Tuesday 22 January 2008

Επικίνδυνος για τις εγκύους ο καφές

Ερευνητές προειδοποιούν ότι με 2 φλιτζάνια την ημέρα διπλασιάζεται η πιθανότητα αποβολής

Διπλάσιο κίνδυνο αποβολής αντιμετωπίζουν οι έγκυοι που καταναλώνουν 200 mg καφεΐνης (δύο φλιτζάνια καφέ) την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, ενώ ακόμη και εκείνες που καταναλώνουν μικρότερη από αυτή την ποσότητα έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποβάλουν σε σχέση με τις εγκύους που απέχουν εντελώς από την καφεΐνη.
Η καφεΐνη είναι γνωστή για την ιδιότητά της να διαπερνά τον πλακούντα και θεωρείται επικίνδυνη για τον μεταβολισμό του εμβρύου, καθώς επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων και μειώνει τη ροή του αίματος. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ συνιστά τα 300 mg ως ανώτατο όριο κατανάλωσης για τις γυναίκες που κυοφορούν. Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τα συμπεράσματα της νέας μελέτης, ειδικοί συνιστούν πλήρη αποχή από την καφεΐνη τουλάχιστον κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της κύησης, περίοδο κατά την οποία το έμβρυο είναι περισσότερο ευπαθές. 
 
Το μήνυμα
«Το βασικό μήνυμα για τις γυναίκες είναι ότι πιθανότατα πρέπει να απέχουν εντελώς από την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης»
τόνισε ο Ντε Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Αmerican Journal of Οbstetrics and Gynecology». Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους παρακολουθώντας 1.063 γυναίκες που δεν άλλαξαν τη σχέση τους με την καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Γενικώς, 264 γυναίκες ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν κανένα ρόφημα που περιέχει καφεΐνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, 635 δήλωσαν ότι κατανάλωναν έως 200 mg ημερησίως, ενώ 164 έπιναν μεγαλύτερη ποσότητα. Από το υπό παρακολούθηση δείγμα, 172 γυναίκες (ποσοστό 16,18%) απέβαλαν. Ο κίνδυνος αποβολής της πρώτης ομάδας καταγράφηκε στο 12%, της δεύτερης στο 15%, ενώ ο κίνδυνος για την ομάδα που ξεπερνούσε τα 200 mg κατανάλωσης καφεΐνης εκτοξευόταν στο 25%.

Η επιστημονική ομάδα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αποβολής δεν συσχετίζεται ειδικά με κάποιο ρόφημα αλλά με την καφεΐνη. Περίπου μία στις πέντε εγκυμοσύνες στη Βρετανία διακόπτονται με αποβολή. Ανάμεσα στις αιτίες αναφέρονται η αυξημένη ηλικία της εγκυμονούσας, η κληρονομικότητα και η στειρότητα.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Αν και η καφεΐνη έχει υποδειχθεί και στο παρελθόν ως παράγων κινδύνου για την εγκυμοσύνη, πολλοί επιστήμονες θεωρούσαν επισφαλή την υπόθεση εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη αποφεύγουν τον καφέ ούτως ή άλλως, επειδή τους προκαλεί ναυτία.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Περικλής Δημητρολόπουλος
 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki