Thursday 9 January 2014

Μέλι ή μαρμελάδα στα παιδιά;

Και το μέλι και η μαρμελάδα αποτελούν αγαπημένες γεύσεις των περισσοτέρων παιδιών.

Δίνουν ενέργεια και είναι ιδανικά μέσα επάλειψης στο ψωμί για το πρωινό, συνοδευτικό με ένα γιαούρτι και πολλά άλλα.
Πολλοί γονείς ωστόσο ρωτούν τι από τα δύο είναι καλύτερο και πιο θρεπτικό για ένα παιδί.
Και τα δύο περιέχουν αρκετούς υδατάνθρακες, στην πλειονότητά τους απλούς και παρέχουν σημαντικά ποσά ενέργειας.

..
Θερμιδικά δεν διαφέρουν και πολύ. Η βασική τους όμως διαφορά είναι ότι η μαρμελάδα, σε αντίθεση με το μέλι, περιέχει υψηλά ποσά φυτικών ινών, ιδιαιτέρως όταν περιέχει και ολόκληρα κομμάτια φρούτων.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή υγεία ενός παιδιού και συχνά λείπουν από τη διατροφή τους. Ιδιαιτέρως από παιδιά που δεν τρώνε πολλά φρούτα ή σαλάτες.
Η μαρμελάδα λοιπόν αποτελεί ένα πολύ καλό όχημα να εντάξουμε στη διατροφή αυτών αλλά και όλων των παιδιών τις απαραίτητες φυτικές ίνες που χρειάζονται.

Επιστημονική Ομάδα
neadiatrofis.gr

4 comments:

  1. Παρακαλώ πολύ, πριν δημοσιεύετε τέτοια θέματα λάβετε περισσότερη ενημέρωση.
    Δεν μπορείτε να βάζετε στην ίδια κατηγορία το μέλι με την μαρμελάδα, το μόνο κοινό που έχουν είναι ίσως η θερμιδική αξία. Το μέλι είναι ένα απόλυτα φυσικό προϊόν με πολλά ιχνοστοιχεία, μέταλλα, βιταμίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνες, αποτελεί πολύτιμη τροφή από την αρχαιότητα. Έχει πολλές ιδιότητες που προστατεύουν την υγεία του ανθρώπου που δεν μπορούν να αναλυθούν εδώ, διότι αποτελούν κεφάλαιο από μόνες τους.
    Από την άλλη η μαρμελάδα είναι σίγουρα μια τροφή που τουλάχιστον είναι πιο υγιεινή από άλλου είδους πρωινά που κυκλοφορούν. Σίγουρα το ότι περιέχει φρούτα την καθιστά ένα καλό υλικό για το πρωινό αλλά εκτός από φρούτα περιέχει και ζάχαρη η οποία κάθε άλλο παρά θρεπτική είναι.
    Σε καμία περίπτωση το μέλι και η μαρμελάδα δεν μπορούν να συγκριθούν και μάλιστα να προτείνεται ως καλύτερη από το μέλι!

    ReplyDelete
  2. Όπως θα δείτε στα παρακάτω links, το χαμομηλάκι ιδιαιτέρως τιμά το μέλι και το συνιστά, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη τις γνώμες των ειδικών

    http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/08/pasteli-sesame-honey-candy.html
    http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/07/honey-cereal-bars-recipes.html
    http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/01/meli-gia-ton-nyxterino-vixa-tou-paidiou.html
    http://hamomilaki.blogspot.gr/2013/01/allow-phonetic-typing-to-give-sweets-to.html
    http://hamomilaki.blogspot.gr/2012/06/pagoto-me-rodakino-kai-meli-peach-ice.html
    και πολλά ακόμα....

    Να έχετε μια Καλή μέρα

    ReplyDelete
  3. Ίσως, ωστόσο στο συγκεκριμένο άρθρο το μόνο που αναφέρεται είναι ότι "Θερμιδικά δεν διαφέρουν και πολύ. Η βασική τους όμως διαφορά είναι ότι η μαρμελάδα, σε αντίθεση με το μέλι, περιέχει υψηλά ποσά φυτικών ινών, ιδιαιτέρως όταν περιέχει και ολόκληρα κομμάτια φρούτων."
    Αυτό που καταλαβαίνει ο απλός αναγνώστης που τυχαία έπεσε στο άρθρο και δεν έχει διαβάσει όλο το Blog είναι ότι το μέλι έχει απλά πολλές θερμίδες όπως και η μαρμελάδα αλλά η μαρμελάδα είναι ανώτερη διότι περιέχει ίνες κλπ.
    Το σωστότερο - κατά την άποψη μου - αν θέλουμε να γίνει σύγκριση ώστε να αποφασίσει ο γονιός ποιο προϊόν είναι κατάλληλο για το παιδί του (όπως παραπέμπει και ο τίτλος), θα ήταν να έχουμε από την μια τα χαρακτηριστικά του ενός και από την άλλη τα χαρακτηριστικά του άλλου και ας κάνει ο καθένας τις επιλογές του.
    Διαφορετικά εμένα μου φαίνεται σαν διαφήμιση του ενός με δυσφήμιση του άλλου.
    Και τέλος επαναλαμβάνω ότι δεν είναι συγκρίσιμα προϊόντα.
    Ευχαριστώ

    ReplyDelete
  4. Αγαπητοί φίλοι/φίλες

    Στην ερώτηση μέλι ή μαρμελάδα ως μαμά και ως επιστήμων απαντώ και τα δύο. Είμαι μελισσοκόμος αλλά φτιάχνω και μαρμελάδες! Η ποικιλία στη διατροφή είναι όχι μόνο ευχάριστη αλλά και αναγκαία για μια ισορροπημένη διατροφή. Δεν είναι ή το ένα ή το άλλο λοιπόν.

    Ως επιστήμων όμως θα μου επιτρέψετε να σχολιάσω το επιχείρημα υπέρ της μαρμέλαδας, την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Έψαξα πρόχειρα και βρήκα μια διαιτητική ανάλυση (http://www.geodinet.gr/certifications3.html) και μάλιστα μαρμέλαδας χωρίς ζάχαρη, όπου αναφέρεται η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες η οποία ανά μερίδα (15 γρ )δεν ξεπερνάει τα 0,4 γρ. Προφανώς δεν είναι το τρόφιμο που θα επιλέξει κανείς ως πηγή φυτικών ινών αφού το φρούτο αποδίδει πολύ περισσότερες και με πολύ λιγότερες θερμίδες! Η φέτα το ψωμί ή η φρυγανιά (ολικής άλεσης) που θα συνδυάσουμε με τη μαρμέλαδα, μάλιστα, θα μας δώσουν φυτικές ίνες! Το ίδιο ισχύει και για το μέλι φυσικά που συνδυάζεται και με δημητριακά ακόμα και με φρούτα.

    Το δεύτερο πρόβλημα αυτού του επιχειρήματος είναι ότι η σύγκριση γίνεται μόνο ως προς τις ίνες: Η μαρμελάδα περιέχει υδατάνθρακες (=ενέργεια=θερμίδες) και φυτικές ίνες. Το μέλι περιέχει υδατάνθρακες (=ενέργεια=θερμίδες) και …τίποτα άλλο! Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από όποιον το διαβάζει και αφενός είναι ψευδές αφετέρου δε, έρχεται σε αντίθεση με άλλα άρθρα που έχετε δημοσιεύσει για το μέλι!

    Επειδή ο χώρος των σχολίων είναι περιορισμένος θα προτείνω απλά ένα σύνδεσμο για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για το μέλι : http://www.eleftheria.gr/index.asp?cat=39&aid=54735#.UtOyKfs6zxU

    Εδώ θα πω απλά ότι το μέλι δεν είναι ένα επεξεργασμένο τρόφιμο και δε χρησιμεύει μόνο ως βελτιωτικό γεύσης άλλων τροφίμων όπως η μαρμελάδα. Υπάρχει τεράστια επιστημονική βιβλιογραφία για τα οφέλη του μελιού στην υγεία που ξεπερνούν τη διατροφική του αξία. Η σύγκρισή του με τη μαρμελάδα και δεν έχει λόγο να γίνει και είναι σε λάθος βάση.


    Κατερίνα Καρατάσου
    Κτηνίατρος - Μελισσοκόμος
    Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος

    ReplyDelete

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki