Tuesday 16 August 2022

Εκκλησάκι στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Η Μαρία Γιακουμάκη, μητέρα του αδικοχαμένου Βαγγέλη, αποκαλύπτει γιατί η οικογένειά της έχτισε εκκλησάκι στη μνήμη του σπουδαστή. Ο λιτός Ναός του Αγίου Μάρτυρος Ευαγγέλου, που ανήγειρε η οικογένεια Γιακουμάκη στη μνήμη του αδικοχαμένου Βαγγέλη στο χωριό Σελλί Ρεθύμνου, άνοιξε τις θύρες του το Σάββατο 7 Ιουλίου. Η ημερομηνία ήταν συμβολική, αφού τότε είχε βαπτιστεί ο άτυχος σπουδαστής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, που έφυγε από τη ζωή στα 21 του χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, υποκύπτοντας στο αδυσώπητο bullying των συμφοιτητών του.

Η οικογένεια Γιακουμάκη δοκιμάστηκε σκληρά τα χρόνια που ακολούθησαν την τραγική απώλεια του Βαγγέλη, αλλά τα μέλη της απέδειξαν το μεγαλείο της ψυχής τους. Το σπάνιο θρησκευτικό ήθος και η ευγενική, ανεπιτήδευτη απλότητα που διακρίνουν αυτή την οικογένεια αποτυπώνονται στα λόγια της Μαρίας Γιακουμάκη, μητέρας του Βαγγέλη, η οποία μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια».

«Μας έδωσε μεγάλη δύναμη η εκκλησία που χτίσαμε. Θέλαμε και τα τέσσερα μέλη της οικογένειάς μας να κάνουμε κάτι για τον Βαγγέλη μας και να μείνει αυτό για τις επόμενες γενιές. Ετσι, λοιπόν, το συζητήσαμε στην οικογένειά μας με τον σύζυγό μου Ανδρέα και τα παιδιά μας, τον Πέτρο και την Ελένη, και πήραμε αυτή την απόφαση. Οποιος θέλει μπορεί να κάνει λειτουργία στον ναό αυτόν, φυσικά σε συνεννόηση με τον ιερέα της περιοχής μας. Είναι ανοιχτός ο ναός για όλο τον κόσμο! Ολοι οι συγχωριανοί μας μάς συμπαραστάθηκαν με πολλή αγάπη και σεβασμό προς τον Βαγγέλη και προς εμάς, καθένας με τον δικό του τρόπο» υπογραμμίζει η κυρία Γιακουμάκη. Η εκκλησία, που αποφασίστηκε να λάβει την ονομασία του αγίου νεομάρτυρος Ευαγγέλου, ο οποίος δεν είχε τιμηθεί ποτέ ως τότε και πολλοί αγνοούσαν τα του βίου του, είναι χτισμένη με πέτρα και ξύλο και με πολύ λιτή διακόσμηση στο εσωτερικό της.

«Εφόσον ο Βαγγέλης αγαπούσε πολύ τη φύση, σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να κάνουμε κάτι γι’ αυτόν που θα τον αντιπροσωπεύει. Μάλιστα, η εικόνα της Παναγίας είναι τοποθετημένη σε κορμό δέντρου. Δεν έχει πολλά πράγματα αυτή η εκκλησία! Είναι ανοιχτή σε όποιον θέλει να την επισκεφθεί και να προσκυνήσει. Η πίστη και η αγάπη μας προς τον Βαγγέλη μάς βοηθάει! Κάθε μέρα προσπαθούμε να προχωράμε στη ζωή με τη σκέψη ότι ο Βαγγέλης είναι πάντα κοντά μας!» καταλήγει η Μαρία Γιακουμάκη.

Το απόγευμα της 7ης Ιουλίου οι συγχωριανοί είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από την οικία της οικογένειας, που έκανε πραγματικότητα την επιθυμία της να χτίσει τον ναό με δική της δαπάνη, εκδηλώνοντας έτσι τη βαθιά θρησκευτική πίστη της, αλλά και τη λυτρωτική πεποίθηση ότι το αγαπημένο της παιδί αναπαυόταν πλέον στην αγκαλιά του Θεού. Μετά την τελετή των θυρανοιξίων έγινε ο πρώτος αρχιερατικός εσπερινός, ενώ την Κυριακή 8 Ιουλίου τελέστηκε εκεί η πρώτη θεία λειτουργία.

Ημερίδες και εκδηλώσεις σε σχολεία για το bullying

Τα θυρανοίξια τέλεσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, στον οποίο η χαροκαμένη οικογένεια -μέσα στον αβάσταχτο πόνο της- μετέφερε την επιθυμία της για την ανέγερση μιας εκκλησίας στη μνήμη του παιδιού της.

Ο ιεράρχης δέχτηκε με χαρά να ανεγερθεί ένας ναός που να αποτελεί μνημείο πίστης και ελπίδας και ορόσημο για όλες τις οικογένειες που έχουν βιώσει ανάλογα συναισθήματα εξαιτίας της ψυχικής κακοποίησης και του εκφοβισμού των παιδιών τους.

Αλλωστε είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος απέναντι στο πρόβλημα του bullying και με δική του πρωτοβουλία διεξήχθησαν ημερίδες και εκδηλώσεις σε σχολεία.

«Ο Βαγγέλης ήταν, είναι και θα είναι το δικό μου παιδί! Από την πρώτη στιγμή της δοκιμασίας τους ήμασταν δίπλα τους, περάσαμε μαζί όλα όσα έζησε αυτή η οικογένεια. Η οικογένεια είναι πάντα κοντά στην Εκκλησία και δέχεται καθημερινά τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να βρίσκονται πλάι της.

Κάποιοι ξέχασαν την απώλεια του Βαγγέλη, αλλά εμείς δεν θα τον ξεχάσουμε!

Η εκκλησία αυτή έγινε ώστε να υπενθυμίζει αυτό το γεγονός διαρκώς» δήλωσε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο κ. Ευγένιος.

piperaki.gr
Φιλοξενία: Το Χαμομηλάκι

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki