3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ κουταλάκι ξερή μαγιά
1 ¼ κουταλάκι αλάτι
1 ½ κούπα νερό σε θερμοκρασία δωματίου
Λίγο επιπλέον αλεύρι και προαιρετικά σουσάμι ή νιφάδες βρώμης
Εκτέλεση
Σε λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και το αλάτι. Ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε λίγο με τα δάχτυλα να απορροφηθεί από το αλεύρι. Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα μας με ένα πανί και το αφήνουμε 12 – 16 ώρες.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο μας ή ένα βαμβακερό πανί και αδειάζουμε πάνω το ζυμάρι. Το πατάμε ελαφρά με τα χέρια μας και το διπλώνουμε στη μέση και ξανά στη μέση. Το γυρίζουμε τούμπα, ώστε το δίπλωμα να είναι από κάτω. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 20 λεπτά.
Εν τω μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς με τη γάστρα ή το πυρέξ (μαζί με το καπάκι του) μέσα.
Πασπαλίζουμε σουσάμι ή νιφάδες ολόγυρα στο ζυμάρι μας. Βγάζουμε με προσοχή τη γάστρα από το φούρνο, ρίχνουμε το ζυμάρι μέσα και ξαναβάζουμε το καπάκι. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγάζουμε το καπάκι, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
radicio.com
Η συνταγή αυτή είναι απίστευτα εύκολη. Με βολεύει πάρα πολύ να ετοιμάζω τη ζύμη το βράδυ πριν πάω για ύπνο (εξάλλου δεν παίρνει πάνω από 2 λεπτά) και να ψήνω το ψωμί το πρωί.
Όσοι δουλεύουν πρωί, μπορούν να την ετοιμάσουν πριν φύγουν το πρωί και να ψήσουν το ψωμί με την ησυχία τους το απόγευμα - βράδυ
No comments:
Post a Comment