οι Τρομοκράτες αποκεφάλισαν δεκάδες παιδιά που αρνούνταν να τους ακολουθήσουν, σκότωσαν δεκάδες οικογένειες για να απαγάγουν τα κορίτσια τους. Τι και αν ήταν τόσο μικρά, γι αυτούς ήταν το... φάρμακο στην παράνοιά τους. 
Άρρωστα κτήνη που ξεσπούσαν τα κόμπλεξ τους σε παιδιά. Τα αγόρια πέθαναν από δίψα, πείνα κι από αποκεφαλισμούς. Τα κορίτσα έγιναν σκλάβες του σεξ.
.........
ολόκληρο το άρθρο εδώ

1 comment:

  1. Αβάσταχτη η ανάγνωση του κειμένου.

    Κι αναλογίζομαι Πόσο Ανυπολόγιστα Αβάσταχτη είναι η Πραγματικότητα.

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki