Thursday 20 November 2014

Λοιμώδης Μονοπυρήνωση: Η «ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΟΥ»

Μη φιλάτε τα παιδιά σας στο στόμα 
«Ασθένεια του φιλιού» ή αλλιώς λοιμώδης μονοπυρήνωση ονομάζεται ο ιός Epstein-Barr, και πρόκειται για ερπητοιό. Συνήθως μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σάλιου.
Αυτός είναι και ο λόγος που αποκαλείται «ασθένεια του φιλιού»
Τα παιδιά τις περισσότερες φορές είναι επιρρεπή σε αυτό τον ιό, καθώς οι γονείς τα φιλάνε στο στόμα, χωρίς να γνωρίζουν ότι μπορεί το παιδί τους έχει πιθανότητες να νοσήσει.
Τα συμπτώματα μερικές φορές ταλαιπωρούν τα παιδιά περισσότερο από τους ενήλικες καθώς τα κάνει να αισθάνονται κόπωση για αρκετές εβδομάδες.

Συμπτώματα
Σε παιδιά και εφήβους, η πρώτη εκδήλωση της ασθένειας περιλαμβάνει υψηλό πυρετό, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στο λαιμό. Οι λεμφαδένες του λαιμού μπορεί να φτάσουν στο μέγεθος αυγών κότας και ο πυρετός μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μια εβδομάδα.
Οι αμυγδαλές τις περισσότερες φορές εμφανίζουν παχιά κίτρινα επιχρίσματα που προκαλούν προβλήματα στην κατάποση ακόμα και ροχαλητό τη νύχτα.

Αντιμετώπιση
Δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση.
    Στο οξύ στάδιο της ασθένειας το παιδί πρέπει να παραμείνει στο κρεβάτι και ο πυρετός θα υποχωρήσει μόνο με αντιπυρετικά φάρμακα.

Αν, ωστόσο, ο λαιμός και οι λεμφαδένες του παιδιού είναι αρκετά διογκωμένες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας ή σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο άμεσα, ώστε να σας χορηγηθεί κάποιο είδος αντιβίωσης.

Πηγή

No comments:

Post a Comment

© Το χαμομηλάκι | To hamomilaki