Saturday 18 July 2020

Απλές συμβουλές για να κάνει το παιδί σου πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές

Το αιώνιο πρόβλημα κάθε μάνας  

Για καθετί υπάρχει ο σωστός τρόπος και οι κατάλληλες λέξεις. Ακόμη και για να πείσεις το παιδί σου να φάει μπρόκολο, που όταν το πιάνει το πείσμα του πιο πολύ με μικρό τύραννο σού φέρνει. Ακολούθησε τις πιο κάτω συμβουλές και θα δεις που θα τα καταφέρεις.
Μην απαγορεύεις τροφές
Πάρε παράδειγμα από σένα, όταν σου απαγορεύουν ρητά κάτι, δεν μπαίνεις στον πειρασμό να το κάνεις; Άρα, γιατί το παιδί σου να αποτελεί εξαίρεση; Οι αυστηρές απαγορεύσεις, άλλωστε, πιθανότατα να έχουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα. 

Μη χρησιμοποιείς το φαγητό ως επιβράβευση
Ένα κοινό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι γονείς. Μη δώσεις στο παιδί σου να φάει γλυκό επειδή έφαγε το μπρόκολο του, όπως σου υποσχέθηκε, μιας και έκανες μαζί του μια τέτοιου είδους συμφωνία. Δε θα φάει το μπρόκολο επειδή θα κερδίσει κάτι ή για να σου κάνει  το χατίρι. Θα το φάει επειδή θα του κάνει εκείνου καλό και όχι επειδή θα πάρει το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Διαφορετικά, η σχέση σας θα είναι μια ζωή δούναι και λαβείν. Θα θέλει να πάρει κάτι προκειμένου να κάνει αυτό που θες. Και το χειρότερο, δεν θα φταίει το παιδί γι' αυτό, αλλά εσύ που το έμαθες έτσι. 

Εστίασε στα θετικά
Αντί να του λες όλα όσα δεν πρέπει να τρώει, εξηγήσε του τι θα κερδίσει εάν εστιάσει στις υγιεινές τροφές. Για παράδειγμα αν θέλει να έχει μεγαλύτερη ενέργεια για να τρέχει πιο γρήγορα, θα πρέπει να φάει αυτό και πάει λέγοντας. 

Δώσε το καλό παράδειγμα
Άλλο ένα κοινό λάθος των περισσότερων γονιών. Έχεις την απαίτηση από το παιδί σου να τρώει υγιεινά, ενώ εσύ επιδεικτικά τρως μπροστά σου πατατάκια όλη την ώρα και πίνεις αναψυκτικά. Τι θέλεις δηλαδή να κάνει το παιδί που λόγω ηλικίας έχει την τάση να μιμείται καταστάσεις και συμπεριφορές; Αν στο σπίτι δεν υπάρχουν ανθυγιεινές τροφές άλλωστε, το παιδί δεν πρόκειται να τις ψάξει, πόσο μάλλον να τις καταναλώσει. Άρα, όλα εξαρτιόνται αν εσύ θα δώσεις το καλό παράδειγμα. 

Μαγειρέψτε μαζί
Εκτός του ό,τι θα περάσετε όμορφα τον χρόνο σας μαζί, το να πάρεις μαζί σου το παιδί όταν αγοράζεις φρούτα και λαχανικά, θα το βάλεις στο τριπάκι να τα εκτιμήσει περισσότερο, ενώ το να μπείτε μετά στην κουζίνα και να δει πώς αυτά μετατρέπονται σε εύγευστα πιάτα, θα το βοηθήσει να αντιληφθεί καλύτερα την αξία του πιάτου του.

mylife.com.cy

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki