Thursday 19 June 2014

Παίζουμε με τα παιδιά έξω από το σπίτι

Μιας και καλοκαίριασε, τι καλύτερο από τα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους!! Τα παιχνίδια σε ανοιχτούς χώρους, σε γειτονιές ή σε αυλές, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες, όπως η κοινωνικότητα, η φαντασία ή η ομαδικότητα. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά σε ομαδικά παιχνίδια, γνωρίζουν φίλους, δραστηριοποιούνται και ξεφεύγουν από τα όρια του δωματίου τους.


 Παιχνίδια στον κήπο
Υπάρχουν Σαββατοκύριακα ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα που ευνοούν τα παιχνίδια στον κήπο, την αυλή ακόμη και τη βεράντα (μιας που δεν έχουμε όλοι την δυνατότητα να ζούμε σε μονοκατοικίες). Ανοίγουμε, λοιπόν, κουρτίνες και παράθυρα, φοράμε πρόχειρα ρούχα, αδιαφορούμε για το αν θα λερωθούμε ή γεμίσουν με χώμα τα χέρια μας και βγαίνουμε να φυτέψουμε μαζί με τα παιδιά μας καρπούς και άνθη. Χωρίζουμε το χώρο σε λαχανόκηπο και ανθόκηπο και αναλαμβάνουμε να φροντίζουμε με συνέπεια τον κήπο μας. Με την πάροδο του χρόνου μαθαίνουμε για την ανάπτυξη των φυτών, τις ανάγκες και τις λειτουργίες τους.

Βόλτα στο πάρκο
Ένα ηλιόλουστο πρωινό, κλείνουμε τηλεοράσεις και υπολογιστές και περπατάμε μέχρι το κοντινότερο πάρκο ή αλσάκι. Παίζουμε παιχνίδια (μήλα, αγαλματάκια, τυφλόμυγα, αλυσίδα, γάτα και το ποντίκι, … ). Ξεδίνουμε μικροί και μεγάλοι και χαιρόμαστε τη φύση και τις ομορφιές της. Το μόνο που χρειάζεται είναι καλή διάθεση.
Το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού
Χωριζόμαστε σε ομάδες. Η μία ομάδα κρύβει εκπλήξεις σε διάφορα σημεία της αυλής ή του πάρκου, σχεδιάζει ένα χάρτη και καθοδηγεί με αινίγματα την άλλη ομάδα. Η δεύτερη ομάδα, με τη σειρά της, οφείλει να μαντέψει τα αινίγματα -αφού τα επεξεργαστεί καλά – και να τρέξει να αναζητήσει την έκπληξη. Στόχος του παιχνιδιού είναι να καταφέρουμε να σκαρφιστούμε αινίγματα και να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες εκπλήξεις.
Παιχνίδια με το νερό και την άμμο
Χρησιμοποιώ τα χέρια μου – και τη φαντασία μου- και κατασκευάζω πύργους, κάστρα, τούνελ και ολόκληρες πολιτείες έχοντας στη διάθεση μου μόνο άμμο. Τέτοιου είδους δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν είτε στον κήπο ή την αυλή (αν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ενός κλειστού χώρου με άμμο) είτε στη θάλασσα σε συνδυασμό με παιχνίδια με το νερό, πάντα υπό την επίβλεψη των γονέων. Μία ακόμη δραστηριότητα που μπορεί να επιτευχθεί στη θάλασσα είναι η ανακάλυψη και συλλογή κοχυλιών και η χρήση αυτών για τη δημιουργία διαφόρων κατασκευών.
Μαθαίνω τα επαγγέλματα
Μία καθημερινή βόλτα στα μαγαζιά κάνει μικρούς και μεγάλους να ξεφύγουν από τους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Περπατώντας και κοιτάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων ή επιχειρήσεων, λύνουμε τις απορίες των παιδιών για το τι συμβαίνει μέσα σε κάθε μαγαζί, τι είδους προϊόντα πουλάει, ποιοι εργάζονται και πως εξυπηρετούν τους πελάτες. Το παιδί έρχεται σε επαφή με τα επαγγέλματα και ενημερώνεται σχετικά με τις λειτουργίες τους.
Μία βόλτα στο ζωολογικό πάρκο
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ζώα και εξοικειώνονται με αυτά. Γνωρίζουν άγρια ζώα που δεν είναι εύκολο να συναντούν καθημερινά και που μέχρι τώρα μόνο σε εικόνες ή στην τηλεόραση μπορούσαν να τα βλέπουν. Έχουν την ευκαιρία να ταΐσουν ορισμένα από τα αυτά και να ξεπεράσουν τυχόν φόβους. Το βράδυ επιστρέφοντας στο σπίτι, ξεφυλλίζουμε βιβλία με εικόνες ζώων και αφηγούμαστε τι μας έκανε εντύπωση και ποια ομάδα ζώων είναι πλέον η αγαπημένη μας.
Πικ – νικ
Όλοι από το πρωί βοηθούν για την ετοιμασία φαγητών ή γλυκών διαβάζοντας συνταγές και χρησιμοποιώντας φαντασία και μεράκι. Αυτή η μέρα θα είναι διαφορετική. Παίρνουμε τις λιχουδιές και πάμε στο κοντινότερο πάρκο για πικ – νικ. Εκεί υποδυόμαστε ότι βρισκόμαστε σε κάποιο εστιατόριο και παίζουμε εκ περιτροπής το ρόλο του πελάτη, του σερβιτόρου ή του σεφ.
Πάρτι στην ύπαιθρο
Αυτό το πάρτι δε θα είναι σαν τα άλλα. Στέλνω προσκλήσεις στους συμμαθητές μου και τους ενημερώνω πως για να έρθουν σε αυτό το πάρτι δε θα πρέπει να βάλουν τα καλά τους αλλά τα πιο πρόχειρα ρούχα που έχουν στην ντουλάπα τους. Μία εκδρομή στο δάσος είναι ό,τι καλύτερο για τα παιδιά. Εκεί μπορούν χωριστούν σε ομάδες, να κάνουν εξερεύνηση, να τρέξουν, να διασκεδάσουν ακόμη και να φυτέψουν άνθη.
 

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki