Friday 7 February 2020

Υιοθεσίες στην Ελλάδα: Το «Σπίτι του Μωρού» δίνει μια αγκαλιά σε κάθε παιδί

Σε άμεση λειτουργία ετοιμάζεται να τεθεί το «Σπίτι του Μωρού», μια προσπάθεια που προετοιμάζεται από το «Χαμόγελο του Παιδιού», θέτοντας επί τάπητος - με τον τρόπο αυτό - το ζήτημα των υιοθεσιών.
Ένα ευαίσθητο θέμα τίθεται από το «Χαμόγελο του Παιδιού» - αυτό των υιοθεσιών. H πρωτοβουλία του δημοφιλούς οργανισμού αποσκοπεί στο να φιλοξενηθούν νεογέννητα έως 24 μηνών, τα οποία σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε νοσοκομεία και μαιευτήρια της χώρας.

«Το "Σπίτι του Μωρού" είναι η νέα μας προσπάθεια. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποια μωρά που βρίσκονται "παρκαρισμένα" σε διάφορα νοσοκομεία, άλλα και σε παιδιά που έχουν προβλήματα υγείας. Όσα θέλουν απλά μια αγκαλιά από την οικογένεια που τους λείπει», επισημαίνει στο Sputnik o πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.
Η ανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης αυτού του εγχειρήματος προκύπτει από τα απογοητευτικά στοιχεία για τις υιοθεσίες στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πράξεις υιοθεσίας του 2018 ανήλθαν σε 333 έναντι 393 το 2017, παρουσιάζοντας μείωση κατά 15,3%. 

Την ίδια ώρα, οι θετοί γονείς - στην πλειοψηφία τους - είναι δύο σύζυγοι. Στην κατηγορία αυτή, οι πράξεις υιοθεσίας κατέγραψαν μείωση κατά 18,7% σε σχέση με το 2017.  Μεγάλη αύξηση, αντίθετα, παρατηρήθηκε στις υιοθεσίες από θετούς γονείς που αντιπροσωπεύουν μονογονεϊκή οικογένεια (+137,0%).

Ο στόχος του «Σπιτιού του Μωρού» είναι να προχωρήσει η διαδικασία της αναδοχής/υιοθεσίας των παιδιών, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο ίδιο μοτίβο με το Χαμόγελο του Παιδιού, προσπαθεί να βοηθήσει όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη, αλλά κυρίως να τους προσφέρει την ευκαιρία να αποκτήσουν μια οικογένεια.

«Δεν είναι ένα βρεφοκομείο, ούτε ένας ιδρυματικός χώρος. Είναι ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας, που θα δώσει στα παιδιά που το έχουν ανάγκη, τη δυνατότητα να επιβιώσουν. Ένας χώρος για να δοθεί η ευκαιρία στα παιδιά να πάνε για αναδοχή ή υιοθεσία μέσω της κρατικής διαδικασίας. Θέλουμε να γίνει ένας φορέας που θα συμπληρώσει τις προσπάθειες των αρμόδιων υπουργείων. Εκεί τα παιδιά θα μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία, αν είναι άρρωστα, ώστε να πάνε μετά σε μία οικογένεια», προσθέτει ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Το «Σπίτι του Μωρού» θα βρίσκεται στην περιοχή του Ζωγράφου, πολύ κοντά στα Νοσοκομεία Παίδων, «Αγλαΐα Κυριακού» και «Αγία Σοφία». 

Από την πλευρά του, το «Χαμόγελο του Παιδιού» ζητά την πολύτιμη υποστήριξη των πολιτών εντός και εκτός Ελλάδας για να λειτουργήσει άμεσα αυτό το νέο εγχείρημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 24 χρόνια δράσης του, ο Οργανισμός έχει αναλάβει τη φροντίδα δεκάδων μωρών με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ έχει βοηθήσει να μεγαλώσουν εκατοντάδες παιδιά στα σπίτια του, με παράλληλη παροχή όλων των απαραίτητων συνθηκών γι' αυτόν τον σκοπό.

Από
sputniknews.gr

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki