Friday 28 April 2017

Δεν τάζουμε γλυκό στα παιδιά ως ανταμοιβή


«Μην τάξεις σε άγιο κερί και σε παιδί κουλούρι» λέει η γνωστή παροιμία και όταν πρόκειται για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με το τι υπόσχονται.
Η «δωροδοκία» των παιδιών με σοκολάτα, παγωτό ή άλλες «λιχουδιές» προκειμένου να αδειάσουν το πιάτο τους, να καταναλώσουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό που δεν έχουν δοκιμάσει ή ακόμη και να διαβάσουν για το σχολείο, αποτελεί μια συχνή αλλά λανθασμένη πρακτική, με αρνητικές συνέπειες για τη διατροφική τους συμπεριφορά.

Και αυτό, γιατί μπορεί οι γονείς να πετυχαίνουν το στόχο τους εκείνη τη στιγμή, από την άλλη όμως, περνούν «λάθος» μηνύματα στα παιδιά, τα οποία μαθαίνουν να αναμένουν κάποιο τρόφιμο ως «έπαθλο» για τη συμπεριφορά τους. 
Επιπλέον, μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται ως επιβράβευση αποκτούν μεγάλη αξία για τα παιδιά, καθώς παρουσιάζονται ως «βραβεία» τα οποία μπορούν να κερδίσουν.
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα θελήσετε να δώσετε στο παιδί σας ένα κίνητρο, προκειμένου να εκτελέσει μια επιθυμητή συμπεριφορά, όπως για παράδειγμα η δοκιμή ενός «δύσκολου» τροφίμου ή κάποια καλή επίδοση στο σχολείο, αποφύγετε τη χρήση τροφίμων ως «ανταμοιβή». 
Εναλλακτικά, υποσχεθείτε του μια εκδρομή, μια βόλτα στο πάρκο ή ότι θα περάσετε περισσότερο χρόνο μαζί του παίζοντας ή κάνοντας δραστηριότητες που θα διαλέξει το ίδιο το παιδί.
Επιστημονική Ομάδα neadiatrofis.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki